4 aydır çalıştığım işyerimden ayrılmak istiyorum ancak 2 yıllık sözleşmem var. Çok yoruluyorum ve kendime vakit ayıramıyorum çalıştığım yerin bana dava açma hakkı var mı? Açarlarsa ne gibi bir sıkıntı yaşarım?

İşyeriniz ile belirli süreli iş sözleşmesi imzalamışsınız. Kural olarak sözleşmede belirtiğiniz süre bitince siz veya işvereniniz artık çalışmak istemediğinizi belirtiğinizde sözleşmeniz sona erer. Kural bu olsa da süresinden önce haklı nedenleriniz varsa istifa edebilirsiniz. Haklı nedenlerden kastımız; işvereninizin, sizin veya ailenizden birinin şerefine ve namusuna dokunacak söz ve eylemlerde bulunması, şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ağır suçlamalarda bulunması, cinsel tacizde bulunması, iş yerinizde tacize uğradığınızda gerekli önlemler almazsa, paranızı kanuna veya sözleşmeye göre hesap yapmayıp ödemezse, yaptığınız iş; sağlığınız için tehlike oluşturuyorsa, çalıştığınız iş yerinden bir haftadan fazla işin durmasını gerektirecek nedenler varsa, işinizden haklı olarak istifa edebilirsiniz. Haklı nedeniniz yoksa istifa ettiğinizde sözleşmenizde cezai şart varsa işvereniniz sizin alacağınızdan kesebilir. Ancak bu cezai şartın sözleşmenizde iki taraf için de olması gerekiyor. Sadece sizin için böyle bir cezai şart varsa geçersizdir. Ayrıca işvereniniz maddi zarara uğramışsa mahkemeye başvurarak sizden tazminat isteyebilir.

CEZAYI PARAYA ÇEVİREBİLİR MİYİM?

2012 yılında karışmış olduğum bir şuçtan yapılan yargılama sonucunda 5 yıl ceza aldım. Dosyam şimdi Yargıtay’da. Yargıtay dosyayı onarsa yatarı ne kadar, paraya çevirebilir miyim?

İşlemiş olduğunuz suçu belirtmediğiniz içinihtimaller üzerinde cevaplamaya çalışacağım. Adi suç ise (671 sayılı KHK ile yapılan değişiklik dikkate alındığında) size verilen cezadan koşullu salıverilme süresi çıkarıldığı zaman yatarınız: 2 yıl 6 ay 2 gün hapis cezasıdır. Yatarınız 2 yıldan fazla olduğundan doğrudan denetimli serbestlikten yararlanamazsınız. Sonuç olarak 6 ay 2 gün cezaevinde kaldıktan sonra serbest bırakılırsınız. İşlemiş olduğunuz suç cinsel suçlar, kasten adam öldürme, uyuşturucu ticareti, özel hayata karşı suçlar, eşe veya üstsoy-altsoya veya kardeşe ya da savunmasız kişiye karşı yaralama ve netice sebebiyle ağırlaşmış yaralama suçlarından biri ise bu durumda koşullu salıverilme süresi çıkarıldığında yatarınız: 3 yıl 4 ay 1 gün hapis cezasıdır. Yatarınız 1 yıldan fazla olduğundan doğrudan denetimli serbestlikten yararlanmazsınız. Sonuç olarak 2 yıl 4 ay 1 Gün ceza evinden kaldıktan sonra serbest bırakılırsınız. Diğer bir ihtimal işlemiş olduğunuz suç terör suçu ise size verilen cezadan koşullu salıverilme süresi çıkarıldığında yatarınız: 3 yıl 9 ay 3 gün hapis cezasıdır. Yatarınız bir yıldan fazla olduğundan doğrudan
denetimli serbestlikten yararlanmazsınız. Sonuç olarak 2 yıl 9 ay 3 gün cezaevinde kaldıktan sonra serbest kalırsınız. Paraya çeviremezsiniz.

Hukuki konulardaki sorularınızı bize
yazın. Av. Cavit Karataş cevaplasın