Kuzey Marmara Otoyolu projesi kapsamında İstanbul'da acele kamulaştırma kararı alınan bölgeler arasında yer alan Sultangazi Cebeci Mahallesi sakinlerine bir kötü haber de Sultangazi Belediyesi'nden geldi. Sultangazi Belediyesi'nin, otoyol bağlantı tüneli geçen bölgede parselasyon değişikliği kararı alması üzerine arsalarında küçülmeler ve bölünmeler olacağını söyleyen vatandaşlar, İBB önüne giderek durumu protesto etti. Bir basın açıklaması yapan mahalleli arasından bir grup, İBB yetkilileriyle görüştükten sonra dağıldı.

DİNAMİTLER PATLIYOR

Kuzey Marmara Otoyolu projesi kapsamında, İstanbul'da bulunan 18 ilçenin belirlenmiş mahallelerinde acele kamulaştırma kararı alındı. Kamulaştırma kararı alınan Sultangazi Cebeci Mahallesi sakinleri ise, İBB önünde kamulaştırmanın iptali için basın açıklamasında bulundu.
Kamulaştırma kararı alınan ilçelerin başında gelen Sultangazi Cebeci Mahallesi'nin altından 3'üncü köprü ile yapılmak istenen otoyol bağlantı tüneli geçiyor. Bu kapsamda zemin sert olduğu için sürekli dinamitler patlatılan mahallede, vatandaşlar korkulu günler yaşıyor. Birçok evin hasar görmesinin yanı sıra, mahalleli arsalarının metrekarelerinin bölünme ya da küçülme tehlikesi ile de karşı karşıya. 

İKİ FİRMA ÇALIŞIYOR

Kendilerine herhangi bir tebligat gelmeden evlerinin acele kamulaştırma kapsamına alındığını söyleyen mahalleliler, şu anda iki farklı inşaat firmasının çalışmalarını sürdürdüğünü söylüyor. Zübeyde Hanım Mahallesi'nden Gazi Mahallesi'ne kadar olan kısımda Kalyon İnşaat, Gazi Mahallesi'nden Esentepe'ye kadar olan kısımda ise Sargın İnşaat tarafından çalışmalar devam ediyor. Mahalleli tünel çalışmalarının geceleri de devam ettiğini söylüyor. Ayrıca, mahallede bulunan taş ocakları nedeniyle mahallede her 5 kişiden birinde akciğer kanseri veya astım gibi hastalıklar gözüküyor.

EVLERİMİZ ÇATLADI

Konu ile ilgili konuşan mahalleliler, tapulu arsalarında herhangi bir değişikliği kabule etmediklerini belirterek, kararlar askıya çıkıldıktan sonra itiraz ettiklerini söyledi. Mahallelerinin altından geçen tünel projesinin evlerinde çatlaklar oluşturduğunu anlatan mahalleli, parselasyon değişikliği iptalini talep etmek için İBB önünde basın açıklamasında bulundu.

Açıklamada, Sultangazi Belediyesi'nin almış olduğu Parselasyon Değişikliği Kararına göre Esentepe Mahallesi sakinlerinin arsalarında küçültmeler ve bölünmeler gerçekleşeceği belirtildi. Parselasyon değişikliği ile barınma haklarının ellerinden alındığını ve bu kararın iptali için dilekçe verildiği belirtilen açıklamada, "Mahalleli olarak mücadele etmeyi sürdüreceğiz" denildi. 

SÖZ ALIP DAĞILDILAR

Karayolu tüneli çalışmasında ve çevredeki taş ocaklarında patlatılan dinamitlerin evlerine zarar verdiğini belirten mahalleli, "Burada toplanmamızın sebebi evlerimize ve mahallemize sahip çıkma isteğimizdir. Esentepe halkı olarak, evlerimiz üzerinden dönen ranta izin vermeyeceğiz. Parselasyon değişikliğinin iptalini talep ediyoruz" dedi.

Basın açıklamasından sonra Sinan Şeker, Melda Altun ve Atlas Mutlu isimli 3 vatandaş, Ak Parti grubundan yetkililer ile görüşmek için meclise girdi. Yetkililer parselasyon işinin İBB Meclisi'ne henüz ulaşmadığını belirterek, 15 gün içerisinde belediye ile halkı buluşturup soruna çözüm bulacağı sözünü verdi.

6 İLÇEDE KAMULAŞTIRMA

Bakanlar Kurulu tarafından onaylanarak 22 Ekim 2016 tarili Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, Kuzey Marmara Otoyolu projesi için Silivri'de Alipaşa, Küçükkılıçlı, Fenerköy, Akören, Gazitepe, Kadıköy, Alibey Mahalleleri, Çatalca ilçesinde Subaşı, Erbasan, İnceğiz, Kaleiçi, İzzettin, Nakkaş Mahalleri, Arnavutköy'de Tayakadın, Yassıören, Boyalık, Baklalı Mahalleleri, Eyüp'te İhsaniye ve Alibeyköy Mahalleleri,  Sultangazi'de Cebeci, 50. Yıl, Zübeyde Hanım, Yunus Emre, Eski Habipler Mahalleleri, Başakşehir'de Mahmutbey, Pendik'te Turna, Tuzla ilçesinde Tepeören Mahallelerinin bir kısmı ve Kocaeli, Sakarya'nın da bazı mahalleleri kamulaştırılacak.

Sibel Gülersöyler