Türkiye’de ilk defa bir hizmet binası saman balyasından ve imece usulü yapılıyor. Kadıköy Belediyesi, 40’a yakın gönüllü ile birlikte yığma saman balyasından Ekolojik Yaşam Parkı ve Kompost Eğitim Merkezi inşa ediyor Kadıköy Belediyesi tarafından ekolojik yaşam kültürü ve uygulamalarına yönelik eğitim ve çalışmaların gerçekleştirileceği “Ekolojik Yaşam Parkı ve Kompost Merkezi” hizmet binasının yapımına başlandı. Yığma saman balyası ile yapılan ve doğal sıva kullanılan binanın yapım çalışmaları, Eğitim Mahallesi Kemal Sunal Parkı’nın yanındaki alanda 40’a yakın gönüllü ile birlikte yapılıyor. Eğitim binası olacak Kadıköy Belediye Meclisi kararı ile mevcutta sadece çocuk oyun alanı ve oturma birimleri bulunan Kemal Sunal Parkı’nda, plan değişikliği yapıldı ve bitişiğindeki parselle birleştirilerek bin 520 metrekarelik yeşil alan Ekolojik Yaşam Parkı projesine dönüştürüldü. Toplam 60 metrekareden oluşan Kompost Eğitim Merkezi binası, içinde gerçekleşecek ekolojik yaşam ve Muhteşem Dönüşüm Solucanla Kompost eğitimlerine uygun şekilde ekolojiyi gözeten, sürdürülebilirliğin sağlandığı, biyo-iklim odaklı tasarım ilkeleri doğrultusunda tasarlandı.

AÇILIŞ EYLÜL'DE

Kompost Eğitim Merkezi inşa süreci ekolojik bilinç kazandırmaya katkıda bulunması amacıyla kolektif bir biçimde yürütülüyor. Belediye binanın inşasının birlikte yapılması için açık çağrı yaptı. Belediyenin çağrısına başvuran çoğunluğu mimarlık öğrencileri ile 10 Temmuz’da merkezin yapımına başlandı. 40’a yakın gönüllü ay sonuna kadar binayı tamamlamak için çalışıyor.Binanın açılışının ise Eylül ayında yapılması planlanıyor.

HIZLA İLERLİYOR

Ekolojik Yaşam Parkı ve Kompost Merkezi hizmet binasının inşasında Yüksek Mimar ve sürdürülebilir mimarlık üzerine Fransa’da eğitim alan ODTÜ’de doğal yapı malzemeleri konusunda doktora çalışması yapan Matthieu Pedergnana yürütücülerden. Fransa’da, Avrupa’da ve Türkiye’de daha önce de birkaç doğal bina yaptığını ifade eden Pedergnana, “İnşaat çalışması iyi gidiyor. Katılımcılar mutlu görünüyor. Çalışma tempomuz oldukça yoğun ve beklediğimizden çok hızlı ilerliyor inşaat”
dedi.

EĞİTİMLER SÜRÜYOR

Bina inşa edilirken, katılımcılara yönelik Ekolojik Mimarlık ve Permakültür konularında atölye ve eğitimler de devam ediyor. Kadıköy Belediyesi TAK’da 14 Temmuz Cuma günü sıva hazırlanması ve denemesi konusunda atölye çalışması olacak.Haftasonu ise Ekolojik Mimarlık sunumları ve uygulama atölyeleri çalışmaları var. İkinci atölye haftası ise 24 Temmuz Pazartesi günü başlayacak. Atölye çalışmalarını başarı ile tamamlayanlara da katılım sertifikası verilecek. Konuyla ilgili bilgi için Kadıköy Belediyesi’nin (0216) 542 50 00 numaralı telefonu aranarak, Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü’nden
bilgi alınabilir.

Süleyman Özkul / İstanbul Gazetesi