Türkiye'de yaklaşık 700 bin sokak hayvanı olduğu biliniyor ve kontrolsüz çoğalmalar ile bu sayı giderek artış gösteriyor. Bu noktada belediyeler ise hayvanlara yönelik çalışmalar da birbiri ile yarışıyor. Bu ilçelerden biri olan Şişli'de kurulan Veteriner İşleri Müdürlüğü Kısırlaştırma ve Rehabilitasyon Merkezi'ne giren hayvanlar, önce iyileştiriliyor sonra da sahiplendiriliyor. 

İlçedeki sahipli sahipsiz tüm hayvanlara hizmet veren Şişli Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü Kısırlaştırma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Erol Yıldız, diğer ilçe belediyelerinden farklı olarak 7 gün 24 saat boyunca, geceleri de icapçı veteriner hekim bulundurduklarını söyledi. Şu anda aktif olarak, 88 kedi ve 18 köpeğe hizmet verdiklerini belirten Yıldız, "2011 yılında kurulduğumuzdan bu yana hayvanlar ile ilgili güzel işlere imza attık. Merkezimizde, sahipsiz hayvan kayıt ve danışma, muayene ve ameliyathane, ameliyat sonrası operasyon yoğun bakım, kediler için enfeksiyon odası ve hasta takip odası, dış parazit tedavisi için kullanılan banyo odası, röntgen odası, müşahede (gözlem) bölümü ve köpekler için ayrılmış hayvan bakım odaları bulunmaktadır. Şu anda 1 Müdür, 8 Veteriner Hekim, 3 Veteriner Sağlık Teknikeri, 2 Memur ve 20 İşçi personel olmak üzere toplam 34 personel ile hayvanlarımızın en iyi şartlarda hizmet alabilmesi için çalışmalar yürütüyoruz" şeklinde konuştu. 

HASTA TAKİP KARTI VAR

"Hayvan kayıtları İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı, 'vetnet' programı ve belediyemizin hazırladığı 'yönsis' programında tutuluyor. Defter kayıtları ve hasta takip kartları ile sistemde sürekli güncellenerek hayvanların hastalıkları takip edilebiliyor" diyen Yıldız, sistemlerini 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'na göre yürüttüklerini ekledi. "Sokaktan alınarak, tedavi ve kısırlaştırmaları yapıldıktan sonra belli bir süre izlenen hayvanlar sahiplendirilir, sahiplendirilemeyen sokak hayvanları tekrar alındıkları yere bırakılır" diyen Yıldız, "Saldırganlığı nedeniyle tehdit oluşturan ve bölgemize dışarıdan bırakılan hayvanlar tespit  edilerek merkezimizde rehabilitasyon  programına alınmaktadır. Ayrıca mikroçip takılarak kayıtları ve takipleri yapılmaktadır" şeklinde konuştu. Hayvanlarda en çok görülen hastalığın Viral Üst Solunum Yolları Enfeksiyonu olduğu öğrenildi.

7/24 HİZMET VERİYORUZ

Şişli Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü Kısırlaştırma ve Rehabilitasyon Merkezi'nde Başhekim olarak görev yapan Necdet Uğur,  "Burası bir barınak değil, kısırlaştırma ve rehabilite merkezi. Düzenli olarak ilaçlama ve kısırlaştırma tedavilerini yürütüyoruz. Şu anda Şişli'de sahipsiz olup da kısırlaştırılmamış köpek kalmadı. Bu noktada gönüllülerimizle de ortak çalışmalar yürüttüğümüz zamanlar oluyor, onlara da buradan teşekkür etmek istiyorum. Biz sadece yılın belirli günlerinde çalışan ilçe belediyelerinden değiliz, 365 gün boyunca hayvanlar ile ilgili çalışmalar yürütmekteyiz. İlçenin pek çok yerine kedi köpek evleri açtık, buralarda vatandaşlarımız gidip kedileri besliyor, onlara ilgi gösteriyor. Merkezimizde 7/24 hizmet veriyoruz, satın alma, sahiplen sloganı ile tüm vatandaşlarımızı barınağımıza bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Uğur, hayvanlara yönelik yapılan şiddet olaylarında caydırıcılığın büyük önem taşıdığını belirterek, "Bu olaylar suç olarak değerlendirilmelidir, kabahat olarak görülmemelidir. Bizler özellikle personelimizi hayvanları seven, merhametli kişilerden seçmeye büyük özen gösteriyoruz" dedi. 

