Esenyurt'ta belediyeye ait kapalı pazar ve otopark alanındaki temel kazısında 28 Ekim'de meydana gelen göçük nedeniyle evlerini boşaltmak zorunda kalan ailelerden bazıları, hâlâ otelde yaşamaya devam ediyor. Ev ortamından uzakta, otelde konaklayan vatandaşlar "Daha ne zamana kadar otelde yaşayacağız. Yetkililer bu duruma çözüm bulmalı" diyor. Otelde kalmayanlar ise, kendilerine kira yardımı yapılmamasından şikayetçi.

12 APARTMAN MÜHÜRLENDİ

Esenyurt İncirtepe Mahallesi'nde çalışmaları süren kapalı pazar ve otopark inşaatı alanında 28 Ekim tarihinde yağmurun da etkisiyle toprak kayması meydana geldi. Gece saatlerinde büyük bir gürültü ile meydana gelen kayma sonucunda çevre binaların tamamı ağır hasar alırken, belediye ise 12 apartmanı mühürledi ve vatandaşları Esenyurt Meydan'da bulunan Dab Hotel'e yerleştirdi. 

Aradan geçen günlerde ise, yeni yapılan 8 binada yaşayan vatandaşların evlerine geri dönmesine izin verildi. Kalan 4 binanın ikisi tamamen boşaltılırken diğer iki binada yaşayan vatandaşlar ise evlerini terk etmeme kararı aldı. Riskli de olsa evlerini terketmiyorlar. 30 yıldır aynı binada yaşadığını söyleyen bir vatandaş, "Benim zihinsel engelli kaynanam var, 85 yaşında babam var. Ben nereye gidebilirim?" diyor.

KİRALAR ÖDENMİYOR

İLBANK'ın katkıları ile yapılan inşaatta meydana gelen göçük sonrasında evlerine geri dönen vatandaşlar da büyük korku içinde olduklarını söylüyor. Evlerinde çatlamalar ve 10 cm'e yakın yarıklar meydana gelen vatandaşlar, "Bu karda kışta evsiz kaldık. Çocuklarımız perişan oldu. Otellerde nereye kadar yaşayabiliriz?" diyor. Mahallelinin iddiasına göre, kiraya çıkan vatandaşların kirası da kendi ceplerinden ödeniyor. Bu konuda da belediye tarafından herhangi bir yardım görmediklerini iddia eden mahalleli, "Artık kesin bir çözün bulunsun. Perişan olduk" diyor. 

RİSK DEVAM EDİYOR

İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi tarafından gerçekleştirilen incelemeler sonucu çıkarılan rapor, inşaat alanı ile ilgili bir gerçeği de ortaya çıkardı. Raporda "Kazı esnasında yaşanan zemin hareketi ile iksa sisteminde bölgesel bir çökme meydana geldiği ve bunun sonucunda olay gününün sabahında önlem amaçlı bir topuk dolgusu yapıldığının ortaya çıktığı" ifadelerine yer verildi. Bu dolgu ile birlikte zemindeki hareketliliğin önemli oranda yavaşlatıldığı belirtilen raporda, sahada ve çevre yapılarda deplasmanın devam ettiği ve bunun neticesinde de iksa başlık kirişi üzerinde, yolda ve çevre yapıların birleşim noktalarında yeniden çatlamalar görüldüğü ve yer yer ciddi oranda yarıldığı belirtildi. Ayrıca, kazı neticesinde oluşan kayma hareketinin etki alanının topoğrafik eğim yönünde oldukça geniş olduğu da çevre binalarda yapılan incelemeler sonucunda tespit edildiği de söylenilen raporda, kusurlu kazık imalatları gibi yer yer uygulama hatalarının da gözlemlendiği ifadelerine yer verildi. Raporda, çevre binalar için riskin devam ettiği de belirtildi.

KONU MECLİS'E TAŞINACAK

Konu ile ilgili görüş bildiren CHP Esenyurt İlçe Başkanı Ali Gökmen, sürecin en başından beri takip ettiklerini belirterek, "İnşaatın olduğu alan aynı zamanda bir dere yatağı. Bölge jeopolitik olarak da bir inşaat yapımına müsait değil. Bu arazinin imarı geçtiğimiz yıl meclisten geçti. İnşaat ise yaz aylarında başladı. Kış gelince yağmurun da etkisiyle alanda 28 Ekim tarihinde büyük bir göçme meydana geldi ve vatandaşlar maddi hasardan dolayı evlerine terk etmek zorunda bırakıldı. Konuyu da Aralık ayında meclise taşımayı planlıyoruz. Vatandaşların daha fazla mağduriyet yaşamamaları adına sürecin takipçisi olacağız" şeklinde konuştu.

Sibel GÜLERSÖYLER / ÖZEL HABER