Çatalca sınınırları içinde kalan İnceğiz Mağaraları'nın çevresinde bulunan pikmik mesire alanlarının, Orman Bölge Müdürlüğü tarafından Arnavutköy Belediyesi'ne devredilmek istenmesine dair yazımıza, Orman Genel Müdürlüğü'nden cevap geldi. Bu cevap metnine elbette aşağıda yer vereceğiz. Ama şunu hemen belirtelim, burada bir ince iş dönüyor ve dosya üzerinden bakınca Orman Bölge Müdürlüğü "haklı" gözüküyor. Fakat fiiliyatta durum bambaşka. Zaten açıklama da dikkatli incelendiğinde durumu netleştiriyor. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'na da benzer yönde bilgi gittiğini ve o yüzden, İncegiz'in Arnavutköy'e devredilmesine "normal" bakıldığına inandığını zannediyorum. Önce açıklamaya yer verelim, ardından durumun net fotoğrafını çekelim:

"Sayın Arif Gündoğdu. Gazetenizin 16.10.2017 tarihli sayısındaki köşenizde yer alan "Veysel Hocanın Orman Kanunu" başlıklı haber ile ilgili olarak Genel Müdürlüğümüzce aşağıdaki açıklamanın yapılması gerekli görülmüştür.

İşletme Müdürlüğümüz Çatalca Orman İşletme Şefliğine bağlı İnceğiz Köyü C tipi piknik mesire yeri 30.01.2012 tarihinde İnceğiz Köy Tüzel Kişiliği ile İdaremiz arasında imzalanan ve 6360 sayılı 13 İlde Büyükşehir Belediyesi ve 26 İlçe kurulması ile bazı Kanun ve Kanun hükmünde Kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanun çerçevesinde Çatalca Belediye Başkanlığına kiralanmıştır.Çatalca Belediye Başkanlığınca kira sözleşmesinin 3.,5 ve 9.ncu maddelerine uyulmadığından ve aynı kira sözleşmesinin 11.maddesi gereği sözleşme fesh edilmiştir. 

Habere konu İnceğiz C Tipi Mesire yeri için Çatalca Orman İşletme Müdürlüğü ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı arasında 10.07.2014 tarihinde İşletme Hakkının Kiraya Verilmesi İşi için Sözleşme imzalanmıştır.
İşletme Müdürlüğümüzce yapılan rutin denetimlerde bahsedilen C tipi Piknik Mesire yerinin Sözleşmelere aykırı olarak Mesire Yerlerinin işletmecileri tarafından değil,  3.  kişiler tarafından idarenin bilgisi dışında işletildiği tespit edilmiştir. Bunun üzerine ilgili Sözleşmenin 17/4. Maddesi gereği tek taraflı olarak feshedilmiştir.     

Arnavutköy Belediye Başkanlığı'nın 02.08.2017 tarihli ve E.16929 sayılı kiralama talebi yazısı doğrultusunda Orman Bölge Müdürlüğü'nün 10.08.2017 tarih ve E.1694376 sayılı emirleri ile oluşturulan komisyon marifeti ile talep değerlendirilmiştir. Düzenlenen 11.08.2017 tarihli gerekçe raporuna istinaden Bakanlığımızın 22.09.2017 tarih ve 122 sayılı Olurları ile söz konusu İnceğiz C tipi mesire yerinin mesire yeri yönetmeliği kapsamında pazarlık usulü ile Arnavutköy Belediye Başkanlığı'na kiralanması ile ilgili iş ve işlemler devam etmektedir."

* * *

Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara, "Sözkonusu piknik alanı bize 2014 yerel seçimlerinin hemen ardından devredildi. Bir ay sonra da sözleşme hükümlerine uymadığımız iddiasıyla elimizden alındı" diyor.

Orman Genel Müdürlüğü, "köy tüzel kişiliklerinin alacak ve borçlarının ilçe belediyelerine devredilmesi" sebebiyle "alacak" konusunda kağıt üzerinde haklı. Sözleşmeyi feshetmesi de bu açıdan bakınca hukuki. Ancak "etik" değil. Belediye borcu kucağında bulmuş ve daha ne yapacağını bilemeden sözleşme feshedilmiş. 

Ancak, İBB'nin işletme hakkını üçüncü şahıslara devretmesi tamamen "peşkeş" olmuş. Bu da hiç "etik" değil.

Arnavutköy Belediye Başkanı Haşim Baltacı, 13 Ekim'de yapılan Belediye Meclis Toplantısı'nda konuyu soran meclis üyesine "Yok öyle birşey" dedi. Ama hemen ardından belediyenin sosyal medya hesabından "İnceğiz'i belediyeye kaynak yaratmak için istedik, henüz cevap gelmedi" açıklaması yayınlandı. Orman Genel Müdürlüğü de işlemlerin sürdüğünü söylüyor.

AK Parti Arnavutköy İlçe Başkanı Ercan Üner de duruma tepki göstererek sosyal medya hesabından Baltacı'nın Çatalca'daki piknik alanlarına talip olmasını eleştirerek "Arnavutköy Belediyesi sosyal tesis işletecek yer arıyorsa İBB'nin Arnavutköy'ün girişinde 100 dönümlük arsası var. Çatalca'da sosyal tesis işletmek Arnavutköy'e birşey kazandırmaz ama Çatalca'da Ak Partiye çok şey kaybettirir" dedi. Başkan Üner haklı.

Çatalca AK Parti teşkilatı da bu durumdan rahatsız. Hatta, "Ortada resmi bir açıklama yok, belge yok, söylentiler üzerinden yetkili makamları yıpratmayalım" diyerek durumu yumuşatmaya çalışıyor. Çatalca'da hiç kimse, İnceğiz mesire ve piknik alanlarının başka bir ilçeye verilmesine sıcak bakmıyor anlayacağınız.

Burada en adaletli hakemliği Orman ve Su İşleri Bakanı Prof.Dr. Veysel Eroğlu'nun yapacağına olan inancımı hâlâ koruyorum. Çatalca Belediyesi "Çatalcaspor'a gelir getirecek bir şekilde bize devredilsin" diyor. Çatalcaspor, sadece belediyenin değil, ilçenin takımı. Tüm partileriyle ve devlet kurumları tarafından destekleniyor. 

İnceğiz'deki piknik alanlarının Çatalcaspor'a verilmesi en isabetli karar olur. Kaymakamlık ve belediye de İnceğiz mesire alanının korunma ve bakım işini koordine ile yürütür. Bu sonuç, CHP teşkilatına ve belediye başkanına çok bir şey kazandırmaz. Ama aksi olursa, AK Parti ilçe yönetimi ve 2019 belediye başkanı maça çok geriden başlar.

Benden söylemesi...