Türkiye, uzun süredir hayvanlara yapılan işkence, eziyet görüntüleri ve haberleriyle sarsılıyor. Başta iktidar partisi olmak üzere Meclis'teki bir çok parti özellikle seçimler öncesi hayvan haklarına ilişkin "yasa taslakları" hazırlıyor. Son olarak "hayvana yapılan eziyetin hapis cezasıyla" cezalandırılacağına ilişkin taslak da Meclis'in tozlu raflarına konuldu. Yeni yasama yılında da tasarının raftan indirileceğine dair beklentiler ise iyice azaldı. Hayvanlarla ilgili sivil toplum kuruluşları bu konuda Meclis'i harekete geçirmek için elinden geleni yapıyor ancak bir türlü sonuca ulaşamıyor.

İşkence görmüş iki kedi

Hayvanları Koruma Haftası nedeniyle çeşitli belediye ve kuruluşlardan hayvan sevgisiyle ilgili görüntüler gelmeye devam ediyor. Çocuklar hayvanlarla bir araya getirilip hayvan sevgisi aşılanmaya çalışılıyor. Barınaklar ziyaret ediliyor, sokak hayvanları besleniyor. Ancak önceki gün Sarıyer'den gelen görüntüler insana "Bu kadarına da pes artık" dedirtiyor. Sarıyer'de bir evin bahçesinde ayakları kesilerek karnı yarılmış iki kedi ölüsü bulundu. Öldürülen iki kedi, belediye ekipleri tarafından bahçeden alınarak gömülmek üzere Kilyos'taki hayvan mezarlığına götürüldü.

Kandırarak yakalıyorlar

Olayın ardından bir süredir özellikle Yeniköy Mahallesi'nde gündeme gelen Uzakasyalılar'ın sokak hayvanlarını "avlayarak yediklerine" ilişkin iddia tekrar gündeme geldi. İddiaya göre özellikle Yeniköy'de ağırlıklı olarak çocuk bakıcılığı yapan ve büyük bir kısmı yerleşik oturan Uzakasyalılar, sokakta gözlerine kestirdikleri kedi ve köpekleri "kandırarak" yakalıyor. Sokak kedileri ya da köpeklerinin kendilerine hemen yanaşması için de "uyuşturuculu mama" kullanıyor. Yakaladıkları hayvanların kafası hariç neredeyse her yerini yiyen "yabancılar", daha sonra cesetleri Yeniköy Mezarlığı'na atıyor.

Kediler kayboluyor

Mezarlıkta sürekli kedi ve köpek cesetleriyle karşılaştıklarını söyleyen Sarıyer Belediyesi'ne bağlı iki temizlik işçisi, "Önceleri otomobillerin çarparak ezdiği, öldürdüğü hayvanlar sanıyorduk. Ancak bu kadar çok hayvan ölüsüyle karşılaşınca şüphelenmeye başladık. Daha önce de Filipinliler'in kedi, köpek yedikleriyle ilgili duyumlar almıştık. Hatta zaman zaman evden kedisi kaçan ama bir daha dönmeyen mahalle sakinleri fotoğraflarını bize verip bulursak kendilerine teslim etmemizi istiyor. Ama şimdiye kadar kaçan hiçbir kediyi bulamadık" dedi.

Uyuşturuculu mama

Başka bir zabıta görevlisi ise konuyla ilgili belediyeye daha önce ihbarlar geldiğini ancak göremedikleri için failleri de bulamadıklarını söyledi. Zabıta, "Yeniköy'de Filipinli çocuk bakıcıları çoğunlukta ve onların kedi, köpek gibi hayvanları yediklerini biliyoruz. Bize de ihbarlar yapıldı, ama şimdiye kadar göremediğimiz için bir müdahalede bulunamadık. Ancak uyuşturucuya buladıkları mamalarla hayvanları kandırdıklarını biliyoruz" diye konuştu.

Kedinin sadece kafası kalmış

Yaklaşık 9 aydır evinde kedi besleyen bir mahalle sakininin başına gelen ise olayın korkunç boyutlarını gösteriyor. Sürekli bahçeye çıkan ancak hava karardığında mutlaka eve giren kedisinin 1 ay önce kaybolduğunu söyleyen mahalle sakini, birkaç gün önce eşinin konteynıra çöp atarken gördüğü manzara karşısında yıkılmış. Kedisinin kafasıyla karşılaşan kadın, "Bunu herhangi bir köpek yapmış olamaz, kasap gibi her yerini kesmişler ve sadece kafasını konteynıra atmışlar. Günlerdir üzüntümden uyuyamıyorum" dedi. Bahçelerinde sokak hayvanları için her zaman mama ve su bulunduran kadın, eskiden Yeniköy Parkı çevresinde bir sürü hayvan olduğunu ancak artık birkaç tane kaldığını vurguluyor.

Hicran AYGÜN