İstanbul'daki Hayyam Pasajı, yıllardır gezginlerin, fotoğrafçıların, foto muhabirlerinin, profesyonel-acemi her fotoğraf tutkununun alışveriş yaptığı bir çarşı. Olympus, Zenit, Pentax, Leica, Minolta gibi eski analog makinelerden Canon, Nikon, Samsung gibi dijital makinelere kadar her marka fotoğraf makinesini bulmak mümkün bu çarşıda. 

Pasajın 1. ve 2. katında daha çok analog makineler ve 2. el fotoğraf makinesi satan dükkanlar bulunuyor. Onların müşterileri daha çok fotoğrafçılığı hobi olarak yapanlar ve öğrenciler oluyor. Kendine heyecan arayan, acaba filmden nasıl bir fotoğraf çıkacak hissini tatmak isteyen insanların tercih etmesi gereken ilk dükkanlar onlar. 

2010 yılından beri Hayyam Pasajı'nda esnaf olan Yusuf Ceviz'in ilk dikkat çeken özelliği dükkanında sadece filmli analog makinelerin bulunması oluyor. 

ESKİYİ ARIYORLAR  

Dükkanında neden sadece eski filmli makineler olduğunda sorduğumuzda Yusuf Bey, "Dijital makineler farklı bir dünya, ben 8 yıldır buradayım ve ilgi alanım hep eski makinelerde kaldı, dijitale yönelmeyi hiç düşünmedim," dedi.
Yusuf Bey, genel olarak müşterilerinin koleksiyonerler ve öğrenciler olduğunu söyledi. Fotoğrafçılık dersi alan öğrencilerin eski fotoğraf makinesi aradığını belirtti. 

ANALOG KALİTELİ

"Analog makinelerle çekilen fotoğrafların daha kaliteli çıktığını düşünenler var, dijital makinenin kolaylığından kaçan, fotoğraflarıyla daha çok uğraşmayı seven insanlar onlar. Yıllardır bana geliyorlar" diyen Yusuf bey, "Bozulan analog makinemizi size getirsek veya pasajdaki herhangi bir dükkâna tamir ettirebilir miyiz?" sorusunu ise şöyle cevaplıyor:

"Bende tamir yok, ben sadece alım satım yapıyorum, film satıyorum ama pasajda başka dükkanlarda tamir ettirmek mümkün. Analog makinenizle ilgili her ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz."

ÜST KATLARDA DİJİTALLER VAR

Hayyam Pasajı'nın üst katlarında makineler dijitalleşmeye başlıyor. Tripot, kamera ışıkları, Jimmy Jib, daha profesyonel fotoğraf ve video kameraları satan dükkanlarla karşılaşıyorsunuz. 

Pasajın eski esnafı Selçuk Yıldırım, işi bilen insanların buraya gelerek alışveriş yaptığını, onun dışında satışların daha çok internet üzerinden olduğunu söylüyor.
Soruyoruz, "Pasajda filmli analog makineler mi daha çok satıyor yoksa dijital makineler mi?"

"Dijitaller analog makineler göre daha çok satıyor, ama şu anda filmli makinelere de rağbet var. Açıkçası analog makineleri daha çok yeni başlayanlar satın alıyor. Karanlık oda dersi alan öğrenciler de tercih ediyorlar ama bizde analog makine yok."

Fotoğraf çekmeyi hobi haline getirenlerin, öğrencilerin profesyonel olarak çalışan insanların her türlü ihtiyacını karşılayan, fotoğraf makinesine dair her şeyi bulabileceğiniz bir tarihi fotoğrafçılar çarşısı "Hayyam Pasajı"...

Haber: Yasin Akgül (İAHA)
Fotoğraf: Sinan Daşpınar (İAHA)