RESTORANLARDA ARTAN YEMEKLER MAMA OLACAK 

İsrafı ve çevre kirliliğinin önüne geçmek için harekete geçen Şişli Belediyesi, restoranlarda ve AVM'lerde artan yemekleri sokak hayvanlarına mamaya dönüştürecek. Proje ile toplanan yemekler barınaklara gönderilecek

Şişli Belediyesi, sokak hayvanlarının beslenmesine katkı sağlamak, israfı önlemek ve çevre kirliliğinin önüne geçmek için çöpe dökülecek atık yemekler için bir proje geliştirdi. Restoranlarda ve AVM'lerde çöpe atılan yemekler, bu proje sayesinde sokak hayvanlarının karnını doyuracak. Şişli Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü ekiplerinin topladığı yemek artıkları derin dondurucularda muhafaza edilerek İstanbul bölgesindeki barınaklara gönderilecek.

Ayrıca, ilçe sınırları içinde yaşayan, üremeleri ve aşı takipleri kontrol altına alınmış sokak hayvanlarının, kanunlarla koruma altına alınmış haklarını da gözeterek, insanlarla uyum içinde yaşayabilecekleri güvenli kent içi alanların oluşturulması için çalışmalar yürüten Şişli Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü personeli mesleki sorumluluk gereği "Kısırlaştır, Aşıla, Yerinde Yaşat" İlkesini benimsediklerini söylüyor. Kısırlaştırılmış, aşıları yapılmış kontrol altında tutulan köpekler, yaşam merkezlerinden ayrılmadığı sürece buralara yeni köpek girişini engellediklerini biliniyor. 

KAYIPLAR DA ARANIYOR

Merkezde yürütülen rehabilitasyon hizmetleri sokak hayvanlarının insani yöntemlerle sokaktan toplanması, muayene, tedavi, müşahede, kısırlaştırma, aşılama ve sahiplendirme işlemlerini kapsıyor. Sokaklarda yaşayan başıboş sokak hayvanlarının kontrolsüz olarak üremeleri, pet-shoplarda hayvan satışı yapılması ve satılan bu hayvanların bir süre sonra gerek hastalık gerekse bakım masraflarının fazla gelmesi gibi çeşitli nedenlerle sahipleri tarafından sokağa terk edilmeleriyle sahipsiz sokak hayvanları sayısı ciddi artış gösterdiği biliniyor. 

Sosyal medyadaki "Şişli Belediyesi Kısırlaştırma ve Rehabilitasyon Merkezi" sayfası aracılığıyla, yuva bekleyen sokak hayvanlarını sahiplendirme çalışmaları sürdürülüyor ve kaybolan, sahipleri tarafından aranan veya bulunan hayvanların da ilanları paylaşılıyor. 

İLÇEDEKİ HAYVANLARA ELEKTRONİK KİMLİK

Şişli Belediyesi'nin sahipli ve sahipsiz hayvanlar için ücretsiz olarak uyguladığı, kedi ve köpeklerde deri altına yerleştirilen, veri tabanına işlenmiş kayıtları içinde barındıran pirinç tanesi büyüklüğünde minik bir elektronik kimlik sayesinde, kaybolan ve çalınan köpeklerin gerçek sahipleri hızlıca tespit edilebiliyor.  Ayrıca, bu bilgilere dijital ortamda da ulaşılabiliyor  ve hayvanların tıbbi geçmişleri ortaya çıkarılabiliyor.  Ayrıca, sahipli ya da sahipsiz her hayvana kuduz aşısı uygulanıyor.

Aşırı yaz sıcaklarında sokak hayvanlarının susuzluktan ölmemeleri ve toplumda farkındalık yaratmak için başlatılan "Kap bizden, su sizden" projesi yıllardır sürdürülüyor. Normal şartlarda sokakta yaşayan bir hayvan açlığa bir hafta dayansa da susuzluğa 48 saatten fazla dayanamayacağı biliniyor. 

ACİL DURUMLAR İÇİN TAŞIMA ÇANTALARI 

Kazaya maruz kalan hayvanların yüzde 70'inin kazalardan sonraki ilk 30 dakika içerisinde hayatlarını kaybettikleri biliniyor. Kent içi trafik göz önüne alındığında, sağlık ekiplerinin ulaşması 30 dakikayı bulduğu için, hayvanların vatandaşlar tarafından hızlı bir şekilde sağlık kuruluşuna ulaştırılması büyük önem taşıyor. Bu yüzden, her zaman el altında bulundurulacak yer kaplamayan acil durumlar için demonte hasta taşıma çantaları tasarlayan Şişli Belediyesi, bu hizmeti ile hayvan ölümlerini düşürmeyi planlıyor.

Bir sosyal sorumluluk projesi olarak geliştirilen VETMAPP uygulaması, hayvanların yaşam mücadelesi verdikleri o anlarda, en yakın veteriner kliğine nasıl ulaşılabileceğini gösteriyor. Ayrıca seçilen lokasyonun tüm iletişim bilgilerine anında erişim, arama gerçekleştirme ve tedavi merkezlerinin kapısının önüne kadar navigasyon hizmeti de kullanıcılara ücretsiz ve reklamsız olarak sunuluyor. 

Sibel GÜLERSÖYLER