Bilinçli enerji tüketimi ve alınacak önlemlerle konutlarda yüzde 35’lik tasarruf sağlanacağını söyleyen RoyalCert Enerji Genel Müdürü Serdar Aslan, “Binaların yalıtımı çok önemli uygulama sırasında uzmanından yardım alınabilir. Buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, ütü, fırın gibi beyaz eşya evde kullanılan elektriğin yaklaşık yüzde 40'ını tükettir. Beyaz eşya satın alırken öncelikle A+++ plus olanını tercih edin. Peteklerin arkasına ısı levhaları yerleştirin. Televizyonu fişinden çekerek kapatın” dedi.

Pandemi nedeniyle evlerde çok fazla vakit geçirildiğini ve enerji tüketiminin arttığını söyleyen RoyalCert Enerji Genel Müdürü Serdar Aslan, evlerde enerji tasarrufu sağlamanın yollarını anlattı. Aslan, alınacak kolay ve pratik önlemlerde faturalarda yüzde 40’lık bir düşüş sağlamanın mümkün olduğunu dile getirdi.  

Enerjinin yüzde 75’i ısıtma ve soğıtmada tüketiliyor

Binalarda kullanılan enerjinin yüzde 75’inin ısınma ve soğutmada tüketildiğini aktaran Aslan, yalıtım uygulamalarıyla ısıtma ve soğutmada yüzde 35 tasarruf sağlayabileceğini ifade etti.

Peteklerin arkasına ısı levhaları yerleştirin

Peteklerin arkasına yerleştirilen ısı levhaları ile ısıtma giderlerinde yüzde 10 tasarruf sağlanacağını aktaran Aslan, “Oda sıcaklığını kontrol etmeliyiz, ideal sıcaklık 22 derece kabul edilir. Oda sıcaklığını bu derecede tutmak, gereksiz her bir derecede yüzde 7 tüketime engel olacaktır” diye konuştu.

Televizyonun fişini prizden çekin

Televizyonun kumandadan kapatılmasının yanlış olduğunu söyleyen Aslan, “Uyku modundaki cihazlar elektrik tüketimin yüzde 5’ini oluşturur. Fişi prizden çekerek kapatmamız yüzde 5’lik tasarruf sağlayacaktır. Kullanmadığımız herhangi bir elektronik eşyanın veya lambanın fişini prizden çıkarmalıyız” ifadelerini kullandı.

A sınıfı fırın almak yüzde 35 tasarruf demek

Aslan, “Su kaynatmak için evlerde kettle tercih ediyoruz. Fakat onun yerine suyu ocakta kaynatırsak yüzde 50 tasarruf sağlarız. Ayrıca ne kadarlık bir suya ihtiyacımız varsa o kadarını ısıtmalıyız. Fırın da yoğun enerji tüketen ev aletlerinden biridir. Yeni teknolojiyle üretilen enerji tasarrufu sağlayan A sınıfı fırınları alıp kullanırsak yüzde 35 tasarruf sağlarız. Eğer bir yemeğin pişme süresi 35 dakikaysa 30 dakikadan sonra fırını kapatalım, son 5 dakikada kendi ısısıyla pişecektir” dedi.

Buzdolabını dolu kullanın

Buzdolabını da yine A +++ plus olarak tercih etmek gerektiğini belirten Serdar Aslan, “Yapılacak enerji tasarrufuyla Yatağan Termik Santralini kullanmamız sağlanabilir. Buzdolabını ısı yayan cihazlardan uzak bir yere koymalıyız. Mümkün olduğunda dolu kullanmaya özen gösterin, pet şişelerine su doldurup koyabilirsiniz, gereksiz açıp, kapatmayın” diye konuştu.

Aydınlatmada yüzde 90 tasarruf mümkün

Hala evlerde geleneksel ampullerin kullanıldığını söyleyen Aslan, bunun yerine kompakt floresanların yüzde 80, led armatürlerin ise yüzde 90 enerji tasarrufu sağlayacağını anlattı.

Çamaşırları nemli bırakın, ütüyü buharlı tercih edin

Çamaşır makinesinin sıcaklık derecelerinin ayarlanmasıyla enerjiden tasarruf edeceğini aktaran Aslan, “Bulaşık makinesini tam doldurmadan gereksiz yere çalıştırmayın. Ekonomik modda çalıştın ve bulaşıkların üstünü peçete ile silin. Kolay ütü yapılmasını sağlayan buharlı sistemlerle üretilen ürünleri tercih edin. Çamaşırları nemli bırakırsanız ütülemek daha kolay olacaktır” ifadelerini kullandı.

Faturalarda yüzde 40’lık düşüş sağlanır

Enerji performans sınıfı yüksek olan cihazların satın alınmasını öneren Aslan, “Yoksa değiştirmek daha maliyetli olur. Bütün bu önlemleri dikkat alırsak faturalarda yüzde 40’lık bir indirim sağlanabilir. Özellikle kış aylarında kabarık gelen faturaları tasarruf yaparak düşürebiliriz” dedi.