İstanbul'da yeşil alanların giderek azalması ve ücretsiz yararlanılabilecek sosyal alanların kalmaması, İstanbulluları yaz aylarında sahillerdeki yeşil alanlara yöneltiyor. Geçen yıl tartışmalara konu olan ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediye zabıtalarının ardı ardına operasyonlarla engellemeye çalıştığı mangalcılar bu yıl da sahillerdeki yeşil alanları dumana boğmaya başladı.
Yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte İstanbul sahillerindeki yeşil alanlar, ızgarası ve kömürünü alarak mangal keyfi yapmak isteyenlerin akınına uğruyor. Bazı vatandaşlar sahile çadır kurararak günlerce kamp yapmayı tercih ederken, bazıları da iç çamaşırlarıyla denize girerek serinliyor.

VATANDAŞ ŞİKAYETÇİ

Sahil kesimine yakın yerleşim yerlerinde oturanlar ise her yıl olduğu gibi bu yıl da mangalcıların çevreye yaydığı duman ve kokudan yakınıyor. Sahillerde evi olanlar çareyi belediyeyi arayarak şikayet etmekte buluyor. Evlerinin bahçesinde bile oturamaz hale geldiklerini belirten vatandaşlar "Pencerelerimizi de açamıyoruz. Evimizin içerisine mangal dumanı ve kokusu doluyor. Belediyeler bu işe kesin çözüm bulmalı" diyerek şikayetlerini dile getiriyor.

ADIM ATACAK YER YOK

İstanbul'da başta Küçükçekmece olmak üzere, Avcılar, Bakırköy, Zeytinburnu ve Üsküdar sahilleri mangalcıların uğrak mekanı olarak biliniyor. Geçtiğimiz yıl İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) zabıtaları Yeşilköy sahil hattına yönelik bir operasyon düzenlemiş ve Yeşilköy'den Menekşe Plajı'na kadar olan yerdeki tüm mangallara, semaverlere ve nargilelere el koymuştu. Bu konuyu hatırlatan bir vatandaş, "Bu yıl da böyle bir çalışma yapılmalı. Mangal kokusundan pencerelerimizi açamıyoruz, geceleri bile balkona çıkamıyoruz. Sahilden ev aldık ama sefasını süremiyoruz" diyerek, mangalcılara tepki gösterdi.

DUMAN VE GELİN

Düğün ve nişan fotoğraflarının vazgeçilmez adresi, Boğaz manzarası ile bilinen Üsküdar'da bulunan Kuzguncuk Sahili'nde aynı görüntüler kameralara yansıdı. Sabahın erken saatlerinde gelen piknikçiler, öğleden sonra yerini mangalcılara bıraktı. Bir yandan da düğün veya nişan fotoğrafları ile gelen çiftler de mangalcıların yanında poz vermek zorunda kaldı. 

Kuzguncuk sahilinde devam eden İstanbul Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı Yapı İşleri Müdürlüğü tarafından yaptırılan Üsküdar Sahil Yolu Düzenleme İnşaatından dolayı sahil yolunun bir kısmı kullanılamıyor. Abdullahağa Caddesi üzerinde bulunan sahil yolunda aynı zamanda Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Arkeoloji Müzesi tarafından temel araştırma kazısı yapılıyor. Sahilin kalan kısmını da mangalcılar işgal ettiği için, Boğaz'da yürüyüş yaparak İstanbul'un tadını çıkartmak isteyen vatandaşı burada da mangal yelleyen, atleti ile oturan vatandaşlar karşılıyor.

SAHİLLERDEN İBB SORUMLU

Özellikle hafta sonlarını fırsat bilen mangalcılar, sahille deniz havası almak ya da spor yapmak için gelen vatandaşlar tarafından tepki ile karşılanıyor. Sahillerin, çevre ve hava kirliliğinden arındırılmasını isteyen vatandaşlar, bağlı oldukları ilçeleri şikayet yağmuruna tutuyor. İlçe belediyeleri ise sahillerin İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı olduğunu ve bu noktada bir müdahale yapamayacaklarını belirtiyor.

Sibel GÜLERSÖYLER