İstanbul Okmeydanı’nda bulunan Sultan 2. Mahmut’a ait Nişan Taşı’nın hemen bitişiğine yapılan bina, tarihi eserlere karşı duyarsızlığın bir örneği olarak gözler önüne serildi. Binada tarihi esere çamaşır asmaları ise büyük tepkiye yol açtı. Fotoğraf sosyal  medyada hızla paylaşılarak milyonlarca insana ulaştı. 

TARİHİ OK MEYDANI

Her adımda tarihi bir izle karşılaştığımız İstanbul’da ortaya çıkan son manzara, tarihi eserlere verilen değeri bir kez daha gözler önüne serdi. İstanbul’un fethi sırasında Fatih Sultan Mehmet’in otağını kurduğu ve Okçular Tekkesi’nin de kurulmasıyla Okmeydanı olarak anılan semtte pek çok nişan taşı bulunuyor. 

2. MAHMUT NİŞANGAHI

Sultan 2. Mahmut’un yaptırmış olduğu, Keçecipiri Mahallesi’nde bulunan nişan taşı ise zamanla yerleşim alanlarının içinde kaldı. Padişahın nişan taşının hemen bitişiğine yapılan bina sakinlerinin 1831 yılında yaptırılan tarihi esere çamaşır astıkları ortaya çıktı. Barok üslubu ile yapılmış eser  Hicri takvime göre 1247 yılında yaptırılmış ve dört köşeli bir gövdeden oluşuyor. Nişantaşlarının tarihi ise Osmanlı’nın ilk dönemlerine kadar uzanıyor. Padişahlarının avlanmaya çıktıkları zaman en uzak yere attıkları okun düştüğü yere anıt niteliğindeki nişan taşları yaptırdıkları biliniyor.  

KORUNMAYAN TARİH

İstanbul’un aldığı yoğun göç ve yapılaşmadan nasibini alan nişan taşları semtin pek çok noktasında bulunuyor ve henüz koruyucu bir önlemleri bulunmuyor. Tarihi dokusu ile her yıl binlerce turiste kapılarını açan İstanbul’da tarihi eserlere gereken önem verilmiyor. Özellikle tarihi yarımada da yer alan pek çok tarihi eser hoyratça kullanılıyor. En son Türkiye Yazarlar Birliği’nin kullandığı tarihi Kızlarağası Medresesi’nin çatısına da klima takıldığı ortaya çıkmıştı. Klima hançerine ise henüz bir çözüm bulunamadığı öğrenildi.