Teknolojinin hayatımızın her alanına girmesiyle pek çok alışkanlığımız değişti. Çoğu işlemlerimiz bir tık uzağımıza kadar gelirken, sokaklar da oynadığımız oyunlarımız da teker teker unutuluyor. Ellerinde sürekli telefon ve tablet bulunan çocukların birçoğu ise eski sokak oyunlarından habersiz yaşıyor. 

4 DUVAR ARASINDA

Akıllı telefonlarını ellerinden düşürmeyen çocuklar sokakta büyümek yerine sanal bir ortamda büyüyor. Eskiden sokaklarda oynayan zıplayan çocuklar şimdilerde 4 duvar arasında yaşamaya çalışıyor. Eğitimciler ise eskiden sokakta oynanan ve artık geleneksel olarak tanımlanan oyunların çocuklar kişiliği üzerindeki olumlu etkilerini anlatıyor ve her çocuk mutlaka sokakta büyümeli, oynamalı diyor. 

SOKAĞI KEŞFETTİLER

Çocukların eski sokak oyunları öğrenmeleri için Medeniyet Okulları tarafından Beylikdüzü'nde sokak oyunları festivali düzenlendi. Festival renkli görüntülere sahne olurken çocuklar ise ip atlama, seksek, yağ satarım bal satarım, köşe kapmaca, kutu kutu pense gibi oyunların keyfini doyasıya çıkardı.

KELOĞLAN MİSAFİR

Renkli festivalin konukları da renkli oldu. Keloğlan, Caillou, Nasrettin Hoca ve Pamuk Prenses gibi karakterleri gören çocukların mutluluğu ise gözlerinden okundu. Kukla sahne gösterilerinin de yer aldığı festivalde çocukların yüzleri de boyandı. Festival ile ilgili konuşan veliler bu tarz etkinliklerin tekrarlanmasının çok önemli olduğunu belirtti. Çocukluğundaki sokak oyunlarını yeniden izleyen bazı vatandaşlar ise duygusal anlar yaşadı

Sibel Gülersöyler