Geçmiş ile gelecek arasında köprü olan kostümcülük mesleği, son dönemlerde Osmanlı akımının etkisiyle artış göstermeye başladı. Neredeyse artık herkesin mehteran ya da padişah kıyafeti gardıroplarını süslüyor. 40 yılı aşkın süredir kostüm üreten Remzi Tayuzak, “Neredeyse artık her muhtarlığın bir mehteran takımı var. Bazen sipariş yetiştirmekte zorlanıyoruz” diyor. Bakırköy Osmaniye’de 1976 yılından bu yana kostümcülük mesleğini yaşatmaya çalışan Köylü Pazarı isimli bir dükkan bulunuyor. Geçmiş ile gelecek arasında köprü olan kostümcülüğü Köylü Pazarı’nın işletmecilerinden Remzi Tayuzak ile konuştuk.

BAŞARININ SIRRI TUTKU 

Tayuzak kostümcülüğü, Diyarbakır surlarında Dicle Nehri’nin coşkusuyla halaya, Elazığ’da çayda çıraya, Trabzon’da horona, İzmir’de ise efelerin heybetiyle zeybeğe benzettiğini söylüyor. Uzun yıllardır mesleğin içinde olan Tayuzak modelistlik, stilistlik  ve resim eğitimlerinin yanı sıra İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nde de okuyor. İnglizce eğitimi alan ve çocukluğundan bu yana tekstil sektöründe emek harcayan, mesleğin çıraklığından ustalığına dek her kademesinde çalışan Tayuzak, “Başarının sırrı işini tutku ile yapmak. Eğer sevmezseniz hayatta hiçbir şeyi başaramazsınız” diyor.

MEHTERDE ARTIŞ VAR

Askeriye, Kültür Bakanlığı ve belediyeler gibi resmi kurumlar ile çalıştıklarını belirten Tayuzak, “Tiyatro, orta oyun ve çocuk kostümlerinin yanı sıra masal kahramanları kostümleri de üretiyoruz. Son dönemlerde Osmanlı akımının etkisiyle en çok padişah, sultan ve mehteran kıyafetleri siparişleri geliyor. Bazen yetişmekte zorlanıyoruz” diyor.

İstanbul Fetih Şöleni’nin kıyafetlerini kendilerinin tasarladıklarını belirten Tayuzak, aynı zamanda Mahsun Kırmızıgül’ün çeşitli projelerine de kostüm tasarlayıp diktiklerini söylüyor.

Yöresel kıyafetlerin en çok emek harcanılan kumaş türü olduğunu ifade eden Tayuzak, “En çok işçilik gerektiren yöresel kıyafetler. Aksesuarlarını ise Kapalıçarşı’da yaptırıyoruz. Sadece İstanbul değil Türkiye’nin her bölgesine kargo ile sipariş gönderiyoruz. Aynı zamanda yurtdışında Amerika, Almanya, Fransa, Kanada ve Japonya gibi ülkelerden de müşterilerimiz bulunuyor. Hedefimiz yurtdışında da bir temsilcilik açmak” diyor.

’SOSYAL MEDYADA HERKES MODACI OLDU'

Son dönemlerde instagram üzerinden herkesin modacı olduğunu ve bunun işin ehli olmayan insanlar tarafından yapıldığını aktaran Tayuzak, “Herkes kendine kolayca modacıyım diyor. Bu da beraberinde kalitesizliği de getiriyor. Gerçekten bu işe emek veren insanlar arka plana itilip değersizleştirilirken fabrikasyon ürünler moda diye insanlara giydiriliyor” diyor. Tayuzak, kıyafetlerin de insanlar gibi standarlaştırıldığını bir özelliklerinin kalmadığını da sözlerine ekliyor.

İnsanların sünnet törenlerinde bile mehteran istediklerini aktaran Tayuzak, işin kalitesinin bu şekilde düşürüldüğünü belirterek, “Konu ile ilgili yetkili makamlar düzenleme yapmalı. Mehterin tarihimizde önemli bir yeri bulunuyor. Her gösteride çalınması ise saygınlığını zedeliyor. Bu iş insanların kişisel istek ve arzularına göre şekillenen bir rant aracı olmaktan çıkarılmalı” diyor. (Sibel Gülersöyler/ Özelhaber)