Aynı şehrin iki takımının arasında oynanan neticesi merakla beklenen büyük maçlardır derbiler. Türkiye’de İstanbul takımları Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş arasında oynanan karşılaşmalar en bilenenleridir. Ancak İstanbul’da büyük heyecana sahne olan başka semt derbileri de vardır.

Semt kültürünü tanıyanlar çok iyi bilir bu derbilerin anlamını. Bu kültürle büyüyen biri olarak Üsküdar Selimiye stadında birçok derbiye tanıklık ettim. Yeşil beyaz renkleriyle Üsküdar Anadolu semtimizin takımıydı. Üsküdar Anadolu Selimiye stadının toprak zemininde sahaya çıkarken, Kadıköy yol tarafındaki tek tribün olan kapalıda yerimizi alırdık. Üsküdar Anadolu, Vefa, Eyüp, Sarıyer, Zeytinburnu, Bakırköy, Beykoz, Kasımpaşa, Karagümrük takımları arasında oynanan semt derbileri en bilenenleridir.

Semt derbilerinin olduğu gün adeta hayat dururdu. Herkesin gündeminde o günkü maç olurdu. Güvenlik güçlerinin soğuk terler döktüğü en zor günlerden biriydi o günler. Semtin takımı galip gelirse o gün bütün esnafın yüzü güler. Mağlup olursa esnafın yüzü asık olurdu. Üsküdar Anadolu galip gelince balıkçılar çarşısında gel gel lüfere gel sesleri daha gür çıkardı. Takım mağlup olunca çarşı adeta bir ölüm sessizliğine bürünürdü.

Mahalle Basmacıların derbisi!!!

Semt derbilerinin en bilinen ezeli rekabetlerinden birisi de Fatih Karagümrük ile Kasımpaşa arasında oynanan karşılaşmalardır. Bu semt derbisi Karagümrük’ün bu yıl süper lige çıkmasıyla hafızalarımızda yeniden canlandı.

Karagümrük ile Kasımpaşa arasında oynanan bu semt derbisi “ Mahalle Basmacılar “ olarak hafızalarda yer edinmişti. Türk futbolunun en önemli semt derbilerinden biri olan bu karşılaşma öncesi ve sonrasıyla gündemi belirlerdi. İki semtin taraftarları arasındaki husumet mahalle basmaya kadar gider istenmeyen asayiş olaylarına sahne olurdu.

İki kulübün kurulduğu ilk yıllardan itibaren Kasımpaşa ile Fatih Karagümrük arasındaki karşılaşmalar, yakın deplasman olması ve iki takımında semt takımı olması sebebiyle taraftarların en çok ilgi gösterdiği ve her iki kulübünde en çok gişe hasılatı elde ettiği karşılaşmalardı.

Bu iki kulüp arasındaki rekabet kulüplerin kuruldukları ilk yıllara kadar uzanmaktadır. Kasımpaşa ve Karagümrük arasındaki husumet, iki ekibin de 2. Lig'de aynı grupta yer aldığı 1990-1991 sezonuna uzanmaktadır. O sezon ilk yarıda Kasımpaşa Stadı'nda oynanan maçta dönemin Kasımpaşa Başkanı Erdoğan Aslan'ın ceketini açıp Karagümrüklü yöneticilere ve taraftarlara silahını gösterdiği iddia edilmişti. Devre arasında yaşanan olaylarda ev sahibi takım oyuncuları, Karagümrüklü futbolcu Hamdi'ye korner direği ile vurmuştu.

İstanbul’da 59 yıl sonra dev buluşma…

Geçtiğimiz hafta sonu Süper Lig uzun bir aradan sonra bir semt derbisine sahne oldu. İki takım en son 1961-1962 sezonunda o zamanki adı birinci ligde bugünkü adıyla süper ligde karşı karşıya gelmişti. Karagümrük ve Kasımpaşa tam 59 yıl sonra yine Süper Lig'de bir semt derbisine çıktılar. İstanbul'un en eski derbilerinden birisi olan Karagümrük-Kasımpaşa mücadelesi Kadıköy Şükrü Saraçoğlu Stadyumunda oynandı.

Korona virüs tedbirleri kapsamında semtte oynanmayan seyircisiz karşılaşma semt derbisi havasını yansıtmasa da iki takım taraftarlarına nostalji yaşattı. Mücadele öncesinde her iki takımın oyuncularının, giydikleri dostluk mesajlı t-shirtler ve karşılıklı dostluk söylemleri yayıncı kuruluşun kameralarına yansıdı.

Uzun yıllar sonra Süper Ligde karşı karşıya gelen iki semt takımının mücadelesinde kazanan çıkmadı. Karşılaşmanın 45. dakikasında Fatih Karagümrük Artur Sobiech ile 1-0 öne geçmesine rağmen üstünlüğünü 2 dakika koruyabildi. 47. dakikada Kasımpaşa Aytaç Kara ile eşitliği sağladı. 5 sarı kart 1 kırmızı kartın çıktığı maçta başka gol olmayınca iki takım birer puanla sahadan ayrıldı.

İki semt takımının derbisinde tribünlerde seyirci olmaması karşılaşmanın tarafsız sahada oynanması o eski heyecanı yaşatmadı. Ancak maç öncesi iki takım futbolcularının dostluk görüntüleri ileride dolacak tribünlere önemli bir mesaj niteliğindeydi. Umarım tribünler açıldığında iki semtin taraftarları da bu dostluk görüntüsünü devam ettirirler.