Beyoğlu İstiklal Caddesi'ndeki 132 yıllık tarihi Halep Pasajı ayakta kalma mücadelesi veriyor. Pasajın içindeki çoğu dükkan boş ve aylardır kiracı bulunamıyor. 2004 yılından bu yana İstiklal Caddesi baş döndürücü bir hızla değişmeye başladı. Sembol mekanlarını bir bir kaybeden cadde, şimdilerde bir şantiyeyi andırıyor. Narmanlı Han'ın yıkılmasının ardından tarihi Emek Sineması'nın da kapatıldığı caddede, nostaljik tramvay da ray yenileme çalışması nedeniyle bir süredir hizmet vermiyor. İnşaat çalışmaların hiç bitmediği Beyoğlu'nda bulunan Halep Pasajı da var olma mücadelesi veriyor. 

SİNEMA PASAJI

Kapısında Halep Pasajı yazmasına rağmen çoğu kişinin Beyoğlu Pasajı olarak bildiği, sinemaseverlerin uğrak mekanı olan pasaj son olarak içerisinde bulunan tarihi Beyoğlu Sineması'nın kapatılacağı konusu ile gündeme gelmişti. Maddi imkansızlıklar nedeniyle kapatılacağı duyurulan sinema, Beyoğlu'nun sayılı bağımsız sinemalarından biri olarak gösteriliyor.

SONUN BAŞLANGICI

Halepli M. Hacar tarafından 1885 yılında yaptırılan Halep Pasajı'nda dükkanların çoğu boş ve aylardır kiracı bulunamıyor. Pasajın sahibi Süreyya Paşa'nın torunları bir inşaat şirketiyle kat karşılığı anlaşarak pasajı yeniden yaptırırken pasajdaki neorönasans ön cephe korunmuş.  Bugün hediyelik eşya, otantik giysi ve takı eşyalarının sıralandığı pasajda, dükkanlarının çoğunun kepenk indirmesi de sonun başlangıcı yorumlarına neden oluyor.

Sibel Gülersöyler