Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)'de yer alan ve 1974 yılından beri yerleşime kapalı tutulan Maraş bölgesi hükümet kararıyla kullanıma açılacak.

45 yıldır tel örgülerle çevrili ve askeri koruma altındaki yerleşim bölgesine giriş çıkışlar da aynı yıldan beri kapalı durumda. Hayalet şehir olarak anılan Maraş Bölgesi'nin dünya turizmine kazandırılması için çalışmalar başlandığını görüyoruz.

KKTC Başbakanı Ersin Tatar'ın sürekli olarak gündemde tuttuğu Maraş'ın turizme açılması ile adada yeni bir dönem başlayacak.

Geçtiğimiz günlerde KKTC'ne giden Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, kapalı Maraş'ın Kıbrıs Türklerinin geleceği, refahı ve sosyal barışın gelişmesi açısından son derece önemli olduğunu belirterek şu açıklamayı yapmıştı:

" Türk tarafı, Maraş'ın bir kısmını, 1974 Barış Harekatı sonrasında hiçbir taraftan talep gelmemesine rağmen, kapsamlı bir çözüme kadar kapatma kararı aldı" dedi. Çözüm için yarım asırdır görüşmelerin sürdürüldüğünü belirten Oktay, "Bu süreçte Rum Kesimi Avrupa Birliği'ne alındı. Kıbrıs'ta çözüm için Rum tarafına herhangi bir baskı da yapılmadı. Diğer tarafta da Maraş çürümeye terk edildi. Türkiye'nin de, Kıbrıs Türk tarafının da haksızlıklar karşısında sabrı tükendi. Hiçbir yerdeki sabrımız sonsuz değildir."

KKTC Başbakanı Ersin Tatar, Kapalı Maraş'a yönelik açılımın çok önemli olduğunu söylüyor. " Türk yatırımcılara sesleniyorum. Kıbrıs'ta yeni bir dönem başlamıştır. Maraş'ta önemli gelişmeler olacak. Türk yatırımcılar ona göre projeler geliştirmeli" diye de sesleniyor.

Kıbrıs'ta 1974'ten beri Türk askeri kontrolünde kapalı tutulan ve 'Hayalet Kent' olarak anılan Maraş için art arda atılan olumlu adımların KKTC'nin kaderini değiştireceğine de dikkat çekiliyor.

Daha önce yapılan çalışmalarda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Bakanlar Kurulu, "Kapalı Maraş için uzman bir ekip kurularak bilimsel bir envanter çalışması yapılması" kararı almıştı. "Maraş açılıyor" diye yorumlanan kararın, Maraş'taki "mülkiyet haritası"nın hazırlanmasına yönelik olduğu da söyleniyor.

Maraş ya da diğer bir adıyla Varosha şehri, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında tampon bölge oluşturması dolayısıyla alınan karar ile kapatılmıştı.

1974 yılında turizm anlamında önemli bir yer tutan Kıbrıs Maraş Bölgesi, üzerinde 45 otel, 60 apartman ve 3 bin civarında ticari iş yeri bulunduruyordu. Dünyanın ilk 7 yıldızlı otelinin de ilk olarak buraya inşa edildiği iddialar arasında yer alıyor. KKTC sınırları içerisinde yer alan Kapalı Maraş'ta 1974'ten önce 10 bin yataklı 45 otel ve 60 apartman tipi otel bulunuyordu.

Maraş'ta 3 bin ticari birim, 99 eğlence merkezi, 143 yönetim ofisi, 4 bin 649 özel ev, 21 banka. 24 tiyatro ve sinema, 380 bitirilmemiş inşaat. İngilizce, Yunanca ve Türkçe 8 bin 500 kitabın olduğu bir kütüphane bulunuyordu.

Maraş'ın yeniden turizme kazandırılması için yeni ve uzun vadeli bir çalışmanın da gerekli olduğunu söylemliyiz. Bu noktada kentte yenileme çalışmaları başlatılacaktır. Bazı binalar onarılacak, yollar ve çevre düzenlemeleri yenilenecektir. Bu çalışmalarda da Türk müteahhitlere önemli işler düşeceğin şimdiden söylemliyiz.

1974 öncesi Akdeniz'in tatil merkezlerinden biri olan Maraş, Kıbrıs'ı ikiye ayıran "Yeşil Hat Tampon"bölgesinde yer alıyor.

Zamanında Maraş'ta bulunan, İngiliz Kraliyet Ailesi'nin yaptığı Golden Sands Hotel, uluslararası standarlarda yer almasa da lüksün ifadesi olarak kullanılan dünyanın ilk 7 yıldızlı oteli burada yer alıyor.

Bu bölge tek başına özellikle 1973 yılında bütün Kıbrıs'ın turizm sektöründeki toplam gelirinin yüzde 53,7'sini sağlıyordu.

KKTC Başbakanı Ersin Tatar kararın turizme etkisi konusunda bakınız neler söylüyor:

"Kapalı Maraş, KKTC'nin Mağusa şehrinin yanında çok değerli bir turizm bölgesidir. Çok mutluyum. Türk idaresinde Maraş'ı turizme kazandırmak istiyoruz. Gelişen bir KKTC'de bu bölgede daha da iddialı turizm potansiyeline sahip olacağız. Dünya yıldızlan yeniden Maraş'a gelecektir. Burası canlanacaktır. Kıbns dünya markasıdır, daha da güzel olacaktır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bir marka olacaktır."

Maraş'ın yeniden turizme kazandırılması için yapılan çalışmaları ciddi buluyor ve destekliyoruz.