Tarım ve Orman Bakanlığının tarım arazilerini korumak amacıyla başlattığı sıkı denetim uygulamaları başladı. İstanbul'da Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri  tarım arazileri üzerine gizli gizli yapılan prefabrik veya betonarme  yapıları tespit etti. Yasalara göre tarım arazilerine hobi bahçeleri adı altında bile olsa konut yapılamayacağını belirten bakanlık, belediyelere yıkım emirleri gönderdi. Belediyeler tarafından yıkımlarına başlanan kaçak yapılar  ve tarım arazileri havadan da fotoğraflandı.

İstanbul’da en çok Silivri ve Çatalca’da tarım arazisi bulunuyor. Bölgede bir yılı aşkın süre önce el değiştiren ve üzerine konut yapılan araziler, İstanbul Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nün çalışmalarıyla tek tek tespit ediliyor. Söz konusu arazilerde bulunan konutlar imar izni olmadığı için kaçak sayılıyor ve yıkılıyor. Arsaların büyük bir çoğunluğu ise “hobi bahçesi” yapmak amacıyla alınıyor ancak  üstüne prefabrik veya betonarme konut inşa ediliyor. Tespit edilen kaçak yapıların yıkım işlemleri belediye ekipleri tarafından yapılıyor.

Bakan Pakdemirli uyarmıştı

Hobi bahçesi üzerine kurulan tüm baraka türü de olsa tüm yapılar için ruhsat şartı bulunuyor. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli geçen hafta konuyla ilgili vatandaşları uyaran bir açıklamada bulunmuştu. Pakdemirli, “Arada bulunan aracıların kazanması için tarım arazilerimizin çöl haline gelmesine izin vermeyeceğiz. Suyun istenildiği gibi bilinçsiz şekilde kullanılmasına izin vermeyeceğiz. İnsanların tarıma olan ilgilerinin kullanılıp sömürülmesine imkan tanımayacağız. Noter aracılığı ile hobi bahçesi arazisi satın alan vatandaşlarımızı uyarıyorum; bu arazilerde hiçbir zaman hissedar olamayacaksınız ve tasarruf hakkınız bulunmayacak. Satın aldığınız taşınmazlar yıkılabilir" sözler ile konuya dikkat çekmişti.

Orman içinde 21 dönüm arazi

Çatalca ve Silivri’de kaçak nitelikte birçok konutun yıkımı yapıldı bile. Bu anlamda en dikkat çekici yıkım ise geçen hafta gerçekleşti. Silivri Sayalar Köyü’nde ise 37 hektarlık orman arazisi içindeki 21 dönümlük araziyi çeviren bir kişi, yolu bile olmayan bu yere 2 katlı bir bina inşa etti. Yetmedi bir de arazinin etrafını çitlerle çevirdiler. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri tarafından tespit edilen kaçak yapı belediye ekipleri tarafından yıkıldı. Öte yandan Tarım İl Müdürlüğü söz konusu kaçak yapılara ağır para cezaları da kesiyor.

25-30 bin liraya alıyor, konteyner koyuyor, ev yapıyor”

Silivri ve Çatalca’da yaşayanlar da kaçak yapılardan şikayetçi. Silivri Sayalar Köyü’nde yaşayan bir kişi, tarım arazilerine ev yapıldığını belirterek, “İyi olmuyor ama adamlar boşluk bulunca yapıyor” dedi. Sayalar Köyü’nde yaşayan bir çiftçi ise “Yol yapıyor adam, sonra tarlayı satıyor, yol nasıl yapar araziye? Ondan sonra ‘yol var hemşerim al şuradan parçayı’ diyor. Bunları alanlar ihtiyaç sahibi gibi oluyor ama dış görünüşü ihtiyaç sahibi gibi. 25-30 bin liraya alıyor araziyi, konteyner koyuyor, ev yapıyor. 60 yıl evvel çalı kesmeye sakınıyorduk 'ayıp, günah' diye. Şimdi ne oluyor? Kepçelerle, greyderlerle yaslanıyorlar ormana” diye konuştu.

Ertesi gün prefabriği koyuyor oraya”

Çatalca’da esnaf olan İsmail Aksu, dükkanının yakınında yıkılan ev ile ilgili olarak, “Orada, adam ifrazını çıkarmış. İnsanları aldattı mı ne yaptı bilmiyorum, ‘buraya ev yapabilirsin, ifrazlı burası, belediyeden hallettim’ demiş. İnsanlar da gidiyor yerlerini alıyor. Ertesi gün prefabriği koyuyor oraya. Bu sefer geliyor, yıkıyorlar. Orası daha önceden birisinin tarlasıydı. Ben 30 yıldan beri buradayım, tarla diye biliyorum orayı. Ama ekilmiyordu. Tarımla alakası yok, ayçiçeği falan ekilmiyor. Öyle duruyordu. Sahibi başka birisine sattı. Bu olay olalı hemen hemen bir sene oldu. Adam ifrazını parselledi bir sene önce, 125’er metrekareden. Madem burası ifrazlı değil, madem tarım arazisi görünüyor, sen burayı nasıl bölüyorsun da ‘ev yapabilirsin’ diyor. Diğer yerler pahalı ama bunu alıyorlar, sonra pat yıkılıyor işte. Bir hafta önce de yıkıldı” şeklinde konuştu.