Mevcut partilerde yer bulamayanlar veya umudunu kesenler ile MHP'den ayrılanları çatısının altında toplayan Meral Akşener liderliğindeki İyi Parti, kuruluş çalışmalarını sürdürüyor. Kolay değildir parti kurmak. İl ve ilçe teşkilatlarını oluşturmak. Kadro, para ve yaygın iletişim araçlarına ihtiyaç duyulan, gece gündüz devam etmesi gereken bir süreçtir.

İyi Parti genel merkezinin açılışında görülen kalabalığın büyük bölümü, arkasında güçlü bir rüzgar hissedilen hareketin değişik kademelerinde yer almak isteyenlerden oluşuyordu. İlgi görmek güzeldir, insanı motive eder ama tehlikelidir de. Beklentilerin karşılanmadığı fikri oluşunca uzaklaşanları tekrar geri getirmek çok zordur çünkü. 

Meral Akşener ve ekibinin İstanbul, Ankara ve İzmir gibi üç büyük şehrin teşkilat yapısını planlamadan parti kuruluşunu gerçekleştirdiğini görmüş olduk. Bu büyük bir eksik...

AK Parti, kuruluşunu ilan ettiğinde neredeyse Türkiye'nin büyük bölümünde kimin il başkanı olacağı belliydi. İlçe başkanları da aşağı yukarı şekillenmişti. Kuruluşla birlikte başladı büyük yürüyüşüne AK Parti. Ve bu sayede 16 yıldır öyle veya böyle yürüyor. Elbette bugün için "iktidar nimetleriyle yürüyor" denilebilir. Ama kuruluş döneminde büyük ambargolarla, baskılarla, engellemelerle karşılaştığının yakın şahidiyim. AK Parti'nin tek medya organı gözüktüğü için polis tarafından basılmış bir gazetenin çalışanıydım o zaman. Aylarca maaş alamadığımız olmuştu ekonomik kıskaç nedeniyle...

* * *

İyi Parti, İstanbul'u bir müteahhide emanet etti. Siyasette pek adı duyulmamış, tecrübesinin olup olmadığını bilmediğimiz bir isim Ersin Beyaz. İnşaat işlerindeki maharetini siyasette de gösterir mi zamanla belli olacak. İlçe teşkilatlarını da Ersin Beyaz şekillendiriyor ya da şekillendirecek. Süreç yavaş ve sıkıntılı gidiyor, haberi olsun. 

İlçelerde ise henüz tam görevlendirme yapılmadı. Kulis çalışmaları devam ederken, muhtemel ilçe başkanlarına tebrikler yağıyor. ANAP, DYP ve MHP'de bir dönem siyaset yapmış ve bugünkü tabloda herhangi bir partide görev almayan yerel siyasetin bilinen isimlerine "muhtemel ilçe başkanı" gözüyle bakılıyor.

Birkaç ilçeye göz atalım:

Silivri'de Mustafa Altınkök'ün adı açıklandı. Altınkök, ilçe yönetimini oluşturmaya çalışırken hemen ardından "görevden alma" haberi geldi. Neden göreve getirildi, neden alındı bilen yok.

Silivri'de 3 eski DYP'li arasında gidip geliyor ilçe başkanlığı. Belediye Başkanlığı tecrübesi de olan Erdinç Tabak biraz önde gözüküyor.

İyi Parti'nin, Silivri'de dengeleri değiştiriyor. AK Parti'ye "kerhen" oy verenler, yönünü İyi Parti'ye dönmüş gözüküyor. CHP ise, "AK Parti'ye kesinlikle oy vermem" diyen bir kesim sayesinde almıştı belediye başkanlığını... Özcan Işıklar'ın önümüzdeki seçimde "dünür kontenjanından" adaylığı garanti. Ama birçok konu yanında sık sık Bulgaristan gezisi (!) yapması nedeniyle oluşan tepkiler de İyi Parti'ye yarıyor...

* * *

Avcılar'dan Silivri'ye kadar olan bölge (Esenyurt hariç) İyi Parti için hazır sürülmüş tarla gibi. Cem Uzan'ın 2002 seçimlerinde aldığı oyların çok fazlasını bu bölgeden alması mümkün İyi Parti'nin. Ama ilçe teşkilatının küskünler ordusuna yol açmadan oluşturulması şart. Aksi taktirde, rüzgar tersine de dönebilir. Esenyurt demografik yapısı gereği, siyasetin belli isimlere kilitlendiği bir ilçe. CHP açısından Çapanland olan ilçede AK Parti'de Necmi Kadıoğlu'nun büyük ağırlığı var.

Recep Tayyip Erdoğan'ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde İştirakler Daire Başkanlığı yapan Necmi Kadıoğlu, ilçe ve il teşkilatının üzerinde bir güce sahipmiş gibi bir imaj var. Ama ilçenin hızla betonlaşması, dere yataklarının bile imara açılması yanında "maketten ev satışı" ile binlerce mağdur üretilmesi gibi sıkıntılar da var Esenyurt'ta. İyi Parti, ilçenin "kilit seçmeni" Bulgaristan göçmenlerinin desteğini alacak gibi. Bu yüzden bir "göçmen ilçe başkanı" atanması muhtemel.

Çatalca'da İyi Parti henüz teşkilatlanma için start vermese de, partinin yakaladığı rüzgâr CHP'lileri de endişelendiriyor. Belediye başkanlığı seçimlerine etki edip etmeyeceği konusunda tahmin için çok erken, ancak genel seçimlerde CHP'den en iyimser tahminle yüzde 5-10 oy kayışı var İyi Parti'ye...

* * * 

Gelelim Büyükçekmece'ye. İlçe başkanlığı için kulislerde her ne kadar eski ANAP İlçe Başkanı Ahmet Şahin'in adı geçse de, bugünlerde farklı bir isime döndü ibre. Demokrat Parti'de bir dönem İstanbul Siyasi İşler Başkanı olarak görev yapan, Maltepe belediye başkan adayı olan bir kadın adaydan söz ediliyor. Birkaç yıldır Büyükçekmece'de yaşayan ve ilçede pek tanınmayan bir adaydan. Bu yüzden adını yazmıyorum. İddiaya göre, bu ismi ön plana çıkaran Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün ve kendisi de İyi Parti yolunda. Hasan Akgün'ün, Meral Akşener'le görüştüğü ve İyi Parti'nin ilçe teşkilatını oluşturma konusunda mutabık kaldıkları iddia ediliyor. Siyaset bu, her yerden değişik söylentiler gelmesi normal. Ama "Hasan Akgün adına Hasan Akkuş'un ilçe yönetimi için liste hazırladığı" bile konuşulur oldu. Akgün, Meral Akşener'in Avcılar'da STK'larla ve basınla buluşmasına da bir temsilci göndermişti. 

Akgün'ün CHP'den ayrılmayacağını ileri sürüp "Hasan başkan işini bilir, gerekirse muhalefetini bile kendi elleriyle dizayn eder" diyenler de var...