Adım başı bir tarihi değerin yer aldığı Cağaloğlu'ndaki Mimar Sinan'ın eseri Kızlarağası Medresesi, çevresindeki kuşatma ve çatısındaki klimalarla tarihi eserlere gösterdiğimiz vefasızlığın bir örneğini yansıtıyor. Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) İstanbul Şubesi'ne tahsis edilen medresenin duvarına muhtarlık monte edilmiş, çatısına ise çok sayıda klima. Çatı, klima taktıran esnaf tarafından teras olarak da kullanılıyor.

16. YÜZYIL YAPISI

Mimar Sinan'ın eserlerinden olan tarihi Kızlarağası Medresesi, Türkiye Yazarlar Birliği tarafından kullanılıyor. 16. yüzyılda inşa edilen ve 1986'ya kadar Çocuk Esirgeme Kurumu tarafından kullanılan tarihi bina1989 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla TYB İstanbul Şubesine tahsis edildi. Kızlarağası Medresesi tarihi dokusuyla kültür, sanat, medeniyet anlamında en çok fikir ve faaliyet üretilen mekanlardan biri olarak biliniyor. Tarihi medresenin son hali ise içler acısı. Kapısının önüne çevre esnafı tarafından sandalyeler atılarak kullanılan medresenin çatı katı ise, bir çay ocağı işletmecisi tarafından klima takılarak dinlenme alanı olarak kullanılıyor. Medresenin hemen yan tarafı ise, Alemdar Mahallesi Muhtarlık binası tarafından kullanılıyor. İddialara göre, bu alanda medreseye ait ve muhtarlık tarafından işgal edilmiş durumda.

BELEDİYEYE ÇAĞRI

Konu ile ilgili görüşünü aldığımız TYB İstanbul Şube Başkanı Mahmut Bıyıklı, "Tarihi eserlere karşı bir şuursuzluk içerisindeyiz. Rant ve daha çok kazanma hırsı ile eserlerin kıymetini bilmiyoruz. Hemen yan tarafımızda gecekondu şeklinde bir muhtarlık binası monte edilmiş. Çirkin bir görüntü oluşturuyor. Yanında bulunan çay ocağı ve kafeler ise medresenin yanıbaşına sandalye koymuş. Tarihi eserin önünü işgal ediyor. Çatı katımıza da yan taraftaki esnaf klima taktırmış ve burayı dinlenme alanı olarak kullanıyor.

Konuyu belediyeye ilettiklerini ve henüz net bir cevap alamadıklarını belirten Bıyıklı, "Bu yapılanlar tarihi bir eserin bağrına hançer saplamaktır. Belediyeyi de bu konu ile ilgili duyarlı olmaya davet ediyorum. Bu tarihi eserin sahibi Mimar Sinan'dır, Osmanlı'dır. Bugün çıkıp gelseler bu yapılanlardan utanırlardı" ifadelerini kullandı.

BİRÇOK ÖRNEĞİ VAR

Tarihi dokusuyla her yıl binlerce turistin ilgisini çeken İstanbul'da birçok tarihi eser "klima" zulmüne uğramış durumda. Özellikle tarihi yarımadada yer alan tarihi medrese, han, hamam ve binaların hoyratça kullanılması, çevresindeki kuşatmanın bir türlü son bulmaması nedeniyle birçok tarihi eser adeta gizleniyor. Kızlarağası Medresesi de, tarihi eserlere karşı sergilenen duyarsızlığın net örneklerinden birini yansıtıyor.

Sibel Gülersöyler