Şehirler arası elektrik nakli için kullanılan ve İstanbul'da şehrin en işlek bölgelerinde kalan yüksek gerilim hatları tehlike saçmayı sürdürüyor. Çevresindeki insanların sağlığını tehdit eden ve birçok hastalığa yol açan yüksek gerilim hatlarının altında ise kaçak inşaatlar yükseliyor. Esenyurt'ta bugüne kadar 8 kişinin ölümüne yol açan yüksek gerilim hattının Başakşehir'den geçen bölümünde elektrik direkleri yolun ortasında kaldığı için daha büyük risk oluşturuyor.

SEYYAR SIĞINAĞI OLDU

Başakşehir Güvercintepe Mahallesi'ndeki işlek bir caddede bir bölümü yolda, kalan bölümü kaldırımın üzerinde bulunan yüksek gerilim hattı, seyyar satıcıların sığınağı oldu. Midye dolma satıcısının seyyar arabasını altına yerleştirip, tehlikelere rağmen satış yaptığı yüksek gerilim hattının çevresinde hiç bir güvenlik önlemi veya uyarıcı levha bulunmuyor. Kaldırımı kapladığı için her gün binlerce insan yüksek gerilim hattının altından geçmek zorunda kalıyor.

Yüksek gerilim hattı, Tepe Ortaokulu'nun güzergahında bulunduğu için öğrenciler de bu kaldırımı kullanıyor. 

ÇADIR BİLE KURULMUŞ 

Güvercintepe'deki yüksek gerilim hattı, yağmurlu havalarda kaldırımda bekleyenlerin sığınağına dönüştürülmüş. Elektrik direğinin bir bölümüne naylon çekilerek yağmurdan korunaklı hale getirilmiş. Direğin üzeri ise, asılan bes afiş ve plastik reklam tabelalarıyla dolu. Direğin üzerine bir de "reklam için" televizyon ekranı kondurulmuş.

Yasak olmasına rağmen, yüksek gerilim hattının hemen altına ve çevresine çok sayıda inşaat yapılmış. Belediyelerin göz yummasıyla yapılan kaçak inşaatlarda yaşayanlar ise kendilerini bekleyen tehlikelerin farkında değil.

AVRUPA'DA YASAK

Avrupa standartlarına göre, yüksek gerilim hattı geçen alanlarda 150 metrelik bir güvenlik koridorunun olması gerekiyor. Ancak İstanbul'da başta Esenyurt olmak üzere, Başakşehir, Bağcılar gibi ilçelerde yüksek gerilim hatlarının hemen altına imar izni verilebiliyor. Bu durumlarda kurallara göre, mevcut yerleşim yerlerinin üzerinden geçen yüksek gerilim hatlarının kaldırılması gerekiyor. 

Yüksek gerilim hatlarının başta insan sağlığı olmak üzere pek çok yan etkileri de bulunuyor. Bu hatların etrafında yaşayan vatandaşlarda kanser, gebelikte düşük yapma ve lösemi gibi hastalıklara daha çabuk yakalandığı da biliniyor.

'BAŞIM AĞRIYOR'

Uzun yıllardır Güvercintepe'de yaşayan Nergiz Çelik isimli vatandaş da, "Bu direk yıllardır burada bulunuyor. Altından her geçtiğimde korkuyorum. Direğin oradaki evde oturan komşularıma gittiğimde de başım çok ağrıyor" dedi.