İstanbullu çay müdavimlerinin mutlaka yolunu düşürdüğü yerlerin başında gelir Çengelköy Çınaraltı. Burada bulunan çay bahçeleri daima doludur. Buraya gelenler hiç kuşkusuz bilirler ki, burada çay bahanedir, asıl olan hemen dibinizde akıp giden eşsiz İstanbul Boğaz'ının tadını buram buram dumanı tüten çayların kokusu eşliğinde çıkarmaktır.
Anadolu Yakası'nın kadim semtlerinden Çengelköy'e yolunu düşürenler semtin meşhur çay bahçelerinden olan Tarihi Çengelköy Çınaraltı'na mutlaka uğrarlar. Burası günün her saati buram buram çay kokusuyla dolar taşar. 

DALGALAR ALIP GÖTÜRÜR

Burada çalışanlar da müşteriler de günün her saatini çay eşliğinde geçirirler. Belki hayatlarındaki en büyük kararları bir yudum çay eşliğinde Boğaz manzarasına karşı verirler. Burada bir bardak çay içerken düşünceleriniz Boğazın dalgalarına kapılabilir, o anda "çay var" diyen bir çaycı sizi dalmış olduğunuz düşünceden çıkartabilir. Çınaraltı'nda sanki herkes birbirini tanır. İstanbul'un her köşesinden çay içmek için bir araya gelmiş bu insan kalabalığı Boğaza karşı bir akrabalık kurarlar. Herkes burada birbirleriyle selamlaşır.

ÇAYI ÖZEL GELİYOR

Çınaraltı'nda çay içmenin raconu ince belli bardaktan geçer. Ben de ince belli bir bardaktan çayımı yudumluyorum. Bir yandan da çay bahçesinin müdürü Ali Bey'den çay kaşığı sesleri eşliğinde Çınaraltı hakkında bilgi alıyorum. "Bizim burada kullandığımız çaylar Rize'den geliyor. Bu çaylar özel depolarda iki yıl bekletiliyor. Bunun sebebi özel koşullarda bekleyen çayın tadının daha güzel olmasıymış."

Biz Ali Bey'le konuşmamızı sürdürürken çay dolu tepsilerin biri gidiyor biri geliyor. İnce belli bardakta çay içmenin ayrı bir keyfi olduğunu anlatıyor Ali Bey. "Bardağın sahibiymiş gibi tutarız ve çayın sıcaklığını parmaklarımızda hissederiz bu da çayın tadını daha da güzelleştirir" diyor.

SADECE ÇAY VAR

Çınaraltı'nın geçmişini sorduğumda ise, Ali Bey bana buranın eskiden virane bir yer olduğunu şimdilerdeyse güzel bir çay bahçesine dönüştüğünü anlatıyor. 

"Buranın en güzel yani mekânın kullanımı neredeyse size ait olması. Nasıl mı? Yanınıza içecek hariç her şey getirebilirsiniz. İnsanlar burada sıcak bir aile ortamı buluyorlar. Herkes istediği yiyeceği dışarıdan getirip çay ve manzara eşliğinde birlikte yiyebiliyorlar. Yıllardır bu bizim için bir gelenek haline geldi ve sadece çay üzerine çalışıp bu geleneği devam ettiriyoruz. Burada bir kahvehane ortamı yok, onun yerine aile ortamı var. Bu yüzden insanların burayı seviyorlar."

BENZERSİZ BİR KEYİF

Geceleri de açık olan Çınarlatı'nda 50 kişi çalışıyor. Çalışanları da bu ortama uyacak şekilde seçiyorlarmış. "Bizim için burada güler yüz önemli," diyor Ali Bey. 

Tarih fışkıran semtin 70 yıllık çay bahçesindeki keyfi iddia ediyorum dünyanın kolay kolay hiçbir yerinde bulamazsınız. Burada günün her saati yaz-kış demeden ayrı bir güzel. Tek sorun Boğaz kenarında masa kapma yarışı. Hafta içerisinde giderseniz, Boğaz kenarında rahatlıkla yer bulabilirsiniz ama hafta sonu çok şanslı olmanız gerekiyor.

Aylin VARLIK (İAHA)