Vatandaşların düğün salonları yerine yaz günlerine denk gelen düğün, nişan, yaş günü gibi kutlamaları için 'kır düğünü' yapılabilen mekanlara ilgi göstermesi, bu tür yerlerde hızla artışa yolaçtı. İstanbul'un sayılı yeşil alanlarında ardı ardına kır düğünü mekanları açılmaya başlandı.
Sarıyer ve Beykoz gibi ilçelerdeki ormanlık alanlara kurulan kır düğünü salonları büyük ilgi görüyor. Düğün, nişan veya yaş günü gibi kutlamaları yapanlar gönüllerince bir gün geçiriyorlar ancak, yüksek sesli müzik ve araç trafiği, yerleşim yerleriyle içiçe olan kır düğünü salonlarından gelen şikayetleri artırıyor.

TİYATRONUN BAHÇESİ

Bakırköy Belediye Tiyatrosu olarak bilinen Yunus Emre Kültür Merkezi'nin bahçesinde bulunan yeşil alana inşa edilen baz istasyonunun altında düğün, nişan, kutlama gibi etkinlikler yapılıyor. 

Türkiye'nin ilk ve tek ödenekli ilçe tiyatrosu olma özelliği taşıyan Bakırköy Belediye Tiyatroları (BBT) 1989 tarihinden beri sanatseverlerin buluşma adresi olarak biliniyor. Sanat camiasındaki pek çok ustanın sahne tozunu yuttukları Bakırköy Belediye Tiyatroları son dönemlerde bahçesine inşa edilen baz istasyonu ile tepki çekmişti. Son olarak alanın Bakırköy Belediyesi ile birlikte bir organizasyon firmasının düğün, nişan ve kutlamalar gibi özel günler için kiraladığı ortaya çıktı.

BEDELİ BİN LİRA

Yunus Emre Kültür Merkezi olarak da bilinen Bakırköy Belediye Tiyatrolarının bahçesinde bulunan yeşil alan bir organizasyon şirketi tarafından saatlik olarak kiralanıyor. Ancak alanı kullanabilmek için öncelikle Bakırköy Belediyesi'ne bin lira ödeme yapılması gerekiyor. Sonrasında ise en basit limonatalı ve pastalı bir kokteylden şık bir konsepte kadar alınacak olan hizmetlerde firmaya ödenecek ücret de değişkenlik gösteriyor. Hizmetler arasında ise kemandan davul zurnaya kadar her şey bulunuyor. Bu hizmetleri de, alanın kiralanmasına aracılık eden bir firma sağlıyor. 

YAZ BOYU DOLU

Yeşil alanın üzerine davetlilerin yürümesi için taşlardan oluşan bir alan inşa eden organizatörler, çiftlerin oturması için ortada özel bir alan oluşturmayı da ihmal etmemiş. Tarihi tiyatro binası bahçesi ise önümüzdeki süreçte açık hava nikah salonuna dönüşeceğe benziyor çünkü, aracı firma Eylül ayına kadar her hafta sonunun dolu olduğunu belirtiyor. Önemli bir sanat merkezinin amacı dışında kullanılmasından rahatsız olduğunu belirten çevre sakinleri, "Alanda geç saatlere kadar süren müzik sesi evlerimizden duyuluyor. Ayrıca, burada yeşil alana da bir zarar söz konusu. Yetkililer neden böyle bir olaya izin veriyor anlamış değilim. Tiyatromuz açık hava nikah salonuna dönüşmesin" ifadelerini kullandı.

'UYUYAMIYORUM'

İsmini vermek istemeyen başka bir çevre sakini de "Ben gündüzleri uyuyorum ve buradaki düğün konvoylarından çok rahatsız oluyorum. Ses konusunda da evimiz çok yakın olduğu için bizler daha çok etkileniyoruz. Buraya baz istasyonu da diktiler. Biz onun da kaldırılmasını talep ediyoruz" şeklinde konuştu.

30 yıla yakındır Ataköy'de ikamet ettiğini belirten bir çevre sakini de yeşile düşman bir belediyecilik anlayışı ile yönetildiklerini belirterek, "Burası bizim için manevi bir değer de taşıyor. Çocuklarımızın okuma bayramlarını bile biz burada gerçekleştirirdik. Kültür Merkezi de zaten nikah salonu olabilecek bir alan değil. Bakırköy'e bu görüntüler yakışmıyor" dedi.

İstanbul'un ormanlık alanı en fazla olan ilçelerinin başında gelen Beykoz'da da kır düğünü hizmeti veren işletmelerde hızla artış yaşanıyor. Büyük bölümü 2B arazisi olan bölgelerde ardı ardına açılan kır düğünü salonları, yerleşim yerleriyle içiçe kaldığı için sık sık vatandaşların şikayetlerine konu oluyor.

Ağaçlarla çevrili bir arsayı sahibinden kiralayan işletmeciler, çevre düzenlemesi yapıp, etrafını da yine "yeşil" dekorasyonla çeviriyor. Zemin için bazı yerler doğal çim, bazı yerler ise sentetik çim görünümlü halı kullanıyor.

MÜZİĞE SINIR YOK

Yüzölçümü hayli geniş olan Beykoz'da yerleşim bölgeleriyle iç içe olan kır düğünü mekanları, yüksek volümlü müziğiyle tepki çekiyor. Çavuşbaşı Çengeldere Mahallesi'nde son dönemde sayıları artan kır düğünü salonları, gece yarısına kadar müzik yayınını sürdürüyor. 
Çengeldere Mahallesi'nin iki tepenin arasında bir vadi olması sebebiyle, bu mekanlardan yayınlanan müzik sesi gece vakti tüm çevreye yayılıyor. Mahallede oturanlar, yüksek sesli müzik yüzünden balkonlarında oturamadıklarını, pencerelerini açamadıklarını söylüyor.

ŞİKAYETİ GECE YAP

Evlerinde namaz kılarken bile yüksek sesli müziğin kulaklarında yankılandığını belirten bir vatandaş, "Belediyeye yazılı şikayette bulunduk. Zabıtalar geldi ve durumu anlattık. Gerekenin yapılacağını söyleyerek gittiler. Belediyeden gelen yazılı cevapta ise, yüksek sesle müzik yayını yapıldığı zaman aramamız gerektiğini bildirdiler. Aradığımızda nöbetçi zabıta ekibi çıkıyor, ilgileniyoruz diyorlar ama müzik sesinde herhangi bir azalma olmuyor" diyor. 

Bir başka vatandaş ise, Çengeldere Caddesi'ne açılan kır düğünü salonları yüzünden, trafikte de sıkışıklık yaşandığını belirterek "İETT otobüslerinin geçiş güzergahına gelişigüzel park eden araçlar yüzünden, uzun süre yolda beklemek zorunda kalıyoruz" diyor.

Beykoz'daki kır düğünü alanlarından her eğlence sırasında silah sesleri de yeri göğü inletiyor. Çengeldere'de oturan bir vatandaş, "Her eğlencenin finali yaklaştığında havai fişekler ve ardı ardına ateşlenen silahlar nedeniyle kendimizi savaş bölgesinde hissediyoruz. Çocuklarımız korkuyor, yaşlılar uykusundan uyanıyor. Bir kaza olacak diye ödümüz kopuyor" ifadelerini kullandı.

Sibel GÜLERSÖYLER / ÖZEL HABER