Her yıl daha da büyüyerek uluslararası bir festivale dönüşen Etnospor Kültür Festivali, bu yıl ilk kez Japon atlı okçularını ağırlayacak. Dünyanın hayranlıkla takip ettiği "Yabusame" olarak bilinen atlı okçular, en güzel gösterilerini Yenikapı Meydanı'nda ziyaretçilere sunacak.

Türkiye'de geleneksel oyunların kitleselleşmesine büyük katkıda bulunan Etnospor Kültür Festivali'nin üçüncüsü, 9-13 Mayıs tarihleri arasında Yenikapı Meydanı'nda yapılacak. 2018 için belirlediği "At Binenin Kılıç Kuşananın" sloganı ile izlediği bu yolda tecrübe ve işin ehli olmayı öne çıkaran Etnospor Kültür Festivali'nin en büyük sürprizlerinden biri "Japon atlı okçuları" "Yabusame" olacak. Dünyanın hayranlıkla takip ettiği Japon atlı okçuları, en güzel gösterilerini festival ziyaretçilerine sunacak.

Her yıl zenginleşiyor

Geleneksel sporların yaşatılması ve yeni nesillere aktarılması hedefini her yıl giderek büyüten Etnospor Kültür Festivali bu yıl daha zengin, daha çeşitli, daha özgün bir içerikle ziyaretçileriyle buluşacak.
Festivalin artık geleneksel hale gelen aba güreşi, mas güreşi, mangala ve atlı okçuluk gibi etkinliklerine bu yıl muhteşem bir sürpriz eşlik edecek. Dünyanın büyük hayranlık ve merakla takip ettiği Japon kültürünün en önemli geleneklerinden biri olan Japon atlı okçuları (Yabusame) Etnospor Kültür Festivali kapsamında Türkiye'ye geliyor.
Yabusame denilen ve uzak Doğu'da bir atın sırtındayken önceden belirlenmiş hedeflere ok atılarak yapılan etkinliğin geçmişi Japonya'da 12. Yüzyıla kadar uzanmaktadır. 

Ucu topuzlu oklar

Türkiye'deki atlı okçuluktan farklı özellikler ve kurallar içeren Yabusame'nin ünü Japonya'dan tüm dünyaya yayılmıştır.
Yabusame'de tahtadan oluşan 3 hedef vardır. Japon atlı okçuları, ucu ahşap topuz olan oklarla bu hedefleri vurup kırmaya çalışmaktadırlar. Ellerindeki büyük yayın ismi ise 'yumi'dir. Yabusame, kökeni yüzyıllar öncesine dayanan, geleneksel Japon okçuluğunun alametifarikası olarak kabul edilmektedir.

Dünya Etnospor Konfederasyon Başkanı Necmettin Bilal Erdoğan, Etnospor Kültür Festivali ile sadece Türkiye'ye has geleneksel sporları değil, tüm dünyanın geleneksel sporlarının tanıtılmasına da gayret ettiklerini söyledi.

Erdoğan, kültürler arasında üstünlük olmayacağını, her birinin değerli ve görülmeyi hak ettiğini belirterek "Yerli ve milli dendiğinde biz nasıl heyecanlanıyorsak, diğer ülkelerde de aynı heyecanı gördük. Dünyada batı kültürünün egemenliğini yaşadığımız 20. yüzyılın akabinde, tüm kültürlerin kendi hayatlarını devam ettirebilmeleri, kaybolmamaları için bu çalışmaların önemli olduğunu düşünüyoruz. Her yıl farklı kültürleri burada insanlarımızla buluşturmak istiyoruz. Bu yıl en büyük sürprizlerimizden birisi Japonların atlı okçuluk (yabusame) sporu olacak" dedi.

Atlı sporların Etnospor Kültür Festivali'nin en önemli unsurlarından biri olduğunu belirten Bilal Erdoğan, etkinliğin bu sene, "At binenin, kılıç kuşananın" sloganıyla gerçekleşeceğini ve 13 dalda 833 sporcunun müsabaka yapacağını, 156 atın organizasyonda yer alacağını söyledi.