Suriye Pasajı'ndan dünyaya açılan eskici giyim dükkânı By Retro'da döneminin orijinal kıyafetleri satılıyor, kiralanıyor, tasarım yapılıp yeniden dikiliyor. Fakat bazıları ne kiralanabiliyor ne de satılabiliyor. Satılmayan kıyafetlerin arasında ünlülerin bağışladıklarının yanı sıra Atatürk'ün 1920'lerde Cumhuriyet Balosu'nda giydiği tarihi miras niteliği taşıyan kostüm de bulunuyor. Kıyafetle sınırlı olmayan bu dükkânda geçmişe dair objeler, antikalar da bulunuyor.

Vintage ve retro giyim severler için çok önemli bir nokta olan By Retro varlığını 20 yıldır bu dükkânda sürdürüyor. Burada 30 bini aşkın, tarihin kokusunu ve izlerini taşıyan kıyafet bulunuyor. Dükkânın sahibi eskici Hakan Vardar ''Bizim zaman tünelimiz'' diye tarif ediyor bu dükkânı. ''Bu işin kökeni bitpazarlarına kadar uzanır'' diyor.

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK İKİNCİ EL MAĞAZASI

1930'lu yıllardan 2000'lere uzanan yelpazede Türkiye'nin en büyük ikinci el mağazası olma niteliği taşıyan bu dükkân için parçaların çoğu Avrupa'nın ve dünyanın çeşitli yerlerinden toplanıyor. Dükkân sahibi Hakan Vardar bunu kendisi yapıyor. Kıyafetleri almak isterseniz biraz pahalıya gelebiliyor bu yüzden kiralamak daha cazip görünüyor. By Retro mağazası dönem dizilerinin ve filmlerin de vazgeçilmezi haline gelmiş durumda. Hatırla Sevgili, Öyle Bir Geçer Zaman Ki, Karadayı, Aşk-ı Memnu, Vizontele, Gora, Recep İvedik, Pek Yakında, Mucize gibi yayınlandığı döneme damga vurmuş birçok önemli film, dizi, kıyafet ve aksesuvar için burayı tercih etmiş. By Retro, aynı zamanda Okan Bayülgen, Deniz Çakır, Berfin Erdoğan gibi birçok ünlünün de müdavimi olduğu bir dükkân.

Dükkânın satış sorumlularından Canan Hanım By Retro'yu şöyle anlatıyor: "Gördüğünüz gibi burada her şey ikinci el. Nazi askerinin giydiği üniformadan, zamane ünlülerinin giydiği kıyafetlere kadar birçok parça mevcut. Deri ceketler, gözlükler, ayakkabılar, çantalar gördüğünüz gibi yelpazemiz çok geniş. Burada binlerce kıyafet, giysi ve tarihi eser niteliğinde ürün var. Sürekli bir sirkülasyon mevcut. Kıyafet ve kostümler çoğunlukla kiralandığı için ürünlerin çok uzun süreler burada kalması mümkün olmuyor. Burada kalan bazı kıyafetleri de naftalin kullanarak muhafaza ediyoruz." 

TURİSTLER MERAKLILARI ARASINDA

Pamuklu ve vücudun hava alabileceği kumaşlarla dikilen kıyafetlerin günümüzde pek çok meraklısı var. Özellikle ünlüler dünyasında Avrupa'da yaygın bir kültürken, ülkemizde de gün geçtikçe meraklıları artan bu giyim tarzının en dikkat çeken alıcıları ise turistlerden oluşuyor.

Haber: Doğukan YELTEKİN (İAHA)