İstanbul'u önceki gün teslim alan sağanak yağmurun en fazla vurduğu Silivri, Gümüşyaka'da itfaiye, İSKİ ve Belediye ekiplerinin suları tahliye çalışması gece boyunca sürdü.  Sağanak yağıştan en çok etkilenen Silivri Gümüşyaka'da selin vurduğu kıyı şeridinde sel suları kısmen çekildi. İtfaiye, İSKİ ve Belediye ekipleri sel sularını tahliye etmek için gece boyunca çalıştı. Ekiplerin çalışmaları dün de gün boyu devam etti. Ekipler, Gümüşyaka Caddesi üzerindeki evlerin bahçelerindeki ve sokaklardaki suları vidanjörler yardımıyla otoyol kenarındaki giderlere boşalttı. Jandarma ekipleri ise sel baskının yaşandığı bölgede devriye attığı görüldü. Çalışmaların, suların tamamen çekilinceye kadar devam edileceği belirtildi.

ÇAMUR DERYASI

Silivri'nin Çanta ve Değirmenköy bölgelerinde de su baskınlarının yaşandığını belirten Silivri Belediye Başkanı Özcan Işıklar Gümüşyaka'da 200'ü aşkın evi suların bastığını söyledi. Gümüşyaka'da sular kısmen çekildi. İtfaiye ve İSKİ ve Belediye ekiplerinin çalışmalarına rağmen pek çok vatandaş, su basmış bazı evlerin balkonlarında suların çekilmesini bekledi. Selin vurduğu kıyı şeridi ise tanınmaz hale geldi. Suların boşaltıldığı yerlerde adeta çamur deryasına dönen binaların alt katlarında dehşetin boyutları da ortaya çıktı.

TANINMAZ HALDE

Selin etkili olduğu Gümüşyaka'nın kıyı şeridi ise adeta tanınmaz hale geldi. Yoğun su akışı nedeniyle kumsalda derin oyuklar oluşurken, vatandaşların bir gün önce kullandığı kumsaldan ise geriye pek bir şey kalmadığı görülüyor. Yetkililer çalışmaların sular çekilene kadar aralıksız süreceğini söylediler. Su seviyesinin yer yer bir buçuk metreye kadar yükseldiği dairelerde o an içeride bulunanlar kabus yaşadı. Torunu ile birlikte sele yakalanan Nuran Karakurt yaşadıklarını şöyle anlattı: "Sel esnasında buradaydım. Torunum da buradaydı, onu yukarıya çıkartmaya çalıştım.  Çok kötüydü, önce bebeği kurtarmaya çalıştım. Daha sonra kapıyı kapatmaya çalıştım ama kapanmadı. Yukarıda dört, beş saat kaldık. Yeni aşağıya iniyoruz." 

ARAÇLAR SÜRÜKLENDİ

Öte yandan otomobilini kapısının önüne park eden bir sel zede, suların çekilmesinin ardından aracın yaklaşık 2 yüz metre ilerde buldu. Giriş katlarının tamamen çamura boyandığı evlerde temizlik çalışmaları devam ediyor.  Suyun gideceği yer yok. Yazlık evlerin önündeki rögarların çoğu tıkalı. İddiaya göre bazı rögarlar da arazi sahipleri tarafından kapatıldı. Adını vermek istemeyen bir bölge sakini durumu, " Rögarlar tıkalı. İtfaiye suyu tahliye etmeye uğraşıyor. Bazı arsa sahipleri rögarları kapatmış" şeklinde anlattı. 

50 ARAÇ ÇALIŞIYOR

İstanbul İtfaiyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Silivri Belediyesine ait ekipler bölgeye kamp kurdu. Geceyi çadırda geçiren ekipler aralıksız çalıştı. Günün ilk ışıklarıyla da su tahliye çalışmaları sürdü. 50 araç ile 150 personel Gümüşyaka'daki suyu tahliye etmeye çalışıyor. Giderler olmadığı, olanlar da tıkalı olduğu için 15 pompa aracı suyu yol üzerinden geçirip D-100'deki giderlere aktarıyor.

YAZLIK EVLERİN SAHİPLERİ RÖGARLARI KAPATMIŞ

Silivri Gümüşyaka'da yaşanan sel felaketinin sahil kesiminde neden fazla etkili olduğu ise ortaya çıkmaya başladı. Sahile çok kısa mesafe olmasına rağmen, biriken suların denize ulaşmaması nedeniyle çok sayıda ev sular altında kaldı. Yazlık evlerin, denizle yerleşim bölgesi arasına set oluşturması, sel sularının denize ulaşmasının önündeki en büyük engel. Çünkü, suyun gideceği yer yok. Yazlık evlerin önündeki rögarların çoğu tıkalı. İddiaya göre bazı rögarlar da arazi sahipleri tarafından kapatıldı. Adını vermek istemeyen bir bölge sakini durumu, " Rögarlar tıkalı. İtfaiye suyu tahliye etmeye uğraşıyor. Bazı arsa sahipleri rögarları kapatmış" şeklinde anlattı. 

HASAR TESPİTİ YAPILIYOR

Gümüşyaka'da yaşayan vatandaşlar yaralarını sarmaya çalışırken,  su tahliye çalışmaları da devam ediyor. Belediye ekipleri bir yandan da hasar tespit çalışmalarına başladı. Suyun çekildiği ve çamurun temizlendiği bölgelerde vatandaşın hasarı tek tek kayıt altına alınıyor. Selden etkilenen vatandaşlar, bir yandan ev ve iş yerlerini temizlemeye çalışıyor. Sel sularıyla dolan evlerinde kalmayı tercih eden ve araçları arızalandığı için 2 gündür dışarıya çıkamayan bir aileye komşuları yardım etti.  Evlerini su basan ve temizlemeye çalışan bir başka aile ise tüm eşyalarını çöpe atacaklarını söyledi. Selden etkilenen aile, "Mecbur burada kalacağız. Burayı bu şekilde bırakıp gidemeyiz. Birden su bastı çok kötüydü. Önce bebeği kurtarmaya çalıştım. Yukarı çıktık bekledik" diye konuştu.

YAŞLI ÇİFTİN GÖZYAŞLARI

Sel felaketinde evleri sular altında kalan çift, gözyaşları içinde evlerini seyretti. Uzun süre ağlayan yaşlı kadın, "Hiçbir şeyimiz kalmadı sadece üstümüzdeki kıyafetler var" dedi. Emekli Halil ve Hatice Demir çifti başka gidecek evleri olmadığını ve yetkililerden yardım beklediklerini söyledi. Gözyaşları içinde yaşadıklarını anlatan yaşlı kadın üzerindeki giysilerden başka hiçbir şeylerinin kalmadığını söyleyerek, "Çok kötü, daha önce böyle bir felaket başımıza gelmemişti. Çok üzgünüz. Hiçbir şeyimiz kalmadı sadece üstümüzdeki kıyafetler. Ben zaten 1 hafta önce kalp krizi geçirmiştim, bu da onun üzerine geldi. Biz yaz kış buradayız. Emekliyiz, yaşlıyız. Başka gidecek yerimiz yok" diye konuştu.