İstanbul'un "konut mağduru" sayısı en fazla olan ilçesi Esenyurt'ta maketten ev satarak çok sayıda vatandaşı mağdur ettiği için mahkeme tarafından hakkında yakalama kararı çıkarılan Osmanlı İnşaat'ın sahibi Osman Nuri Bakırcı, Konya'da "ağa" oldu. Bakırcı, hakkındaki yakalama kararına rağmen Seydişehir'de yapılan güreş müsabakalarının ağası oldu, Kaymakam, Emniyet Müdürü, Belediye Başkanı ve diğer protokolle birlikte aynı yerde oturdu.

2 BİN DAİRE SATTI

İnşaat şirketlerinin binlerce vatandaşı dolandırdığı Esenyurt'ta, 2008 yılından bu yana inşaat ruhsatı dahi almadan temel atan, maketten 2 binin üzerinde daire satan ancak çoğu projeye kazma bile vurmayan Osmanlı İnşaat'la ilgili yargı süreci devam ediyor. Osmanlı İnşaat'ın hak sahiplerine satın aldıkları konutları teslim etmeyerek dolandırdığı gibi, projelerden ayrılarak alacaklarını isteyen mağdurlara verilen çek ve senetler de karşılıksız çıktı. 10 yıl boyunca hak sahiplerini mağdur eden Osmanlı İnşaat Yapı, devam eden projelerini de hileyle farklı şirketlere devretti. 

ARANIRKEN AĞA OLDU

Osmanlı İnşaat Yapı hakkında açılan davalar nedeniyle şirket sahibi Osman Nuri Bakırcı hakkında mahkemece yakalama kararı çıkarıldı. Karara rağmen polis, Osman Nuri Bakırcı'yı hiç bir yerde bulamadı. Esenyurt'ta milyonlarca lirasını aldığı vatandaşları mağdur eden Bakırcı, 20 Nisan-1 Mayıs tarihleri arasında Seydişehir'de yapılan 2. Yağlı Güreş turnuvasında 150 bin lira ödeyerek şenlik ağası oldu. Polisin aradığı Bakırcı, ilçe kaymakamı, belediye başkanı ve diğer protokol üyeleriyle yanyana güreşleri seyretti. 

Esenyurt'ta belediyeyle yakınlığı bilinen Bakırcı'nın, kaçtığı Konya Seydişehir'de termal otel yatırımı ve kütüphane yapımı gibi işler için belediyeyle işbirliği yaptığı da öğrenildi. 

HAPİS CEZASI VAR

Osman Nuri Bakırcı'ya dolandırıcılıktan ilk cezası Temmuz 2014'te Bakırköy 8. Ağır Ceza mahkemesince verildi ancak karar ertelendi. Daha sonra 23 mağdurun açtığı 2015-249 esas Nolu İstanbul Bakırköy 5. Ağır Ceza Mahkemesi gerekçeli kararıyla Bakırcı hakkında 21 mağdur için ayrı ayrı 2 yıl, 2 mağdur için de 1'er yıl olmak üzere toplamda 44 yıl nitelikli dolandırıcılıktan mahkumiyet kararı verildi. Bakırcı için hapis cezası yanında kamu yasaklığı da konuldu. Bakırcı hakkında ağır ceza mahkemelerinde açılmış çok sayıda dava bulunuyor. 

ŞİRKET DEĞİŞTİRDİ PROJEYİ DEVRETTİ

Osmanlı İnşaat Yapı, Esenyurt'ta birçok proje yaptı ve maketten satışı yıllarca sürdürdü. Bazı daireleri birden fazla kişiye satan ve başlattığı inşaatlara ruhsat dahi almayan Osmanlı İnşaat'ın Beylikevleri, Diyanetsen, Beylife-1, Beylife-2, Life Suit, Elisa Premium Life adıyla 10 yıl boyunca satışı gerçekleştirilen projelerde henüz tek bir dairenin bile teslim edilemediği de biliniyor. Öte yandan, Osmanlı İnşaat Yapı proje satışları gerçekleştirirken Osman Bakırcı ve eşi Nuriye Bakırcı kurucu ortak olarak, Müslüm Allı ise Şirket Müdürü olarak görev alıyordu. Satışlar devam ederken limited şirket anonim şirkete dönüştürüldü. Sonrasından şirket yönetim kurulundan ayrılan Nuriye Bakırcı Bridegewater adı altında başka bir şirketin yönetimine girdi.

Beylikevleri projesi de gizlice Bridgewater'a devredildi. Sonrasında Bridgewater'da hisseleri bu sefer Müslüm Allı'nın kurduğu Sarp İmar ve İnşa Gayrimenkul Yatırım'a devretti. Osmanlı İnşaat Yapı varlıklarından kaçırılan Beylikevleri projesi önce Bridgewater ve sonrasında Sarp İmar ve İnşa Gayrimenkul Yatırım tarafından "Hill İstanbul" adı altında satışına devam edildi.

Bilinmeyen bir sebeple önce Hillstanbul adıyla satılan Beylikevleri Projesi bu seferde Nida Life adı altında Öz Milenyum İnşaat tarafından yurtiçi ve yurtdışı satışlarına devam etti. Şu sıralar ise hileli yollarla şirket şirket devredilen Beylik Evleri Konakları projesinin satışlarına Melinda Yaşam Konutları adı altında değişik emlak firmalarının da desteğiyle gayri resmi yollarla devam edildiği iddialarında bulunan mağdurlar, bu yolla kendilerinin sistemli bir şekilde dolandırıldıklarını düşünüyor. 

SİLİVRİ'DE DE TEZGAH AÇTI

İsminin yayınlanmasını istemeyen bir mağdur, Osnan Nuri Bakırcı ve Osmanlı İnşaat Yapı yöneticilerinin konut satışına devam ettiğini, Silivri bölgesinde de maketten konut sattıklarını söyledi. Mağdur vatandaş "Başta Osman Nuri Bakırcı ve diğer Osmanlı İnşaat Yapı yöneticilerinin Silivri Bölgesi başta olmak üzere, ruhsatsız ve temeli atılmamış yeni daire satışları yaptıkları ve hatta hakkını aramak için mahkemeye başvuran bir kısım mağdurlara bu yerlerdeki daireleri teslim edemediklerini biliyoruz. Daireler karşılığı satmayı teklif ettikleri ve şikayetlerini geri çekmeleri şartıyla ayrıca ek ödemeler talep ettikleri, bazı mağdurların da çaresizlikten bunu kabul etmek zorunda kaldıklarından ikinci kez dolandırdıkları da belirledik. Halen gayri resmi yollarla yurtiçi ve yurt dışı satışlar yapılmakta ve yeni mağduriyetler oluşturulmaktadır.10 yıl öncesine kadar parasını peşin ödeyen mağdurlardan mevcutta ismi en son Melinda Yaşam Konutları adı altındaki projeden veya Silivri bölgesindeki farklı projelerden sonradan sözde tapusu çıkacak denilerek güncel fark ödemeleri adı altında ek ödemeler talep edilmektedir. bazı mağdurlardan kredi çektirilerek kalan ödemelerin de tahsil edildiğini öğrendik" dedi.

SİBEL GÜLERSÖYLER