İstanbul Üniversitesi Rektörlüğü tarafından 15 Temmuz Hain Darbe Girişimi’nin 1. yıldönümü sebebiyle 11 Temmuz 2017 tarihinde, “15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve Şehitleri” Anma Programı düzenlendi. Program kapsamında “15 Temmuz Milli Birlik ve Demokrasi Fotoğraf Sergisi” açıldı, “15 Temmuz Milli Birlik ve Demokrasi Belgesel Film” gösterimi gerçekleştirildi ve “15 Temmuz Milli Birlik ve Demokrasi Paneli” düzenlendi.

'GELENEKTEN KAYNAKLANAN GÜÇ BİZE DESTEK VERDİ'

Program kapsamında ilk olarak “15 Temmuz Milli Birlik ve Demokrasi Fotoğraf Sergisi” nin açılış töreni gerçekleştirildi. TBMM Parlamentolararası Birlik Grubu Türk Grubu Başkanı Prof. Dr. Coşkun Çakır’ın da katıldığı törenin açılış konuşmalarını İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ve 15 Temmuz Gazisi İlyas Dirin yaptılar. İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, törende yaptığı konuşmaya 15 Temmuz gecesinin bir milletin toprağına, devletine sahip çıkma öyküsü olarak gururla hatırlanacak bir gece olduğunu ifade ederek başladı. Prof. Dr. Mahmut Ak, kararlı tavırlarını hain darbe girişimi gecesi 00.33’te İstanbul Üniversitesi Web Sayfasına koydukları bir bildiri ile ifade ettiklerini belirterek “İstanbul Üniversitesi’nin damarlarına işlemiş olan geleneğinden kaynaklanan güç bize destek verdi ve İstanbul Üniversitesi’nin kimliğiyle, değeriyle şükürler olsun ki bu işleri rahatlıkla atlatabildik” dedi.

ŞEREF DUYUYORUM

15 Temmuz Gazisi İlyas Dirin ise konuşmasında İstanbul Üniversitesi’nin mezunu ve dolayısıyla da mensubu olmaktan her zaman şeref duyduğunu ifade ederek, “Bu tarihi gün vatanını seven, devletine sahip çıkan her vatandaşın, her Türk insanının son çeyrek asır boyunca yaşadıklarımızı göz önünde bulundurarak üzerinde durulması gereken tarihi bir fırsattır. Tarihi gün birliğimizi, dirliğimizi bozmak isteyen, devletimizi bölmek isteyen güçler karşısında gösterdiğimiz kararlı duruşun bir diğer adıdır. 15 Temmuz ülkesine sahip çıkanların, şehadete gözünü kırpmadan yürüyenlerin bir diğer adıdır” ifadelerini kullandı. Açılış konuşmalarının ardından 15 Temmuz Milli Birlik ve Demokrasi Fotoğraf Sergisi gezildi. Sergide, 15 Temmuz gecesi yaşananları anlatan bilgi ve görseller yer alıyor. “15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve Şehitleri” Anma Programı, toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.