Gaziosmanpaşa Barınma Hakkı Meclisi, ilçede ilan edilen riskli alan kararlarının geri alınmasını ve evlere gönderilen riskli yapı tebligatlarına son verilmesi için basın açıklaması yaptı. Açıklamada, 4 yıllık süreçte yaşananlar raporlaştırılarak vatandaşlar ile paylaşıldı. Gaziosmanpaşa'da, toplam 30 bin haneyi ilgilendiren acele kamulaştırma kararıyla kentsel dönüşüm süreci sancılı bir şekilde devam ediyor. Kamulaştırma kararı alınan yerlere yapılacak lüks konutların daha şimdiden proje lansmanlarının yapılması ve içerisinde yaşadıkları evlerin satışa çıkarılmasına tepki gösteren vatandaşlar, hak mücadelesine devam ediyor. 

DAVALAR AÇILIYOR

Evlerinden zorla karot alınan vatandaşların duruma tepki göstererek mahkemelere koşuyor ve uygulamaya karşı dava açıyor. Kentsel dönüşüm adı altında evlerinden çıkarılmak istenen vatandaşlar davayı kazansa da süreç yargı kararlarına rağmen devam ediyor.
Ortak bir şekilde mücadele etme kararı alan mahalleli Gaziosmanpaşa Barınma Hakkı Meclisi isimli bir dernek kurarak, mahalleliyi hakları konusunda bilgilendirmeye devam ediyor. 

BU ARSALAR BİZİM

Vatandaşlar, 2017 yılı içerisinde "Riskli Alan" ve "Acele Kamulaştırma" kararları alan belediyenin Yenidoğan ve Yıldıztabya Mahallesi'nde riskli yapı ve kaçak yapı olduğu iddiasında bulunduğunu söylüyor. Mahalleli, "Bu arsalar bizim, kentsel dönüşüm adı altında yok olmasına izin vermeyiz" diyor. Bir toplantı yaparak gelinen durumu aktaran Barınma Meclisi, "riskli alan" kararıyla arazilerinin ellerinden alınarak büyük inşaat firmalarına peşkeş çekildiğini ileri sürüyor.

YIKIMLA TEHDİT EDİLİYORUZ

Gaziosmanpaşa Barınma Hakkı Meclisi tarafından yapılan açıklamada, "Belediye daha önce "Kaçak Yapı" kararları ile sindiremediği Yenidoğan Mahallesi 1543 ve 1544 parsellerindeki komşularımızın evlerine dair 2.kez "Kaçak Yapı" kararları  aldırmıştır. Aynu zamanlarda  Yıldıztabya ve Yenidoğan Mahalleleri'nde dava açmış olan ve haklarını korumaya çalışan vatandaşların evlerine "Riskli Yapı" denetimine dair yazılar gün aşırı gönderilmeye başlamıştır. Her iki mahallede de bu hukuksuz ve haksız işlemlere karşı yargı  ve idareye itiraz süreci başlatılmıştır. Encümen kararlarına istinaden binlerce TL para cezası ve yıkım tehditiyle karşı karşıya kalan vatandaşların açtığı davaların bir kısmında yürütme durdurma kararları alınmış ve yıkım için gelen kolluk kuvvetleri ve zabıtalar yıkım gerçekleştiremeden mahalleyi terk etmek zorunda kalmışlardır" denildi.

ÇİFTE KISKAÇ VAR

Açıklamada ayrıca şu ifadeler de yer aldı: "Diğer encümen kararlarının  iptali için açılmış olan davalarda   yürütme durdurma ve iptal talepleri mahkemece değerlendirilme aşamasındadır.  "Kaçak Yapı" saldırıları ile eşzamanlı olarak "Riskli Yapı" sürecini başlatan belediye, vatandaşların  evlerine  mahkeme kararı olmadan  polis zoruyla girmiş  ve evlerden  karot almışlardır. Bu  hukuksuz saldırı sonrası evine polis zoruyla girilen vatandaşlar,  olay ile ilgili suç duyurusunda bulunmuşlardır. Suç duyurusu ile ilgili süreç devam etmektedir."

Açıklamanın devamında taleplerini sıralayan mahalleli, "Gaziosmanpaşalılara sorulmadan ilan edilen, tüm "Riskli Alan" kararlarının geri alınmasını ve evlere gönderilen riskli yapı tebligatlarına son verilmesini  talep ediyor ve yurttaşların barınma ve kent hakkını hiçe sayan herhangi bir dönüşümün halk yararına olmadığını biliyoruz. Bu sebeple de herhangi bir Gaziosmanpaşalıyı dışlayan hiç bir kararı kabul etmiyoruz. Bir dönüşüm olacaksa bu dönüşüm , Gaziosmanpaşalıların barınma ve kent hakkının tanındığı, okul, park, hastane gibi kamusal alanlarla birlikte mahallelerin  bir bütün olarak var olduğu, kiracısı ile ev sahibi ile, işçisi ile esnafı ile herkesin  birlikte yaşayacağı, kimsenin  buradan kovulmayacağı bir Gaziosmanpaşa istiyoruz.

Sibel GÜLERSÖYLER / ÖZEL HABER