İstanbul'un hızla büyüyen ilçelerinin başında gelen Başakşehir'e bağlı Güvercintepe Mahallesi'nde bir yandan hızla inşaatlar yükseliyor, diğer yanda ise adeta sefalet yaşanıyor. Çocuk oyun alanları azaldığı için, karnelerini alarak sokağa dökülen çocuklar, sokaklarda ya da boş arsalarda oynuyor. Hızla seyreden araçlar nedeniyle aileler çocukları için kaygılanıyor. 

İnşaat malzemeleri arasında oynayan çocuklar, sokaklarda koştururken her türlü tehlikeyle karşı karşıya kalıyor. Konteynerlerden taşan çöp yığınlarının ve hafriyat kamyonlarının yollarda oluşturduğu çukurlarda biriken suların arasında oynayan çocukların sağlıkları da tehlikede. Güvercintepe sakinleri, çocuklarına huzur içerisinde oynayabilecekleri alanlar istiyor.

Cadde ve sokaklara rastgele bırakılmış çöp konteynerleri dolduğu için, çevresinde çöp dağları oluşmuş. O çöpleri bırakanların çocukları da, tüm masumiyetleriyle sokakta oynamanın keyfini çıkarırken, karşı karşıya olduğu tehlikeyi hissetmiyor bile.

İstanbul'da yaşayan çocukların sokak ile mücadelesi sürüyor. Eski İstanbul'da günlerini sokakta oynayarak geçiren kuşaktan sonra, şimdilerde de günlerini evde tablet başında geçiren bir nesil yetişiyor. İstanbul'un her semtinde adım başı yükselen inşaatlar, çocukların oyun alanlarını daraltırken onları evlere itiyor. Sokak kültürünün yaşatıldığı yerlerden birisi olan Başakşehir'e bağlı Güvercintepe Mahallesi'nde de 3 yıl önce imarın açılmasıyla birlikte önce yeşil alanlar, sonra da çocukların yaşam alanları giderek yok oldu. Çocuklar, şimdilerde caddelerin toprak kısmında, yola sıfır yerlerde top koşturuyor. İnşaatların önünde istiflenmiş olan kumlar ile oynuyor. Ayrıca, toplanmayan çöplerin hemen dibinde oyun oynayan çocuklar da hastalıklara davetiye çıkartıyor.

İnşaatlara malzeme taşıyan hafriyat kamyonları rahatlıkla girip çıksın diye kırılan kaldırımlarda da vatandaşlar geçerken büyük zorluk yaşıyor. Özellikle bebek arabalı ve tekerlekli sandalyeli vatandaşlar, kaldırım sorununun bir an önce çözülmesini istiyor. Her yağmurda göle dönen bozuk kaldırımların düzeltilmesi ise, çoğu zaman inşaat bitim tarihini buluyor. Bir inşaatın bitirilmesi ise, yaklaşık olarak bir yılı bulduğu için vatandaşlar bu süre içerisinde bozuk kaldırımlardan geçmek zorunda kalıyor.  Yollarda oynayan çocukları bekleyen diğer bir tehlike ise trafik kazası olarak karşımıza çıkıyor. Herhangi bir trafik ışığı veya kasis gibi hızı kesen bir tabela olmadığı için, çocuklar hem pislik içinde hem de araba çarpma ihtimaline karşı her şeyden habersiz oyunlarını sürdürüyor.

Çocukların sokakta oyun oynamaları için İngiltere 2011 yılından bu yana Dışarda Oynamak isimli bir proje gerçekleştiriyor. Projeye göre, araç trafiği belirli saatlerde durduruluyor ve bu saatlerde çocuklar sokaklarda diledikleri gibi oyun oynayabiliyor. Uzmanlara göre, 5 yaşından büyük çocukların sağlıklı gelişimleri için günde 60 dakika fiziksel etkinlik yapmaları gerekiyor. Bu oran Türkiye'de yüzde 20'lerde kalıyor.

Sibel GÜLERSÖYLER