Türkiye'de en çok gelir getiren çarşılarından birisinin kirasını 4 yıldır toplayan Beylikdüzü Fatih Sultan Mehmet (FSM) Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği'nin skandalları ardı ardına ortaya çıkıyor. Dernek, cami, şadırvan ve tuvalet temizliği için işe aldığı yaklaşık 7 kişi için 4 yıl boyunca SGK'ya tek kuruş ödememiş. SGK, derneğe 800 bin liralık prim borcu çıkarttı.

YÖNETİCİLER YARGILANIYOR

Cami çarşısından 4 yılda milyonlarca kira geliri elde eden ancak buna rağmen hiç bir mal ve hizmet alımı gerçekleştirmeden üçüncü şahıslara kestiği çeklerle derneği icralık yapan dernek yönetimi, elektrik faturalarını da sürekli olarak gecikme zammıyla ödemiş. Dernek yönetimi, Gürpınar'da kiraladığı 5 katlı Kur'an Kursu binasının da son 3 aylık kirasını ödememiş.

Beylikdüzü'nde 1998 yılında açılan ve altında bulunan dev çarşısı ile Türkiye'nin en fazla gelir getiren camisi olan Beylikdüzü Fatih Sultan Mehmet Camii derneğinde skandalların ardı arkası kesilmiyor. İlçe Kaymakamlığı ve müftülüğün müracaatıyla dernekte yapılan denetimler sonucu kasa mevcudunun sıfırlandığı ortaya çıkmış, derneğin hiç bir mal ve hizmet alımı yapmadan kesilen çeklerle milyonlarca lira borçlandırıldığı tespit edilmişti.

Halen Büyükçekmece Adliyesi'nde yargılanan dernek yöneticilerinin, caminin şadırvan, tuvalet, avlu ve iç temizliğini yapmak üzere işe aldığı yaklaşık 7 kişi için 4 yıl boyunca SGK'ya tek kuruş ödemediği bu yüzden 800 bin lira prim borcu oluştuğu belirlendi. SGK, 800 bin liralık alacağı için cami derneğine ihtarname gönderdi. Derneğin, camide çalıştırılan kişilerin SGK'ya giriş işlemleri yapılmasına rağmen bugüne kadar hiç prim ödenmediği, geçen yıl çıkarılan yapılandırmadan da faydalanılarak prim borcu ile faizinin taksitlere bağlanmadığı ortaya çıktı. 

MÜFTÜLÜK PEŞİNE DÜŞTÜ

Kavaklı Beldesi'ne ait arazi üzerine yapımına başlanan ve 1998 yılında ibadete açılan caminin yapımı için 1994 yılında bir dernek kuruldu. Caminin zemin ve bodrum katında yaklaşık 9 bin metrekarelik bir alan ticarethane olarak ayrıldı. Zemin kattaki 4 bin 500 metrekarelik bir çarşı, bodrum kata ise depo olarak kiraya verildi. Caminin kira geliri, 2014 yılına kadar belediye tarafından toplandı. 

Fatih Sultan Mehmet Camii Yaptırma ve Yaşatma Derneği, cami çarşısının gelirleriyle ilgili açtığı davayı 2014 yılında kazandı ve tüm gelirleri tahsil etmeye başladı. Çarşının zemin katı ve bodrum katı Onur Market'e kiraya verildi.
Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçişin ardından yayınlanan 703 sayılı kararname ile ilçe müftülüklerine, cami, mescid ve eklentilerindeki gelir getiren yerlerle ilgili sorumluluk yüklenince, Beylikdüzü Müftülüğü, cami çarşısının gelirlerinin peşine düştü.

MAHKEMELİK OLDULAR

Müftülüğün girişimleri sonucu, İlçe Kaymakamlığı, İl Dernekler Müdürlüğü'nden denetim talep etti. Dernekler Müdürlüğü, yaptığı denetimde kasa mevcudunda para bulunmadığı, derneğin hiç bir mal ve hizmet alımı yapmadan üçüncü şahıslara kesilen çeklerle milyonluk borç batağına sokulduğu tespit edildi. İl Dernekler Müdürlüğü, Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulununca, dernek yöneticileri yargılanmaya başlandı.

Yargılama sürerken, derneğe kesilen çekler nedeniyle haciz gelmeye devam etti. En son SGK'dan gelen ödeme emri ise cami cemaatini ve müftülük görevlilerini şok etti. Derneğin, cami, şadırvan ve tuvalet bakımı için çalıştırdığı yaklaşık 7 işçi için 4 yıl boyunca tek kuruş SGK primi ödemediği ortaya çıktı. SGK, Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çelebi ve yardımcısı ise imza yetkisi bulunanların yargılandığı dernekten 800 bin liralık prim borcunu tahsil etmeye çalışıyor. 

ELEKTRİK  VE KİRA BORCU

İlçe müftülüğünün 703 sayılı KHK'yla birlikte dernek gelirlerine el koymasının ardından, derneğin Gürpınar'da yatılı Kur'an Kursu olarak kiraladığı binaya da aylarca kira ödemediği ortaya çıktı. Derneğin, elektrik faturalarını da ödemediği, ulaşan kesme ihbarnamesinin ardından gecikme faiziyle ödeme yaptığı yapılan incelemelerde ortaya çıktı. Derneğin, müftülüğün gelirlere el koymasından önceki 3 aylık faturayı da ödemediği, gelen ihbarnameyle ortaya çıktı.

Dernek kayıtlarında, kirasının bir bölümü ödenmeyen Gürpınar'daki 5 katlı Kur'an Kursu'na toplam 1,5 milyon lira masraf yapıldığının gözüktüğü, ancak bu masrafın nerelere yapıldığının ise detaylı belirtilmediği de tespit edilen şaibeli olaylar arasında.

Arif GÜNDOĞDU