Şehit Hatları'nda yıllarca hizmet verdikten sonra 2010 yılında müze yapılmak üzere Beykoz Belediyesi'nin satın aldığı Paşabahçe Vapuru'nun akıbeti tartışılıyor. Belediyenin müze yapmayıp 7 yıldır nikah kıymak için kullandığı Paşabahçe Vapuru'nun ömrü doldu ve iyice hurdaya döndü. Vapurun onarımı çok maliyetli olduğu için, parçalanıp hurdaya ayrılması gündeme geldi. Beykoz Belediyesi ise, mülkiyetinde bulunan Paşabahçe'yi Boğaz'a batırarak dalış sporları için hizmete açmayı planlıyor. Çevreciler ise bunun pek mantıklı olmadığını belirterek uygulamaya karşı çıkıyor.

ÖMRÜ TÜKENDİ

1952'de İtalya'da yapılan ve yıllarca İstanbul'da hizmet veren Paşabahçe Vapuru, 2010'da seferden çekilmişti. Beykoz Belediyesi 2011'de vapuru alarak müze yapmaya karar verdi ama daha sonra içinde nikâh kıymaya başladı. Aradan geçen 7 yılda vapurun ömrü tükendi. 
Tadilat için ihale yapılmasına rağmen bir sonuca bağlanmayan Paşabahçe'nin akıbeti belli olmayınca sosyal medyada "Paşabahçe hurdaya çıktı, parçalanacak" tartışmaları başladı. 

Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, Paşabahçe Vapuru'nun akıbetiyle ilgili olarak bir ulusal televizyon kanalına açıklamalarda bulunmuş ve değişik alternatiflerin tartışıldığını söylemişti. Çelikbilek, "Batırıldığında her türlü su altı eğitimine de, dalış turizmine de hizmeti dokunur" demişti.

KARAR BELEDİYENİN

Şehit Hatları yetkilileri, vapurun mülkiyetinin Beykoz Belediyesi'ne ait olduğunu belirterek, kendilerinin bu konuda herhangi bir sorumluluğunun bulunmadığını söyledi. Beykoz Belediyesi yetkilileri ise, bir ulusal televizyon kanalına açıklama yaparak tarihi vapurun hurdaya ayrılmayacağını bildirdi. Belediye yetkilileri, kültür ve turizm amaçlı bir proje olarak hizmet vermeye devam edece olan tarihi vapurun denize batırılacak olan vapur, dalış sporuna hizmet edecek. 

KESİN KARAR YOK

Kararın henüz net olarak verilmediği, planlama üzerinde çalışıldığı belirtilen açıklamada, projeyle sualtına dair tüm eğitimlerin verilmesinin düşünüldüğü belirtildi. Eğer projenin önüne engel çıkmazsa, tarihi Paşabahçe vapuru önümüzdeki aylarda bir batık projesi olarak karşımıza çıkacak.
Bu arada koca bir geminin Boğaz'a batırılmasının deniz yaşamını nasıl etkileyeceği de tartışma konusu oldu. Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) Doğa Koruma Uzmanı Yaprak Arda, Paşabahçe'yi Boğaz'a batırmanın hiç de mantıklı olmadığı görüşünde. Arda "Denize ait olmayan bir şeyin denize atılması yanlış bir uygulama olur. Metal suda korozyon yapacak yani paslanacaktır. Özellikle Boğaz'da böyle proje çok daha zararlı olur. Hem midye yatakları hem de çevredeki balık popülasyonu zarar görür" diyor.

İtalya'da 22 Haziran 1952'de yapımı tamamlanan Paşabahçe Vapuru Türkiye'de aynı yıl 17 Ekim'de sefere çıktı. 73.99 metre uzunluğunda, 13.71 metre genişliğindeki vapurun ağırlığı ise 994 grosston.

Kutluhan Alan