Kadıköy'de yaşayan Fatma Dervişoğlu, kendi elleri ile ördüğü kazakları ihtiyacı olan köy okullarına gönderiyor. 1919 doğumlu yaşayan en eski çınarlardan biri olan Fatma Teyze, bir asırlık ömrünü iyilik yapmaya adamış. Giresun'da yaşadığı dönemlerde, avukat, doktor, öğretmen, vali eşi gibi arkadaşları ile birlikte kurdukları Yardım Sevenler Derneği sayesinde bugüne dek pek çok kişinin hayatına dokunan Fatma Teyze,  "Kapı kapı gezerek para toplardık, ihtiyacı olanlara yemek yapar dağıtırdık. Gençliğimde de ördüğüm kazakları, atkı ve bereleri ihtiyaç sahiplerine dağıtırdım" diyor.

'ATATÜRK'Ü GÖREMEDİM'

İlkokulu Yeşil Giresun İlkokulu'nda okuyan Fatma Teyze, ilkokul 3'ten sonra Harf Devrimi olduğunu ve Latin Alfabesi'ne geçtiklerini söylüyor. Ortaokula başladığı dönem, yaşının tutmaması sebebiyle okula alınmayan Fatma Teyze'nin babası yaşını mahkeme kararı ile 1 yaş büyüterek, Fatma Teyze'yi okula yazdırıyor. "Bizim dönemimizde aldığımız eğitim çok kaliteli idi. O zamanlar öğrendiğim Fransızca hala hatırımda" diyen Fatma Teyze, Fransızca bir şiiri ezberden okumayı da ihmal etmiyor.

MARŞLARI EZBERLEMİŞ

Döneminin askeri marşlarını da ezbere bilen Fatma Teyze, Atatürk'ü hiç göremediği için hâlâ üzüldüğünü söylüyor. "Giresun'dan vapurla geçti dediler, koştuk yetişemedik. Kısmet değilmiş" diyerek, üzüntüsünü dile getiriyor. 
1982 yılında geldiği İstanbul Kadıköy'de bir tanıdığı sayesinde yeniden kazak örmeye başlayan Fatma Teyze, bugüne dek binin üzerinde kazak örerek, ihtiyaç sahiplerine ulaştırmış. Kazakların renklerini ise, camdan dışarıyı izleyerek gençlerin hangi renklerde giydiklerine göre karar verdiğini söyleyen Fatma Teyze, Doğu ve Güneydoğu'daki okulların yanı sıra İstanbul'da bulunan ihtiyaç sahibi okullardaki öğrencilere de ördüğü kazaklardan gönderiyor.

BİNLERCE KAZAK ÖRDÜ

Bir kazağı ortalama bir hafta içerisinde bitiren Fatma Teyze, en çok ördüğü kazakları giyen çocukların fotoğraflarını görünce mutlu olduğunu söylüyor. "Onların gülen gözleri benim için dünyalara bedel" diyen Fatma Teyze, "Bir insan başka ne isteyebilir ki?" diyor. Fatma Teyze, ördüğü kazakları Türkiye Yardım Sevenler Derneği (TYSD) aracılığı ile, ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor.

FATMA TEYZE İDOLÜMÜZ

Türkiye Yardım Severler Derneği Kağıthane Şubesi Başkanı Tülay Kesebir, Fatma teyzenin idolleri olduğunu belirterek, "Çocukların kazakları giyince mutluluğunu bizler de hissediyoruz, tanık oluyoruz. Saf bir bakışla o tertemiz yürekleri ile bizlere teşekkür etmeleri bizi çok mutlu ediyor. Bu tarz çalışmalarımızda bize her zaman yardımcı olan, desteğini başucumuzda hissettiğimiz Fatma teyzeye çok teşekkürler" ifadelerini kullandı.

Sibel GÜLERSÖYLER / ÖZEL HABER