Küçükçekmece Yarımburgaz Mahallesi halkı, arazilerinin "rezerv yapı alanı" ilan edilmesine karşı açtığı davada ilk zaferi elde etti. İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Çevre Bakanlığı ile Küçükçekmece Belediyesi'nin mahalle için aldığı "rezerv yapı alanı" kararına karşı, yürütmeyi durdurma kararı verdi.
İstanbul'un en büyük ilçelerinden biri olan Küçükçekmece'de bulunan ve tarihi 1959 yılına kadar dayanan Yarımburgaz Mahallesi sakinleri 2008 yılından bu yana imar mücadelesi veriyor. 

DEV PROJELER VAR

Çevresinde, Tema İstanbul, Sinpaş Gyo Bosphorus City, İstanbul Sarayları gibi prestij projelerin hızla yükseldiği mahallede, vatandaşlar imar izni beklerken, Çevre Bakanlığı'nın "rezerv yapı alanı" kararıyla karşılaştı. Küçükçekmece Belediyesi'nin önerisiyle alınan "rezerv yapı alanı" kararı, Yarımburgaz halkının arazilerinin kamulaştırılarak, çevresindeki gibi dev projeler öngörüyordu. Mahallenin büyük bölümü de, yeşil alan, sağlık ve eğitim alanı ilan ediliyordu.
Küçükçekmece Belediye Meclisi, 2 Mart 2015 yılında aldığı 35 sayılı kararla, Yarımburgaz Mahallesi'ndeki rezerv yapı alanları ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi (TOKİ) ile protokol yapılması ve işlemlerin yürütülmesi için Belediye Başkanı'na yetki verilmesini kabul etmişti.

ÇİVİ ÇAKMAK YASAK

Bölgeye Küçükçekmece Belediyesi tarafından daha önce bir imar düzenlemesi yapılmadığı için yarım asrı süredir mahallede yaşıyanlar evlerine çivi dahi çakamıyordu. Mahallenin eski imar oranı yüzde 20 olarak tutuluyordu. İmar izninin artırılması ve çevre arazilere verilen imar oranında düzenlenmesini bekleyen Yarımburgaz sakinleri, alınan "rezerv yapı alanı" kararına karşı hukuk mücadelesi başlatmıştı.  

Yarımburgaz Mahallesi'yle ilgili olarak Küçükçekmece'nin eski Belediye Başkanı Aziz Yeniay, "bölge için rezerv yapı alanı uygun değildir" diye görüş açıklamıştı.

DAVA AÇMIŞLARDI

Mahallede yaşayanlar, rezerv yapı alanına karşı imza kampanyası başlatmış, toplanan imzalar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na gönderilmişti. Ayrıca, rezerv yapı alanı kararına karşı hukuk mücadelesi başlatılmıştı. Yarımburgaz Mahallesi Birlik ve Yardımlaşma Derneği'nin öncülük ettiği hukuk mücadelesinde, İstanbul 5. İdare Mahkemesi, mahalleyi sevindiren bir karar aldı. Mahkeme, rezerv yapı alanı kararı için yürütmenin durdurulmasını hükme bağladı. 

ARAZİ ÇOK DEĞERLİ 

Konu ile ilgili görüşlerini aldığımız Yarımburgaz Mahallesi Birlik ve Yardımlaşma Derneği Başkan Yardımcısı Yalçın Kır, "3 yıl önce dernek olarak açmış olduğumuz rezerv yapı alanı iptali davasında mahkeme yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bu bizler için güzel bir haber olsa da henüz yeterli değil. Rezerv yapı alanı kararını tamamen iptal ettirmek için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Biz mahalleli olarak imarımızı istiyoruz" şeklinde konuştu.

Mahallelerinin çok değerli olduğunu, Kanal İstanbul projesi ile yanyana yürüyen Yenişehir projesi kapsamında rezerv yapı alanı ilan edildiğini belirten Kır, "Mevcut imar planımızda emsal artışı istiyoruz. Bizim emsal artış sorunumuz var, imar sorunumuz yok. Dernek olarak herkesin kentsel dönüşüm kapsamında ister kendi ister ada bazında arsasını birleştirerek yerinde dönüşümünü talep ediyoruz. Kendi imar planımızda dönüşerek mahalle kültürümüzden kopmak istemiyoruz" ifadelerini kullandı.

REZERV YAPI ALANI NEDİR? 

Rezerv yapı alanı, yeni yerleşim alanı olarak kullanılmak üzere TOKİ'nin veya idarenin talebine bağlı olarak Maliye Bakanlığı'nın uygun görüşü alınarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirlenen alanlardır. 6306 sayılı yasaya göre; Bir bölgeyi riskli alan olarak ilan etmek için çeşitli teknik raporlar istenirken yeni yerleşimlerin kurulacağı rezerv yapı alanlarının tespitinde sadece Maliye Bakanlığı'nın görüşünün alınması yeterlidir. Rezerv alan ilan edilecek bölgeye sadece Çevre ve Şehircilik Bakanlığı karar vermektedir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı rezerv yapı alanında istediği gibi plan ve proje yapma yetkisine sahiptir. Yine Bakanlık rezerv yapı alanındaki taşınmazların mülkiyet ve imar haklarını başka bir alana aktarma kararı da olabilir. Rezerv yapı alanlarında her türlü imar ve yapılaşma hizmetleri durdurulabilir; taşınmazların satışını, devrini ve kiralanmasını yasaklayabilir. Yapıların, elektrik, su ve doğalgaz kesilebilir. 

Sibel GÜLERSÖYLER / ÖZEL HABER