İstanbul Aydın Üniversitesi Gazetecilik Kulübü'nün düzenlediği konferansa konuşmacı olarak katılan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Genel Sekreteri Sibel Güneş, gazetecilerin yan yana durmaya dayanışmaya çok ihtiyacı olduğunu vurgulayarak, "Gazeteci dünyayı kurtarıyor ama kendini kurtaramıyor. Kendi kişisel haklarınız konusunda sağlamcı olun," dedi. 

İstanbul Aydın Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü ve Gazetecilik Kulübü'nün düzenlediği "Geleceğin Gazetecileri Gazeteciler ile Buluşuyor" başlıklı konferansa katılan TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş, konuşmasına Sedat Simavi'nin öncülüğünde gazetecilerin kurduğu TGC'nin kuruluş öyküsünü anlatarak başladı. Güneş, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin yola çıkış felsefesinin gazetecilerin özlük sorunlarını çözmek olduğunu belirterek şunları söyledi: 
"Bizim için çok kıymetli bir cümle var: 'basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü'. Bu iki kavramın bu ülkede yeşermesi için elinden geleni yapıyor cemiyet, kurulduğu günden bu yana. Cemiyetin şu an 3 bin 780 asıl üyesi var. Cemiyetin bir müzesi var. 30 bin kitap var müzede ve Türkiye'nin gazeteciliğin hafızası dediğimiz tüm Osmanlıdan günümüze kadar çıkan tüm yayın organlarının azınlık gazetelerinin olduğu çok kıymetli bir müze. Çok güvenilir bir kurumsal kimliği var."

'TEK KONUDA TARAFIZ'

TGC'nin verdiği ödülleri anlatan Güneş, dönemin şartları gereği son 2 yıldır Basın Özgürlüğü Ödülleri'ni vermediklerini söyledi. TGC'nin tek bir konuda taraf olduğunu belirten Güneş, şöyle devam etti: "Cemiyet sadece bir konuda taraf; basın ve düşünceyi ifade özgürlüğü. Bir de gazetecilik mesleğinin yapılabilir olmasında bir tarafız. Yayın yasağı geliyor cemiyet bu konuda taraf. Diyoruz ki yayın yasağı olmasın, insanlar olayların nasıl gerçekleştiğini birinci elden duysun, dedikodu devreye girmesin yalan haber yayılmasın.

Biz elit bir mesleğin temsilcileri değiliz, biz halkın haber alma hakkı için görev yapan ama çok kıymetli bir mesleğin temsilcileriyiz. Bu işi yaparken de bütün olanakları halkın haber alma hakkı için kullanıyoruz.  Kötü örnekler tabii ki istisna. Bu işi etik yapan Türkiye'nin demokrasinin yeşermesine katkı sağlayan yüzlerce gazeteci var. Onların dikkate alınması gerekiyor."

'ŞÖVALYE DEĞİLSİNİZ'

Gazeteci adaylarına iyi bir gazeteci olmanın yollarına dair tavsiyelerde bulunan Güneş, özellikle tek bir kaynaktan gelen bilgilere itibar edilmemesi ve gazetecinin önüne sunulanı kabul etmeyip araştırması gerektiğini anlattı. 

Gazetecinin hukuksal anlamda da kendini iyi yetiştirmeye ihtiyacı olduğunu aktaran TGC Genel Sekreteri, "Biz gazetecilerin toplu hareket etmesine, dayanışma içinde olmasına çok ihtiyaç var, çünkü gazeteci çok yalnız. Sizler birer şövalye değilsiniz. Gazetecilerin yan yana durmaya dayanışmaya çok ihtiyacı var, kimi tercih ederseniz edin. İyi araştırın örgütlü olmaya dikkat edin. Basın iş kanunuyla çalışırken, çalışmalarınızı belgeleyin. Gazeteci dünyayı kurtarıyor ama kendini kurtaramıyor" ifadelerini kullandı. 

Haber: Ceren Kahya - Elif Bayram (İAHA)
Fotoğraf: Sinan Daşpınar (İAHA)