İstanbul'da hafriyat ve molozların dönüştürülmesi için İstanbul Çevre Koruma ve Atık Maddeleri Değerlendirme Sanayi ve Ticaret A.Ş.'ye bağlı 14 hafriyat alanı bulunmasına rağmen, kamyoncuların çoğu bu alanlar dışındaki alanlarda moloz ve hafriyat atıklarını boşaltıyor. Ormanlık alanlara ve yaşam alanlarına boşaltılan hafriyat atıkları ise başta vatandaşlar olmak üzere pek çok canlının hayatını da tehdit ediyor. 

ARAZİ BİÇİMİ DEĞİŞTİ

Başakşehir Olimpiyat Stadı çevresinde arazisi olan vatandaşlar, kaçak dökümlerden dolayı arazilerini tanıyamadıklarını belirterek, "Arazilerimizde hafriyat atıkları yüzünden tepecikler oluşmuş. Son 5 yıla kadar düz olan arazilerimizi artık tanıyamıyoruz" diyor. Vatandaşlar, kaçak moloz dökümlerinin seçim döneminde hızla artış gösterdiğini, alınan tedbirlere ve önlemlere rağmen hafriyat kamyonlarının kaçak döküme devam ettiğini iddia ediyor.

ÖNCE KEŞİF YAPIYORLAR

Kaçak dökümlerin diğer bir merkezi alanı ise çevresinde Esenyurt ve Başakşehir gibi inşaat alanlarının civarında olan Avcılar Tahtakale Mahallesi olarak karşımıza çıkıyor. Tahtakale Mahallesi'nde yaşayan vatandaşların verdiği bilgilere göre, kaçak döküm yapılmadan önce sivil bir araç önden gelerek bölgeyi kontrol ediyor ve sonrasında kamyonlar mahallenin tarla kısmına doğru giderek hafriyat atıklarını kaçak bir şekilde boşaltıyor. Avcılar Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) defalarca şikayette bulunduklarını belirten vatandaşlar, kaçak döküm sorunlarının bir an önce çözülmesini istiyor. 

GECE EN UYGUN ZAMAN

Konu ile ilgili düşüncelerini paylaşan Avcılar Tahtakale Mahalle Muhtarı Murat Çilek, kaçak dökümlerin en çok geceleri olduğunu belirterek, "Gerekli yerlere şikayetlerimizi yaptık artık mahallemizdeki kaçak dökümlerin son bulmasını istiyoruz. En çok geceleri herkesin uyuduğu saatlerde dökümler olduğuna dair ihbarlar alıyoruz ve muhtarlık olarak elimizden geldikçe mücadele ediyoruz" ifadelerini kullandı.

ÇEVREYİ KİRLETİYORLAR

İstanbul'da en çok yapılaşmanın yüksek olduğu bölgelerde kaçak döküm vakaları olduğu biliniyor. Sefer başı ödeme sistemi ile çalışan kamyoncular, daha fazla kazanma hırsı ile özellikle geceleri hafriyat atıklarını boş gördükleri her alana bırakıyorlar. Özellikle Mobese kameralarının olmadığı alanlara bırakılan atıklar başta Esenyurt olmak üzere, Gaziosmanpaşa, Başakşehir, Bağcılar'da karşımıza çıkmaya devam ediyor. Vatandaşlarının yaşam alanlarına dökülen atıklar, çevreyi kirlettiği gibi içerisindeki zararlı maddeler nedeniyle pek çok hastalığa da davetiye çıkartıyor. 

Sibel GÜLERSÖYLER