Halk arasında Filistin Mahallesi olarak bilinen Başakşehir'e bağlı Bayramtepe Mahallesi'nden geçirilmesi planlanan 35 metrelik yol, mahalleliyi birleştirdi. 5 kadın öncülüğünde kurulan Başakşehir ve Bayramtepe Koruma ve Dayanışma Derneği (BAKODER), vatandaşların başta imar sorunu olmak üzere her sorunu için mücadele edecek. Karadeniz Caddesi, Taşocağı Deresi, Peyami Safa Caddesi ve Sonevler üzerinden geçmesi planlanan 35 metrelik yol ile ilgili 38 vatandaşın evine tebligat yazısı gönderildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Emlak Yönetimi Daire Başkanlığı Kamulaştırma Müdürlüğü tarafından gönderilen tebligatta, kamulaştırma bedelinde uzlaşmak için vatandaşların 15 gün içerisinde belediyeye gelmeleri istendi. 

VATANDAŞ TOPLANDI 

Bunun üzerine dernek yetkilileri vatandaşları kamulaştırma ve neler yapılacağı üzerine iştişare yapabilecekleri bir toplantı düzenledi. Toplantıda Şehir Planlamacısı Özgür Temiz ve Mahalleler Birliği Gönüllü Hukukçusu Erbay Yucak ve BAKODER Başkanı Özlem Semint, vatandaşları kamulaştırma konusunda bilgilendirdi. 

2009 yılında Küçükçekmece Belediyesi'nden Başakşehir Belediyesi'ne geçen ve süreç içerisinde Gölet Bölgesi'ne imar verilmesi, Olimpiyat Stadı çevresindeki alanda arsası olanların kamulaştırma bedelinin düşük tutulması, İETT otobüslerinin Bayramtepe'ye girmemesi gibi pek çok sorun ile mücadele eden vatandaşlar, son olarak mahallelerinden geçmesi planlanan yol ile ilgili mücadele etme kararı aldı. 

YOLLARIMIZI ÇAMURLU 

İkitelli Şehir Hastanesi, 3. Havaalanı ve Kanal İstanbul gibi mega projeler ve mahallelerinin dört bir yanını saran mega projeler ile iyice köşeye sıkıştıklarını ve nefes alacak alanlarının azaldığını belirten mahalleli, "Nefes almak istiyoruz" diyor. Toplantıda konuşan Şehir Planlamacısı Özgür Temiz, yolun geçeceği yerde bulunan yıkılacak evleri gösterdiği bir sunum ile konuşmasına başladı. Bayramtepe'nin 30 yıllık bir mahalle olduğunu belirten Temiz, "Sizler 30 yıl önce buradayken Kayaşehir, Bahçeşehir, Ispartakule yoktu. Şimdi onlar lüks birer şehir oldular ama Bayramtepe 'de bir banka bile yok. Evinizin dibine özel üniversite koyup, oradan otobüsler geçirdiler. Sizin mahallenize otobüsler girmiyor. Çocuklarınız hala toprak yollarda okula gidip geliyor. Sürekli elektrikleriniz kesiliyor. Artık birlik olup mahallenize sahip çıkmalısınız" diye konuştu. 

'İMARA AÇMANIN YOLU'

Yapılması planlanan yol için, başka bir güzergahtan geçirilmesi ya da iptal edilmesi için vatandaşların dilekçe verebileceğini belirten Temiz, "Bu yol Bayramtepe'nin imara açılmasının ilk adımı. Önce yol yapılacak ve zaman içerisinde şehirleşme giderek artacak. Mahalle kültürü kaybolacak" dedi. 
Mahalleler Birliği Gönüllü Hukukçusu, Erbay Yucak, toplantıda yaptığı konuşmasında, evlerine tebligat giden 38 ailenin okumadan hiçbir belgeye imza atmamaları gerektiğinin altını çizdi. Yucak, kamulaştırma  kararına karşı olan vatandaşların,  "Asliye Hukuk Mahkemesi'ne giderek, bedel tespiti ve kamu tescil davası açabilir. Bu noktada vatandaşların birlikte hareket etmeleri, ortak bir avukat tutmaları çok önemli" ifadelerini kullandı.

Bayramtepe Mahalle Muhtarı İbrahim Dinç'de, mahallelinin mağdur edilmeden haklarının iade edilmeleri gerektiğini belirtti. BAKODER tarafından yolun yapılmaması için imza kampanyası başlatıldığı, hedefin 100 bin imza toplamak olduğu öğrenildi.

Sibel GÜLERSÖYLER / ÖZEL HABER