İstanbul'un fethinden sonra Fatih Sultan Mehmed'in hocası Molla Gürani'nin kiliseden camiye çevirerek adını verdiği Vefa'daki Molla Gürani camii, bakımsızlıktan yıkılmaya terk edildi. Agios Thedoros kilisesi, fethin ardından Fatih Sultan Mehmed'in hocası Molla Gürani tarafından camiye çevrildi. UNESCO'nun Dünya Mirası Listesi'nde bulunan 800 yıllık cami, aynı zamanda Süleymaniye Koruma Listesi'nde yer alıyor. Adeta yıkılmaya terk edilmiş ve ezan sesinin yükselmediği caminin çevresi, Suriyelilerle tinercilerin işgali altında.

KİLİSE DEĞİŞTİRİLMİŞ

Agios Theodoros Kilisesi, camiye çevrildikten sonra iç mimarisinde bir dizi değişikliğe gidilmiş. Papaz odası olarak kullanılan bölüm fayans döşenerek tuvalet haline getirilmiş, aynı döneme ait kapılar ise üzerine beton dökülerek kapatılmış. Sonraki yıllarda ise yapının hemen girişine prefabrik bir yapı ve gecekondu inşa edilerek, eski kilisede 3 ailenin yaşayabileceği bir alan oluşturulmuş.

7 YILDIR BEKLİYOR
 
Vakıflar Genel Müdürlüğü, 2011 yılında cami için restorasyon kararı aldığını açıklasa da geçen 7 yılda camide hiçbir değişiklik yapılmadı. Duvarlarına musluklar eklenen, usulsüz eklemeler yapılan caminin sıvaları dökülmüş durumda. Duvarları ise yağmur ve güneşe karşı korumasız olduğu için sürekli aşınıyor. İçerisinde ıslaklıktan kaynaklı yoğun bir rutubet kokusu bulunan caminin duvarlarında bulunan yonca süslemelerinin de haç zannedilerek kapatıldığı biliniyor. 

TİNERCİLERİN MEKANI 

Caminin çevresinde ise sadece iskeleti bulunan yıkık bir bina bulunuyor. Çevresinde tinercilerin ve madde bağımlılarının kol gezdiği, molozların ve çöplerin her yanı kapladığı camiye yapılan vefasızlık, görenlerin içini acıtıyor. Cami çevresindeki metruk yapılar, zaman zaman evsizlerin sığınağı haline geliyor. 

EZAN SESİNE HASRET

Plansızca yıkılan eski ahşap evler, otoparkçılar, inşaat molozları ve Suriyelilerin, tinercilerin arasında kalan Molla Gürani Cami'de yıllardır ibadet edilemiyor. Caminin kapalı ve bakımsız olması sonucu cemaat en yakın cami olan Süleymaniye Cami'ye yöneliyor. Ezan sesine hasret kalan camiyi, hemen yanı başında yaşayan bir Rum vatandaşın temizlediği biliniyor. Camiyi temizleyen Rum vatandaşın oturduğu evin kapısını çalsak da, açan olmadı. 

MEZARI DA BAKIMSIZ

Camiye ismini veren Fatih Sultan Mehmed'in hocalarından Molla Gurani'nin Fındıkzade'de bulunan kabri de bakımsız bir halde, kaderine terk edilmiş. Mezarlığın bir bölümünde toprak çökmüş ve neredeyse mezarlar açıkta kalmış. Mezarlıktaki ağacın kökü de, toprak göçmesi nedeniyle ortaya çıkmış ve yıkılmak üzere. Toprak göçüğünün hemen yanında tarihi mezarlar bulunuyor. Buna rağmen Molla Gürani'nin ve yanındakilerin mezarlarını korumak için herhangi bir önlem alınmamış.

Tarihi camilere ve şahsiyetlerin mezarlarına verilen özen, ülkemizin tarihe verdiği değer açısından da büyük önem arz ediyor. Adım başı tarih fışkıran İstanbul'daki ecdad yadigarı eserlere yapılan vefasızlık, görenlerin yüreklerini sızlatıyor. 

Sibel GÜLERSÖYLER / ÖZEL HABER