Eyüp’te, çeşitli etkenler yüzünden deforme olmuş ya da hasar görmüş türbe, hazire ve kabir yerleri onarılacak. Yapılması planlanan çalışmada öncelikle hasarlı mezarlıklar tespit edilecek, ardından bakıma alınarak aslına uygun bir şekilde tamir edilecek. Eyüp’te tarihi mezarlıklar ve türbeler bakıma alınıyor. Konuyla ilgili olarak Eyüp Belediyesi, Eyüp Sultan Tarihi Merkez Projesi (ESTAM) binasında bir toplantı gerçekleşti. Toplantıya Eyüp Kaymakamı Abdullah Dölek, Eyüp Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Turan Koçer, İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Hüseyin Tok, İBB Mezarlıklar Daire Başkanı Adem Avcı, İBB Kültürel Miras Koruma Müdürü İlhan İlze, İBB Mezarlıklar Destek Hizmetleri Müdürü Cumhur Reşit Kuzgun, İstanbul Türbeler Müdürü Hayrullah Cengiz, İstanbul Türbeler Müdürlüğü Müze Araştırmacısı Erman Güven katıldı.

ÖNCE TESPİT EDİLECEK

Başkan Yardımcısı Ahmet Turan Koçer ile birlikte toplantıya Eyüp Belediyesi’nden Strateji Geliştirme Müdürü İrfan Çalışan, ESTAM Koordinatörü Erkan Ocak, Danışman Mimar Gülnur Kadayıfçı, ESTAM Birim Sorumlusu - Mimar Ayşe Zengin, ESTAM - Şehir Planlamacısı Meliha Özgül ve ESTAM - Restoratör Azize Boztekin de katıldı. Toplantıda Kaymakam Dölek, özellikle Eyüp Sultan Kabristanı’nda kırılan, tahrip olan mezarların ivedilikle tespit çalışması yapılması gerektiğini, ardından ilgili kurumla irtibata geçilerek bir an önce onarım ve tamirat çalışmalarının başlatılması gerektiğini vurguladı.

Başkan Yardımcısı Koçer ise mezarlıkların envanterinin çıkarılması çalışmalarının yapıldığını belirtti. Bununla birlikte mezar taşlarının envanterinin çıkarılması çalışması yapıldığını da belirterek bu çalışmada mezar taşlarının okutulması, çevirilerinin yapılması, üzerlerindeki sembollerle ilgili dijital verilerin haricinde baki kılınması adına bir kataloglama çalışması olduğunu da söyledi.

DÖRT MEVSİM BAKIM ŞART

Başkan Yardımcısı Ahmet Turan Koçer, mezarlık alanlarının bakım programının oluşturulmasının da önemine değinerek konuşmasına şöyle devam etti; “Mevsimine göre, zamanına göre yapılması gereken bakımlar var. Yabani otlardan arındırılması gerekiyor, kırılma, dökülme gibi hasarlar meydana geliyor. Eser güvenliği ile ilgili de çalışma yapılması lazım. Bakım, onarım ve güvenlik konularında üç katmanlı bir çalışma oluşturmamız lazım.” Toplantının devamında Başkan Yardımcısı Koçer, Eyüp’ün birebir maketi üzerinde detaylı olarak anlatımlar yaptı. Maket üzerinde hangi bölgede ne tür çalışma gerçekleştirildiğini, önümüzdeki süreçte ne gibi çalışmalar yapılacağını anlattı.