İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Murat Çelik tarafından İstanbul’da Taksi Sektörünün Analiz Raporu hazırlandı. Rapor, İstanbul Taksiciler Esnaf Odası binasında gerçekleşen toplantıda İTEO Başkanı Eyüp Aksu tarafından açıklandı.
Taksi sayısı yeterli bulundu
Raporun detaylarını paylaşan Aksu, “İstanbul Teknik Üniversitesince hazırlanan raporda “İstanbul’da taksi sisteminde araç eksikliği bulunmamaktadır taksi sayısı ihtiyacı karşılayacak seviyededir. İstanbul taksi sisteminde etkin bir planlamanın olmaması ve bilgi teknolojilerini kullanımdaki eksiklikler nedeniyle ciddi ölçüde verimlilik sorunu vardır” denilmektedir” ifadelerini kullandı.
Aksu sözlerini şöyle sürdürdü;
Taksi sistemi dijitalleşmeli
Öte yandan taksi sistemindeki dijitalleşme yönünde yapılan araştırmaya değinen Aksu, “İstanbul taksi sisteminde mevcut araçların işletme verimliliğinin yüzde 1 oranında artırılması taksi sistemine 443 adet yeni taksi ilave etmeye eş değerde olumlu yönde etki yaratmaktadır. Taksi işletim sisteminde verimlilik artışı ile gün içinde yolculukla yapılan ticari kilometre değerinin toplam yapılan kilometreye oranı yüzde 55 üstüne çıkarıldığında mevcut taksi sistemine 6.958 yeni araç ilave etmiş kadar olumlu etki yaratmakta ve ticari taksilerin işletme performansları arttırılmaktadır. Yine Uydu üzerinden alınan Taksimetre GPS (Araç Takip) verilerine göre teknoloji kullanan taksiler teknoloji kullanmayan taksilere göre yüzde 33 daha fazla dolu gezmekte ve trafikte yüzde 11 daha az dolaştığı tespit edilmiştir” diye konuştu.
İBB tarafından taksi kullanıcılarıyla yapılan ankete göre de vatandaşların taksi sayılarını yeterli bulduğunu söyleyen Aksu, “İstanbul Büyükşehir belediyesince 3.936 taksi kullanıcısı ile yapılan anketlerin değerlendirme bölümünde ‘Taksi kullanıcılar genel olarak İstanbul’daki taksi sayısının yeterli olduğunu düşünmektedirle’r denilmektedir. İstanbul’da taksi kullanıcıları ile yapılan anketler bize taksi sayısının yeterli olduğunu taksi sayısının azlığından kaynaklanan bir sorun olmadığını göstermektedir” ifadelerini kullandı.
DHA
İstanbul halkının en büyük sorunları
1_Her an olması beklenen deprem
2_Toplu taşımada virüs kapma tehlikesi
3_Susuz kalma tehlikesi ve suyu çekilen barajların dibinden verilen sudan mikrop kapma tehlikesi
İBB'nin tek derdi varsa yoksa birilerine 6.000 plaka vermek.
Ya bıktık taksicilerin vatandaşa kötü davranışlarından, taksilerde emniyet tarafından izlenen ve şikayet üzerine incelenmesine olanak veren veritabanı oluşturulmadır. Taksiciler şimdi rahatsızlıklarını dile getiriyor. Ancak Vatandaşa her gün hakaret ediliyor, kötü muamele, saygısızlık yapılıyor. Şunu bilmeli taksici kardeşlerimiz “Araca binen herkes devlet görevlisi olabilir. “ Onlara normal bir vatandaşımıza yaptığınız kötü muameleyi , ters konusup azarlamayı yapabilir misiniz,? Sayın başkan da her dönem çıkıp bir iyileştirmeden söz ediyor. Fakat Kafalar hiç değişmiyor. Yıllardır oyalamaktan başka birsey yapmadınız. Gündeme geldikten sonra Mecburen cıkıp 1-2 kelam ediyorsunuz. Ayıptır. Uber geldi , insanlar uberi niye tercih etti. kötü bir davranışa maruz bırakılmamak için. Sevgili taksicilerimiz Her gördükleri yerde uber şöförlerini degnek sopa bıcak silahla tehdit ettiler. Bu da yetmedi. İnsanlık onuruna ve adamlığa sığmayacak kelimelerle rencide ettiler. Asıl sorun şudur. İstanbuldaki taksici Rantı. Ya da İstanbulda onlarca yüzlerce taksiyi elinde bulunduranlar var mı yok mu? Malesef üst yapıdaki Bu ranta dayalı sistem , alt yapıda barbarlığı ve cehaleti körüklüyor.