Bahçeşehir'lilerin nefes alabildikleri yeşil alanlardan en büyüğü olan Gölet Bölgesi'nin 2013 yılında yapılan imar planı değişikliğiyle başlayan betonlaşma süreci, mahkemelerin verdiği "yürütmeyi durdurma" kararlarına rağmen hızla devam ediyor. Bölge sakinlerinin açtığı davalardan çıkan betonlaşmayı önleyecek kararlara riayet edilmediği için, bölgede inşaatlar yükselmeye devam ediyor. Mahkemenin iptal ettiği imar planları, betonlaşmayı azaltmayan küçük revizyonlarla yeniden yürürlüğe konularak mahkeme kararları bypass ediliyor.

TEPKİLER DİNMİYOR

Vatandaşların çadır kurarak alanda nöbet tutmaları, düzenli bir şekilde basın açıklamaları yaparak kamuoyu yaratmalarına rağmen, Gölet Bölgesi'nde inşaatlar birbiri ardına yükseliyor. Gölet'in yeşil kalmasını isteyen vatandaşların açtıkları davalar sonucunda defalarca yürütmeyi durdurma kararları alınmasına rağmen, bölgedeki betonlaşma devam ediyor. Son olarak, Gölet Bölgesi'nin imar planlarında emsal değerleri 5 katına çıkarılarak, alanın daha fazla yapılaşmasına izin verilmişti.

BİR DAVA DAHA AÇILDI

Bölgede aktif bir şekilde çalışan sivil toplum kuruluşlarından olan Bahçeşehirliler Derneği ve Gölet Gönüllüleri son olarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, Bahçeşehir Gölet parsellerini kapsayan alanda yapmış olduğu 11.01.2018 tarihli yeni imar planlarına itiraz dilekçesini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na iletmiş ve bu itiraz reddedilmişti. Bunun üzerine, Bahçeşehir Gölet parsellerini kapsayan alanda yapılan haksız ve hukuksuz yeni imar planlarının iptali için İstanbul İdare Mahkemesi'nin yolunu tutan Bahçeşehirliler, bir kez daha yapılaşmanın durdurulması istemiyle dava açtı. Açıklamada, yeni yapılan imar planlarının Gölet Bölgesi'ndeki ticari yapılaşmanın önünü açtığını ve bu durumun kamu yararına ile şehircilik ilkeleri ile  bağdaşmadığı ifadelerine yer verildi. 

GÖLET YEŞİL KALMALI

Konu ile ilgili Bahçeşehirliler Derneği ve Gölet Gönüllüleri tarafından yapılan açıklamada, "Bilindiği gibi daha önceki imar planları da hukuka aykırı olduğundan davaya konu edilmişti ve mahkeme eski imar planlarını, 'şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, kamu yararına ve hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır' gerekçesi ile iptal etmişti. Ancak yeni yapılan plan, bir önceki planları bile aratacak nitelikte, tamamen yeşil alanı yok etmeye yönelik ticari yapılaşmanın önünü açan şehircilik ilkelerine ve kamu yararına aykırı haksız ve hukuksuz nitelikte yeniden düzenlenmiş, uygulamaya konulmuştur" denildi. 

EMSALLER ARTIRILDI

Bahçeşehir Gölet'in, son mahkeme kararlarına rağmen yeşil alan özelliğinin yok edildiği, 'ticaret alanı' niteliğindeki bölgede inşaat emsalinin arttırıldığının belirtildiği açıklamada "Yeni planlar da bir önceki planlar gibi haksız ve hukuksuzdur. Bakanlık yeni yaptığı plan ile hukuksuz inşaatın hukuka uydurulması çabasına girmektedir" ifadeleri yer aldı.
Açıklamanın devamında, Gölet'in yeşil alan özelliğini kaybettiren, şehircilik ilkelerine ve kamu yararına aykırı olan, haksız ve hukuksuz Gölet planlarının iptali için İstanbul İdare Mahkemesi'nde iptal davası açtıklarını belirten, Bahçeşehirliler Derneği ve Gölet Gönüllüleri davanın takipçisi olacaklarını ifade etti.

Sibel GÜLERSÖYLER