Bahçeşehirlilerin nefes alabildikleri alanlardan biri olan Gölet Bölgesi için 2013 yılından beri betonlaşmama mücadelesi veriliyor. Bölgenin önde gelen sivil toplum kuruluşlarının, siyasi partilerin ve vatandaşların açmış oldukları davaların ise çoğu Gölet Bölgesi'nin lehine çıksa da alanda hızlı bir yapılaşma devam ediyor. Son olarak, Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararına rağmen betonlaşmanın devam etmesi üzerine binlerce imza toplanmış ve yetkililere teslim edilmişti. İstanbul Bölge İdare Mahkemesi, Başakşehir Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın itirazlarını reddederek, Gölet'teki imar planlarını iptal etmiş buna rağmen inşaatlar yükselmeye devam etmişti. İmar planları ile ilgili en son, inşaatın olduğu alanın imar planlarındaki gölet, spor, turizm ve rekreasyon fonksiyonunun ticaret alanı olarak değiştirildiği ve 0.05 olan emsalinin de 0.23'e çıkarıldığı ortaya çıkmıştı. Bu plan değişikliğinin Gölet'teki yapılaşmanın yasal kılıfı olduğunu belirten Bahçeşehirliler ise, yaşanan imar artışına itiraz etmeye devam ediyor.

BETONLAŞMA ARTTI

Bahçeşehirliler, İstanbul 5.İdare Mahkemesi'nin bir önceki imar planlarında yeni yapıların ins¸a edilebilmesi kos¸ullarının olus¸turulmasının alanın kendine o¨zgu¨ o¨zelliklerini ve bu¨tu¨nlu¨gˆu¨nu¨ zedeleyecek olması…" ifadelerinden yola çıkarak yaşanan imar artışının yasal olmadığına itiraz dilekçelerinde yer verdi. Bahçeşehirliler, "Bir önceki imar planında yer alan ve bölgede yapılaşmanın önünü açacak her türlü koşulun hukuka aykırılığı net bir şekilde mahkemece tespit edilmişken, yeni yapılan imar planında da bu yapılaşma koşullarının devam etmesi, hatta yapılaşma emsalinin arttırılması hukuka ve şehircilik ilkelerine aykırıdır" diyor.

PLANLAR ASKIDA 

İtiraz dilekçesinde, "Bahçeşehir ve çevresindeki diğer konut yerleşmelerinin de uzun bir dönem neredeyse bir nesil boyunca aileleriyle keyifle yaşadıkları bu alan ile ilgili son mahkeme kararlarına rağmen yeniden plan değişikliği yapılarak gölet, spor, turizm ve rekreasyon alanı fonksiyonu tamamen kaldırılmak suretiyle gölet projesinin bütünü içinde yer alan (607 ada 10 parsel) 11.436 m2'lik alan için sadece lokanta kafeterya mağaza ve dükkanların yer alabileceği "ticaret alanı" ve "emsal 0.23" şeklinde plan hükümlerinin getirildiği, askıdaki planın Gölet Park'ın yapısını, doğallığını tamamen bozan ve kamusal kullanım niteliğini ortadan kaldırarak özel mülkiyete çeviren bir plan olduğu ve bu planın mevcut durumdaki hukuksuz inşaatın ruhsata bağlanması anlamını taşıdığı görülmektedir" ifadelerine yer verildi.

İTİRAZLAR SÜRECEK

"Ticaret alanı yapılmak istenen 607 ada 10 parsel inşaat yapımı için mevzuat gereği alınmış olması gereken ruhsat belgesinde "gölet, spor, turizm ve rekreasyon alanı ve emsal 0.05" şeklindeki yapılaşma şartlarının belirtilmesi ve fiili durumdaki inşaatın bu şartlara göre projelendirilip uygulanması gerekirken kamusal niteliği ve fonksiyonu olan 10 parselin ticaret alanına dönüştürülmek istenmesinin hiçbir planlama ve şehircilik ilkesine uygun olmadığı açıktır" diyen Bahçeşehirliler, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na itirazlarının devam edeceğini belirtti.

GÖLET YEŞİL KALMALI

Konu ile ilgili Bahçeşehirliler Derneği (BADER) tarafından yapılan açıklamada, planlı kentsel yerleşmenin kimliğinin yok edildiği belirtildi. Açıklamada, "Bahçeşehir'in çevresindeki diğer yerleşmelerle birlikte nefes alacağı yegane yaşam alanının yok olmaması için geleceğimiz için askıdaki planın derhal geri çekilmesi, gölet bölgesinin(607 ada 2-5-6-8-9 ve 10 sayılı parseller) tamamen yeşil alan/park olarak ayrılması gerekmektedir. Bu konuda bakanlığınıza başvurulan ve 11.01.2018 tarihinde askıya çıkan 04.01.2018 tarih ve 1643 sayılı yazısı ile onaylanan gölet bölgesi 1/5000 ve 1/1000 ölçekli revizyon nazım ve uygulama planına Başakşehir Belediyesi sınırları içerisinde ikamet eden, dolayısıyla imar planlarının uygulanmasında hak kaybına uğrayacak, iptal edilmesinden menfaat sağlayacak olmam sebebi ile itiraz ediyor, ilgili planın iptalini vekil eden adına saygı ile arz ve talep ediyoruz" ifadelerine yer verildi.

Sibel GÜLERSÖYLER / ÖZEL HABER