İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Üsküdar-Beylerbeyi arasında başlattığı çalışma, vatandaşlar hafta sonu çilesi yaşattı. Paşalimanı'nda yol kenarında yapılan kazı çalışması sırasında trafik akışı çift yönlü olarak İBB görevlilerince kesildi, ulaşım durdu.  İETT otobüsleri Üsküdar'dan Kuzguncuk'a kadar uzun kuyruklar oluşturdu, araçlar sefer saatinde kalkış yapamadığı için birçok sefer iptal edildi. Trafik ilerlemediği için yollara dökülen vatandaşlar, kilometrelerce yolu yürümek zorunda kaldı.

ELEKTRİK HATTI MI?

Vatandaşlar, kazının Üsküdar Sahil Yolu Düzenleme İnşaatı nedeniyle yapıldığını söylemesine rağmen, bölgede 2 haftadır devam eden "yeraltı elektrik hattı yenileme çalışması" da var. Yolun bir tarafında kaldırımda kazı yapan iş makinesinin yolu kapatması nedeniyle Üsküdar sahilinde saatlerce trafik arap saçına döndü. Kazı alanındaki "İstanbul Büyükşehir Belediyesi" yazan yelekler giyen görevliler tarafından trafik akışı tek yönlü sağlanmaya çalışılsa da, kilometrelerce araç kuyruğu oluştu. Paşalimanı'ndan, Beylerbeyi Tünel'e kadar uzayan araç kuyruğu nedeniyle vatandaşlar toplu taşıma araçlarından inerek yollara döküldü. Küçük araçlar, dönüş yapıp ara sokaklara geçmeyi tercih ederken, İETT otobüsleri saatlerce kuyrukta bekledi. Çok sayıda İETT otobüsü sefer saatine yetişemediği için seferler iptal edildi, onbinlerce yolcu duraklarda bekledi. 

ASLINDA KAZI YASAK

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin nezaretinde yapılan kazı çalışmalarının "yasak dönemde" yapılması da vatandaşların tepkisini çekti. Üsküdar-Beylerbeyi arası tek ulaşım yolunun kapatılmasına tepki gösteren vatandaşlar, "Okulların tatil olduğu dönemde yapılmayan işler neden şimdi yapılıyor, yollarda perişan oluyoruz" diyerek tepki gösterdi. İstanbul'da 15 Kasım-15 Mart tarihleri arasında kazı yasağı bulunuyor. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Altyapı Koordinasyon Merkezi (AYKOME) tarafından 2014 yılında alınan kararla İstanbul il sınırları içindeki belediyeler için 15 Kasım-15 Mart arası kazı yasağı konulmuştu.  Kararda "5216 Sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu 8. Maddesi ve Altyapı Koordinasyon Merkezi Yönetmeliği 8. Maddesinin (e) bendinde belirtildiği üzere "AYKOME kazı yapılacak tarihleri tespit eder". İlgili mevzuatlar gereği AYKOME tarafından 15 Kasım ile 15 Mart tarihleri arasında kazı yasağı kararı alınmıştır" denilmişti.

DÜZENSİZ ÇALIŞMA

Üsküdar'da saatlerce vatandaşa çile çektiren kazı nedeniyle ulaşımın tıkanmasına yolaçan bir diğer sebep de, Sahil Yolu'na park etmiş araçların yolun bir şeridini kapatmış olması. Kazı çalışması nedeniyle yolu kesen İBB ekiplerinin, park yasağı bulunan yerlere park etmiş araçları kaldırması halinde, yol genişleyecek ve trafik yine çift yönlü olarak akıcı hale gelebilecekti. 

Kuzguncuk'tan Üsküdar'a yürüyen vatandaşlar, bir yandan yetkililere tepki gösterirken, diğer yandan park eden araçları işaret ederek "Bunlar her gün yolu kapatıyor ve sıkıntı yaşıyoruz. Bir de İBB yolu kapatınca yollara döküldük" diye tepki gösterdi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Üsküdar Sahil Yolu Düzenleme Projesi'ni geçtiğimiz yıl ihale etmiş, çalışmalar yeşil alanlarda başlamıştı. Proje kapsamında 66 bin 500 metrekare Sert Zemin Kaplama İmalatı, 6 bin 55 metre Yağmursuyu Hattı, 17 bin 500 metrekare Yeşil Alan, 3 bin 300 metrekare Bisiklet Yolu, bin 26 metrekare Çocuk Oyun Alanı, 3 bin 220 metrekare Kompozit Deck Kaplama, 488 metrekare Fitness Alanları ile Seyir ve Özçekim Terasları yapılacak.

Arif Gündoğdu