Türkiye Gezginler Kulübü'nün Fatih Cankurtaran Sahili'nde bulunan merkez binasında sıradışı bir kütüphane açıldı. Kütüphanenin fikir babası Türkiye Gezginler Kulübü Başkanı Prof.Dr. Orhan Kural. Mahallenin çocukları hafta sonları dahil istedikleri zaman gelip bu kütüphaneden kitap alıp evlerine götürebiliyor ya da kütüphanede oturup kitap okuyabiliyor. Kurulan kütüphanenin anahtarı da çocuklarda bulunuyor. Çocuklar, kütüphanede çayı bedava içiyor ve diledikleri kadar kalıp kitap okuyabiliyor. İsteyen kitabı evine götürüyor ve okuduktan sonra getirip bir diğer kitapla değiştirebiliyor. 

ÇOCUKLARA TEŞVİK

Genellikle Roman ailelerin oturduğu Cankurtaran'da çocuklara kitap okumayı sevdirmek için hayata geçirilen uygulama, mahallede yaşayanların da büyük beğenisini kazandı. Çocukların bu kütüphane sayesinde kitap okuma alışkanlığı edindiğini ve derslerine daha ilgiyle yaklaştığını belirten veliler, "Çocuklarımızın oyun alanları, zaman geçirecekleri yerler kısıtlı. Bu kütüphane açıldıktan sonra gözümüz arkada kalmıyor. Çocuklar hem gidip kitap okuyor hem de birbirleriyle kaynaşıyorlar" diyor. 

Kütüphaneden faydalanan çocuklar ise, burayı evleri gibi gördüklerini belirterek "İstediğimiz zaman geliyoruz. Kapısını açıp, kitap okuyoruz, bedava çay içiyoruz. Burada ders de çalışabiliyoruz" diyor.

GÖREVLİSİ AFRİKALI

Kütüphanenin sürekli bakımını ise, Batı Afrika ülkesi Benin'den gelerek Türkiye'ye yerleşen Soulemane Mouhamed yapıyor. Türkiye Gezginler Kulübü'nün gönüllüsü olan Soulemane, 5 yıldır Türkiye'de yaşıyor. Soulemane, Türkçe'de Süleyman olarak biliniyor.
Mahallede herkesin "Süleyman abi" diye seslendiği Benin'li Süleyman, çocukların arzu ettiği kitaplara kolay ulaşması için gerekli düzenlemeyi yapıyor, yerine konulmayan kitapları yerleştiriyor, kütüphanenin bakım ve temizliğini yürütüyor. 
Benimli Süleyman, çocuklarla çok iyi bir arkadaşlık bağı kurmuş. Onların derslerine yardımcı oluyor ve zaman zaman hayat danışmanlığı bile yapıyor. 

İLGİNÇ HAYAT HİKAYESİ

Süleyman'ın ilginç bir hayat hikayesi var. 20 yaşından sonra okuma yazmayı öğrenen ve kendisini zamanla geliştirerek hayatını okumaya adayan Mouhamed, "Okumak, en büyük tutkum" diyor. Kitap okumanın çok değerli olduğuna değinen Mouhamed, "Evde anne ve baba mutlaka kitap okumalı. Çocuk, evde rol model olarak ebeveynlerini görür. Eğer ebeveynler kitap okursa, çocuğun da kitaba olan ilgisini mutlaka arttıracaktır" ifadelerini kullandı.

AFRİKA'DA EĞİTİM PAHALI

Fransızca ve İnglizce kitaplar da okuyan Mouhamed, Afrika'de eğitimin çok pahalı olduğunu bir ilkokul öğrencisinin eğitim masraflarının yılda 400-500 dolar arasında değiştiğini söylüyor. Türklerin Afrikalılardan daha çok kitap okuduğunu da belirten Mouhamed, "Evet, okumak çok önemli ancak okuduğunu anlayabilmek daha önemli" diyor. 

Batı Afrika ülkesi olan Benin Cumhuriyeti, Afrika'nın Venediği olarak biliniyor. Türkiye ile Benin arasında pek çok ticari iş birliği bulunuyor. Türkiye Gezginler Kulübü Derneği'nin de ziyaret ettiği ülkelerin başında gelen Benin Cumhuriyeti'nde UNESCO Dünya Mirasına alınan Abomey'deki  açık tarih müzesi de bulunuyor.

Sibel GÜLERSÖYLER / ÖZEL HABER