Hayatı ve doğayı keşfetmeye devam ediyoruz…

Yolumuz bu kez, Bursa’nın bereketli ve şirin ilçesi İznik’e düştü… İznik çinisi ve İznik Gölü yanısıra, başka güzellikler ve zenginlikler de bizi çağırıyor, yeniden…

Yoleri gezgin dervişlerin ve çelebilerin seyahatnamesinde yer alan tarihi İznik’te mola verdik…

Bir zamanlar Hıristiyanlığın ve Osmanlı Devletinin de merkezi olan İznik ve çevresi; zengin bir doğa, arkeoloji, tarih ve kültürel miras dokusu yanı sıra; “al beni” diyen çeşitte sebze, meyve ve zeytin bahçeleri, güzel bir göl ve kendinizi bir açık hava müzesinde hissedeceğiniz sokakları ile İznik, gerçekten büyüleyici bir kent. Eğer rotanız buralardan geçiyor ise, İznik’ i tatil planlarınızın arasına almanızı öneririm. Kesinlikle pişman olmazsınız. Özellikle İznik köftesi yemelisiniz.

İznik’e geldiğinizde sizi çevresi surlarla çevrili bir şehir karşılıyor.

İznik gölü ve şehrin tam merkezinde bulunan Ayasofya Kilisesi ile küçük şirin bir tatil yeri burası. İznik isminide verdiği gölün doğusunda yer alan ilçe merkezi, istanbul’a 130 km,

Bursaya ise 85 km uzaklıkta bulunmaktadır. Günü birlik veya hafta sonu programları ile çok rahat gidilip gezilebilecek bir yer.

Bu gün havanın güzelliğini fırsat bilip attım kendimi yollara… Yollar, bahar çiçekleri ve göl serinliğinde selamladı yeni konuklarını… İznik Ayasofya Camisi (eski Ayasofya Kilisesi) minaresinden yankılanan gizemli ezan sesi, tarihi İznik kentini çevreleyen 4 kapıdan girenlerin ıslık sesini bastırıyordu… Özellikle Lefke Kapı girişindeki su kemerleri, sarnıç ve çeşmelerin günümüzde hala ayakta kalan zengin tarihi dokusu; yerli ve yabancı turistlerin, sabah ışığında fotoğraf çekmek için yarıştıkları zengin görsel manzaraya sahiptir…

İznik Gölü derinliklerinde ve kıyısında dans…

Öte yandan, İznik Belediyesi’nin ilgisizliğine karşın; İznikli muhtarın karameke avı telaşı ve Uludağ Üniversitesi Arkeoloji ekibinin su altı dalışlarındaki yeni bulgu heyecanı, biz gezginlerin de merak ve keşfetme duygusunu kamçıladı, yeniden… Müşküle Köyü kültür etkinlikleri sonrası, bir de buna gün batımı ışığında ve dingin İznik Gölü suları üzerinde dans ederek kıyıdan uzaklaşan su yılanları ve yılan balığı manzarası, görülmeye değer estetik güzelliktedir…

Tiyatro ve sinema sanatçısı (İznikli) Halil Ergun’un yazlığında ve Yalakdere Köyünde Şair Hasan Uğur Taşçı’nın bağ evindeki şiir bezeli akşam keyfi yanı sıra; aslen İznikli olan Belgeselci Soner kardeşimle hasret giderdik. İznik Gölü derinliklerinde bulunan Su Altında Yeni Ayasofya, Kazı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şahin denetiminde, Uludağ Üniversitesi Arkeologları tarafından keşfedilen ve bu projede özveriyle diğer arkadaşlarıyla birlikte, su altında çalışan Arkeolog Çağrı Aydın ile, göl kıyısındaki akşam sefasına eşlik ederken; ince belli çay bardağında batan güneşin kızıllığı, İznik Gölü’nün nice sevda öykülerine, aşk şiirlerine ve sırdaş-hüzünlü şarkılara esin kaynağı olduğu bilinmektedir…

Tarih, kültür, doğa ve alternatif turizm potansiyeli ile zengin olan İznik’e yeniden gelmemiz için çok neden bulunmaktadır… Bursa, Bilecik, İzmit, Yalova ve İstanbul’a yakın olan İznik’e günübirlik ve konaklamalı gitmek çok kolay…

Devamı haftaya...