İstanbul'da dün sabah saatlerine etkili olan sağanak yağış hayatı felç etti. Birçok yol sular altında, sürücüler ise araçlarının içinde mahsur kaldı. İstanbul'u vuran sağanak yağış toplu ulaşımıda etkiledi. Vatandaş toplu ulaşımı uzun süre kullanamadı. Öte yandan bazı metro istasyonlarının su altında kalmasınna ilişkin görüntüler sosyal medyada en çok konuşulan konu oldu. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı ahmet Arslan, hayatı olumsuz etkileyen sağanak yağaşa yönelik "Bu bir afettir" yorumunu yaptı. 

İŞTE İSTANBUL'DA YAŞANAN SEL  VE MAĞDURİYETLERİN BEŞ NEDENİ

İstanbul Şehir Plancıları Odası Başkanı Tayfun Kahraman, İstanbul’da kuvvetli yağış sonrası ortaya çıkan fotoğrafı ve etkenlerini Gazete Habertürk’e değerlendirdi. “Öncelikle bunu tabii ki bir afet olarak, normal standartların üzerinde bir yağış olarak görmek gerekiyor” diyen Kahraman’a göre yağışla oluşan seller ve yaşanan mağduriyetlerin de başlıca nedenleri özetle şöyle:

-Fizibilite çalışmaları: Olağanüstü koşullar fizibilite çalışmaları yapılırken tanımlanmamış. Yani fizibilite çalışmalarıyla mevcut koşullar uyuşmadığı için, buna göre bir projelendirme süreci yaşanmadığı için bu sorunla karşı karşıya kalıyoruz.

- Kontrolsüz yapılaşma: İstanbul’da her yıl imar plan değişiklikleri yapılıyor. Yapıların imar hakları artırılıyor. Hem nüfus artıyor, hem de altyapıya daha da yüklenmiş oluyoruz. Atık su dahil olmak üzere elektrik, su ve diğer bütün altyapı hizmetlerinden daha fazla abone yararlanıyor. Bu yükler altyapıda problemlere neden oluyor. Olağanüstü durumlarda sistem tamamen tıkanıyor.

- Betonlaşma: Şu an İstanbul’un kent merkezinde neredeyse betonla buluşmamış yer kalmadı. Bunlar da suyun toprakla buluşmasını, suyun kayarak kendisine akacak bir alan aramasına neden oluyor.

- Asfaltlaşmanın yarattığı etki: Arnavut kaldırımları suyun toprakla buluşmasını sağlayan yapı birimleridir. Hepsini kaldırdık, yerine asfalt döktük. Asfaltı modernizm unsuru olarak gördük. Dünyanın diğer kentlerine gidin, tarihi kent merkezlerinde de yeni gelişen alanlarında da toprakla suyu buluşturan, geçirgen malzemelerin kullanıldığını göreceksiniz.

- Uzmanlar ayrıca rögar kapaklarının yetersiz ve küçük olmasının su birikintisine neden olduğunu belirtti.