Kadın Kadına köşemin bu haftaki konuğu canlı çiçek tasarımcısı Belma Büyükkoç. 2001 yılında finans sektöründen istifa ederek hayallerini gerçekleştirmeye karar veren Büyükkoç, son dönemlerin gözde mesleklerinden çiçek tasarım sanatı ile ilgileniyor. Ortaköy'de açmış olduğu atölyesinde üretim yapan, işine ve çiçeklerine tutku ile bağlı olan Büyükkoç, kadınlar cesur olmalı ve hayallerinin peşinden mutlaka gitmeli diyor. Her gün yeni bir şey öğrendiğini belirten Büyükkoç, içinde tasarım ve hayal gücü olan bu sektöre girdiği için kendisini çok mutlu hissettiğini söylüyor. 

- 2001 yılı Türkiye ekonomisi açısından oldukça zorlu bir yıldı ve siz o süreçte çalıştığınız bankadan istifa ederek sektör değiştirdiniz. Bu cesur kararı nasıl aldınız?

"80'li yılların başında finans sektörüne girdim. Ailem öğretmen olmamı istiyordu fakat benim hayalim bambaşka yönlerde idi. Uzun yıllar bankaların çeşitli kademelerinde üst düzey görevlerde bulundum fakat bunlar beni tatmin etmemeye başlamıştı. 2001 yılında yaşanan krizi fırsata çevirmeye karar verdim ve işimden istifa ettim. Beni üretmek ve yeni şeyler öğrenmek mutlu ediyordu. Ben de tasarım sektörüne girmeye karar verdim. Cam boyama ve ahşap boyama kurslarına gittim. Medyada çiçek tasarımı ile ilgili çıkan haberler dikkatimi çekmeye başladı ve ben de hayal gücümü sınırsız kullanabileceğim bu alanda olmayı çok istedim ve sonunda başardım.Bu kararı almamda en büyük etken hayallerimin peşinden gidebilme cesaretini göstermem oldu KOSGEB'e sunduğum 'çiçek tasarım' iş planım onaylanarak katıldığım eğitim sonucu sertifikamı aldım. Bu belge ile KOSGEB'in kadın girişimcilere sunduğu destek ve fırsatlardan faydalanarak bu işe gönül verebilecek, sektördeki yeni trendleri takip edebilen, yeniliklere açık  genç tasarımcı arkadaşlara da ilham vermek istiyorum. Mevcut işimi biraz daha büyütme hedefim de bulunuyor."

- Atölyenizde neler üretiyorsunuz?

"Genellikle kişiye özel tasarım çiçekler çalışıyorum. Gelin buketleri ve aranjmanlar da benim için çok önemli. Ayrıca, son dönemlerde teraryum satışlarında da büyük bir artış var. Ben onlara kısaca bitki bahçesi diyorum. Cam fanusların içine yapılan ve dayanıklı olan bu bitkiler aynı zamanda çok dayanıklı. Ortama ferahlık veriyor. İçinde mavi ve yeşil olan her şey zaten insan ruhuna iyi gelmez mi?"

- Erkek meslektaşlarınız ile aranıza bir rekabet var mı?

"Rekabet demeyelim de inanın erkek eli değen çiçek ile kadın eli değen çiçek arasında çok fark bulunuyor. Kadın, o çiçeğe ruhunu katıyor, sevgisini katıyor."

- Son dönemlerde internet üzerinden çiçek satışı gerçekleştiren siteler çıktı. Bu sitelerin çiçeğin doğasında var olan büyüyü bozduğunu düşünüyor musunuz?

"İnternet üzerinden tek tuşla yapılan çiçek satışına sıcak bakmıyorum. Orada çiçek çok hızlı yapılıyor, içerisine bir duygu ve ruh ne yazık ki katılmıyor. Zaten karşı tarafta o duyguyu hissetmiyor."

- Eskiden hastanelere çiçek alınıyordu artık alınmıyor. Bu durumun da sektörü etkilediğini düşünüyor musunuz?

"Büyük hastaneler bu soruna çiçek odası yaparak bir çözüm buldular. Çünkü çiçek bazı hastaların sağlığını etkileyebiliyor. Alınan çiçekler o odada tutuluyor ve hasta taburcu olduğu zaman kendisine ulaştırılıyor."

ÇİÇEK HER KADINI MUTLU EDER

- Sevgililer Günü, Anneler Günü ve Öğretmenler Günü gibi özel günleriniz nasıl geçiyor?

"Özel günlerde çok hareketli bir süreç yaşıyoruz. Ama isteriz ki bu süreç daim olsun. İnsanlarda çiçek soluyor diye bir algı var. Bu algıyı da yıkmak gerekiyor. Çiçek herkesi mutlu eder. Anneler Günü'nde kır çiçekleri ve papatyalar ağırlıklı olarak satılırken, Sevgililer Günü'nde ise tartışmasız en çok gül satılıyor. Cam fanusların içine yapılan dayanıklı bitkilerin içine yerleştirilmesi ben onlara bitki akvaryumu diyorum bakımı kolay hediyelik ofis ev ortamları için iyi. Ortama ferahlık veriyor düşünsenize karşınızda minik de olsa bir bahçe var. Yeşil ve mavi zaten insan ruhuna iyi geliyor."

- Çiçekçilik sektörünün ülkemizde ilerleme kaydedebilmesi için neler yapılması gerekiyor?

"Çiçekçilik eğitiminin meslek liselerinde ve yüksekokullarında bölüm olarak verilmesi gerekiyor. Bu konuda akademik çalışmalar yapılmalı. Son dönemlerde workshoplar düzenlense de bunlar yeterli düzeyde değil, daha önümüzde uzun bir yol var. Son yıllarda ihracatta başarı kaydeden bir sektör olsa da üzerine daha çok düşülmesi gerekiyor. Nitelikli elemanların yetişebilmesi için eğitim çok önemli. Aynı zamanda düşük yatırım maliyetleri ile de girişimcilere de kapılar açan bu sektör ihracat odaklı da gelişme gösteriyor." 

- Şehirli insan artık toprağa dokunmak istiyor değil mi?

Kesinlikle. Toprağa dokunabilmek çok önemli. Günümüzde artan otel ve konutlarda da en çok peyzaja önem verilmesi bunu kanıtlıyor."

KADINLAR CESUR OLMALI 

- Ülkemizin kanayan yarası kadına yönelik şiddete dair neler söylemek istersiniz?

"Kadına yönelik şiddetin temelinde eğitimsizlik olduğunu düşünüyorum. Çiftler, evlenmeden önce evlilik eğitimi almalılar hatta evlendikten sonra da ebeveyn eğitimi almalılar. Anne baba nasıl olunur önce bunun eğitimini alsınlar ki çocuklarını düzgün bir şekilde yetiştirebilsinler. Bu şekilde şiddet olaylarının aşılabileceğine inanıyorum."

- Kadına yönelik şiddet son yıllarda giderek görünür olmaya başladı. Bunun altında yatan sebep sizce ne olabilir?

"Kadınlar başkaldırdıktan sonra, şiddet olayları daha da görünür hale geldi. Tabi bu görünürlükte sosyal medyanın da büyük payı bulunuyor. Kadınlar da bu konuda cesur olmalı. Bir kadın isterse anne de olur kariyer de yapar, kendisini de geliştirir. Yeter ki istesin. Kadınlar kendilerini dört duvar arasına hapsetmesinler. Başkalarının hikayesinde figüran olacaklarına kendi hikayelerinin kahramanı olsunlar." 

Belma Büyükkoç'a @bbtasarim instagram hesabindan ulasabilirsiniz...