Üsküdar Kirazlıtepe Mahallesi riskli alan ilan edilerek, kentsel dönüşüm kapsamında yıkılmaya devam ediyor. Her sabah zabıta ekiplerinin yıkım korkusu ile güne başlayan mahalleli, son olarak tek ibadet alanları olan Esentepe Camisi'ni yıktırmamak için direnmeye başladı.

Zabıta ekipleri direnen vatandaşlara tazyikli su, biber gazı sıktı, polis ise gözaltına aldı ve yıkım işlemine geçildi. İçerisindeki dini kitaplar ile yıkılan cami için çok üzüldüklerini belirten mahalle sakinleri, molozlar içinde ilk Cuma Namazı'nı kıldı. İmamı olmayan camide bir vatandaş gönüllü olup namaz kıldırdı. Molozların üzerine halılar serildi ve ilk Cuma kılındı.

Cuma namazı sonunda konuşan mahalleli, "Allah'ın evini yıktılar, bundan sonra neler yapabilirler biz de bilmiyoruz. Hayatımızda ilk kez camimiz ve imamımız olmadan Cuma'yı kıldık, bizlere bu acıyı yaşatanlar utansın" dedi. Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ise caminin yeniden yapılacağını belirterek, "Biz cami yıkan değil, yapan bir belediyeyiz. Camimizi depreme dayanıklı olmadığı için yıktık" ifadelerini kullandı.

Sibel GÜLERSÖYLER