Kamu kurumlarında çalışan taşeron personeller aylardır hükümetten gelecek müjdeli haberi bekliyordu. Salı günü grup konuşmasında Başbakan Ahmet Davutoğlu kamu kurumlarında çalışan yaklaşık 720 bin asıl ve yardımcı iş yapan taşeron personelin ayrım gözetilmeden kadroya alınacağı müjdesini vermişti. Ancak Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın taşeron yasasına yönelik son açıklamaları kafaları karıştırdı.

Maliye Bakanı Ağbal yaptığı açıklamada; Kamuya geçişte kişinin mesleği ve kamu hizmetini yapabilmesi için gerekli bilgi ve donanıma sahip olup olmadığını belirlemeye yönelik sınav yapılacağını bu sınavda başarılı oldukları takdirde memur statüsünde  değil özel sözleşmeli kamu personeli statüsünde kadroya alınacaklarını söyledi. Ağbal; Ayrıca bu personellerin şuan da aldıkları aylık üzerinden maaş almaya devam edeceklerini belirtti. Başbakanın açıklamasından sonra sevinen yüzbinlerce vatandaş Maliye Bakanının son açıklamalarıyla hayal kırıklığına uğradı.

Memur değil özel sözleşmeli kamu personeli...

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun açıklamasından sonra kamuoyunda tüm taşeron personeller memur olacak diye bir algı oluşmuştu. Ancak Maliye Bakanı Naci Ağbal Kamuda yeni bir statüyü hayata geçireceklerinden bahsetti. Yani kamuda memur ve işçi statüsüne yeni bir statü daha ekleniyor  " Özel Sözleşmeli Kamu Personeli " statüsü. Taşeron personellerin kamuya geçişi memur olarak değil özel sözleşmeli kamu personeli unvanıyla olacak. Bu kapsamda çalışanlar ile 3 yılda bir sözleşme yenilenecek.

Maliye Bakanı Naci Ağbal aslında gayet net ifadelerle durumu açıkladı. Peki kafalar neden karıştı diye soracaksınız? 1 kasım seçimlerinden günümüze kadar biz durumun böyle olduğunu bilmiyorduk. Sayın Bakanın açıklamasıyla " Özel sözleşmeli kamu personeli " statüsünü öğrendik. Yine Sayın Bakanın açıklamasıyla sınav yapılacağını öğrendik. Taşeron personelin bu statüye geçtikten sonra aynı maaşı almaya devam edeceğini öğrendik. Ancak 1 Kasım'dan bugüne kadar kamuoyunda özellikle taşeron firma üzerinden çalışan personellerde devlet memuru olacakları, maaşlarının yükseleceği ve sosyal haklarının düzeleceği beklentileri vardı. İşte kafalar bu yüzden karıştı diyebilirim.

Hükümet seçimlerde verdiği vaadi yerine getirmek için gayret içerisinde ancak durum hiçte göründüğü gibi kolay değil. KPSS sınavıyla memuriyet kazanmış kamu personeli bir tarafta taşeron firma üzerinden memuriyet kadrosuna geçmeyi bekleyen bir tarafta. Liyakat esas alınacaksa iki tarafında üniversite mezunu olduğunu farz edelim. Mesleki bilgileri teoride, pratikte aynı ancak birisinin devletin memur olmak için şart koştuğu KPSS denilen sınava yıllarca çalışıp yüksek puan aldığını düşünelim adaleti nasıl sağlayacaksınız? Devlet ya KPSS sınavını kaldıracak memur istihdam etmek isteyen devlet kurumları kendi içerisinde mesleki yeterlilik sınavıyla bu işi çözecek. Ya da KPSS ile memur olan ile taşeron firma üzerinden memurluğa hak kazananların arasında bir fark olacak.

Peki nasıl olacak bu durum bende acizane bu konu hakkındaki düşüncelerimi sizinle paylaşmak istiyorum. KPSS kaldırılarak kurumların mesleki yeterlilik ( mesleki bilgi, yabancı dil, iş tecrübesi ) sınavlarıyla kamuya personel almaları daha doğru olabilir diye düşünüyorum. Diyeceksiniz ki torpil olmaz mı olur tabii ki ancak KPSS'de yaşananları hep birlikte gördük bunu engelleyecek, önlem alacak ve liyakatı sağlayacak olan hükümettir.  Zamanında devlet kadrolarında torpili engellemek için KPSS sınavını getirdiler onu da paralel yapı ele geçirdi !!!  Peki nasıl olacak işi ehline nasıl vereceğiz liyakat sahibi insanları ne zaman memuriyet kadrolarında bürokraside göreceğiz.

Konuyla ilgili diğer görüşüm ise şöyle; Taşeron personeli kadroya alacaksan özel sözleşmeli kamu personeli statüsünde alma memuriyet kadrosunda istihdam et ancak terfi noktasında sınav şartı iste. Yani kıdem, şeflik, müdürlük ve üzeri pozisyonlar için bir puan barajı getir. Askeriye' de subaylar general olmak için nasıl kurmaylık sınavına giriyorsa kamu'da yükselmek isteyene de sınav şartı getirebilirsin.

Seçimlerin en popüler vaadi kafalardaki bu soru işaretleriyle yürürlüğe giriyor. Umarım doğru kararlar alınır hükümet işi ehline liyakat sahibi olana verir kazanan devlet ve millet olur...