Gündüzleri maydanoz toplayan ve akşamları da çini işleyen güzel kızların hünerli elleri, dillerinden düşürmedikleri Zeki Müren, Müzeyyen Senar şarkıları ve Şeyh Bedreddin Destanı söyleyen dillerine tempo tutmaktadır…

İznik’in Müşküle Köyü’ndeki tarihi asırlık çınar ağacı gölgesinde, geleneksel olarak kutlanan Şeyh Bedrettin ve Nazım Hikmet Kültür Günleri, bölgenin alternatif turim potansiyeline katkı sağlamaktadır. Karameke avcılarının şarkıları eşliğinde, İznik Gölü kıyısında bulunan çay bahçelerinde akşam kahvesi içerken, gölün üzerinde dans eden su yılanları ile farklı bir görsel manzaranın tadına doyum olmuyor…

Bir zengin kültürel mirasımız ve dinlenip, huzur içinde mutlu olabileceğimiz farklı bir dünya cenneti olan İznik, Bursa’ya bağlı şirin bir ilçedir. İznik’e nasıl gidilir, nerede kalınır, ne yenir ve ne içilir, keşfedilecek, gezilip ve görülecek yerler neresidir? Yerli ve yabancı turistlerin ilgi alanları ve onlara sunulan güven ve hizmetlerin yanı sıra; Türk insanının konukseverliği, profesyonel ilgi ve sunumu ile İznik örnek bir turizm kenti olarak, ayrıcalığını ve farkını kanıtlamaktadır…

Rotamız dört imparatorluğun başkenti olmuş, 4500 yıllık tarihe tanıklık ederek hala dimdik ayakta duran İznik. İçimde müthiş bir heyecan ve merak var. Buram, buram tarih kokan bu antik kentte yeniden gelmemiz için pek çok neden bulunmaktadır.

Bilecik Bursa çevre yolu üzerinden, 1saat 20 dk gibi bir sürede ulaşım sağlanabiliyor.

İstanbul – İznik 140 km. 2 saat. İsterseniz özel aracınızla karadan körfezi dolaşarak, yâda feribotla ulaşım sağlayabilirsiniz…

İznik bir günde, bir haftada gezilip görülecek bir kent değildir. Burada tarihi eserleri ziyaret etmenin yansıra, açık havada yapabileceğiniz aktiviteler mevcuttur. Jogging, Treking (doğa yürüyüşü) Yamaç paraşütü gibi.

Bursa’ya bağlı olup Zeytin bahçeleri ile çevrili olan bu kent, aynı adı taşıyan İznik Gölü’nün doğusunda yer alır. İl merkezine 77 kilometre uzaklıktadır.

Geçmişten günümüze barışın simgesi olan zeytin ağaçları, göz alabildiğine uzanan yeşil bitki örtüsü ile çevrili İznik Gölü, muhteşem çinileri, yüzyıllara meydan okuyan tarihi eserleri, her yanından rengârenk çiçekler ile bezenmiş toprak yolları, meyve ağaçlarının süslediği bahçeli şirin evleri ile adeta masal âlemindeymişsiniz hissini uyandırır sizde.

İznik Su Medeniyeti

İznik İlçesi, zamanımızdan 3 bin yıl öncelere uzanan ve özgün Anadolu Su Medeniyeti özelliklerinde olan İznik Kale içi ve çevresinde bulunan sarnıçlar, su kemerleri ve karız yer altı su sistemleri örneklerinin bulunduğu ender yerlerden biridir. dünyada eşine az rastlanan ve bütünüyle “açık hava müzesi “olan tarihi ve antik bir şehirdir. Yaz kış demeden, bereket saçan, verimli toprağı, kendine özgü iklimi ve doğal güzelliği nedeniyle, tarihin her döneminde insanlığın ilgi odaklarından biri haline gelmiştir. 4970 metre uzunluğunda tarihi surlarla çevrili kentin büyüsü ayak bastığınız ilk andan itibaren sizi sarar. Bünyesinde barındırdığı yüzlerce tarihi eser ve doğal güzellikleriyle dünya mirası olma yolunda emin adımlarla ilerleyen bir kent. Unesco Dünya mirası listesi başvuru çalışmalarının yürütülmesine ilişkin protokolün imzalandığını biliyoruz. Birthynia Döneminde (M.Ö. 4. yy) inşa edilmeye başlanan surlar, Roma ve Bizans dönemlerindeki yeni eklentilerle günümüzdeki şeklini almıştır. İznik’in çevresini beş kenarlı çokgen şekilde kuşatan surlar yaklaşık 4970 metre uzunluğundadır. Yüksekliği 10–13 metre arasında değişen surlarda, yuvarlak ve kare şeklinde 114 burç vardır.

İznik’in iki ana caddesinin kesiştiği noktadan bakıldığında, dört ana kapı görünür. Kentin ayakta kalabilen en görkemli kapıları; İstanbul Kapı, Lefke Kapı ve Yenişehir Kapıdır. Göl Kapı ise yıkık durumdadır. Kapılar Roma dönemi mimarlığının teknik ve üslup özelliklerini yansıtması bakımından önemlidir.

Devamı yarın...