Türkiye'de ilk kez engelli ve engelsiz vatandaşların bir araya gelerek amatör bir ruh ile sergileyecekleri Vatan Kurtaran Şaban isimli oyunun hazırlıkları tüm hızıyla sürüyor. Oyuncular, en büyük engelin insanın kendisi olduğunu söylüyor. Türkiye'de ilk kez engelli ve engelsiz vatandaşlar bir araya gelerek tamamen amatör bir ruh ile Haldun Taner'in Vatan Kurtaran Şaban isimli oyununu sergileyecek. Toplam 17 kişiden oluşan amatör kadro, oyun için yaz mevsiminin başından beri  emek harcıyor. Bu ay içerisinde sergilenmesi planlanan oyun için heyecanlı bir hazırlık içerisinde olan oyuncular, en büyük engelin insanın kendisi olduğunu söylüyor. Birbirlerinin eksik yanlarını tamamlayarak güzel bir bütün oluşturan oyuncular, biz birlikte güzeliz vurgusunu tüm topluma yaymak için büyük özveri harcıyor. Yönetmenliğini Can Törtop'un yaptığı oyunda ünlü oyuncu Berke Hürcan'ın yanı sıra CHP İstanbul İl Engelliler Komisyonu Başkanı İrfan Gümrah, CHP Sarıyer Engelliler Komisyonu Başkanı Hayrettin Dereli ve İBB ve CHP Sarıyer Meclis Üyesi Sevim Yalınkılıç da yer alıyor. Oyuncular rollerine ise Yaşar Kemal Kültür Merkezi'nde çalışıyor.

YAŞAM EVİ'NDE KURULDU

Toplumda engelli vatandaşların eşit yaşam haklarına sahip oldukları bilincini geliştirebilmek ve sosyal yaşama girmeleri konusunda teşvik edilmelerini hedefleyen projenin engellilere yönelik bir farkındalık uyandırması bekleniyor. Projenin mimarı olan ve CHP Sarıyer Engelliler Komisyonu'nda çalışmalarını sürdüren Figen Göksen de uzun yıllardır engelli vatandaşlara yönelik projelerde önemli roller üstleniyor. Aynı zamanda CHP Sarıyer Engelliler Komisyonu Üyesi olan Göksen, "Sarıyer Belediyesi'nin bize tahsis etmiş olduğu Şifa Suyu Yaşam Evi'nde çalışmalarımıza ilk günkü heyecan ile devam ediyoruz. Şimdilerde ise Vatan Kurtaran Şaban isimli oyunumuzu sahneye koyacağız. Hepimiz çok heyecanlıyız ve rolümüze adapte olmaya çalışıyoruz. Güzel bir bütün oluşturduğumuzu düşünüyorum. Amacımız, engelli vatandaşların kendilerini toplumdan dışlanmış hissetmemeleri. Onlar için tüm mücadelemiz" açıklamasında bulundu.

Tiyatronun oyuncularından Hanife Güneşer, sahnede oynarken kendini çok iyi hissettiğini söylüyor. Güneşer, "İlk başladığımda yapamayacağımdan korkmuştum ancak şimdi kendime güvenim geldi. Ekip arkadaşlarımla güzel bir ortamımız var. Sahnede olmaktan dolayı çok mutluyum" diyor.

AMATÖR OYUNCU GRUBU

Sergilenecek oyun hakkında açıklamalarda bulunan CHP Sarıyer Meclis Üyesi ve Engelliler Komisyonu Başkanı Hayrettin Dereli, Figen Göksen'in önerisi ile tiyatro kurmaya karar verdiklerini belirterek, "1964 yılında Haldun Taner'in oyununu günümüze uyarlayarak oynayacağız. Bana da Şaban rolünü uygun gördüler. Sahneye ilk kez çıkacağız, hepimiz amatörüz. Sergilenme günü geldikçe heyecanımız da katlanarak artıyor" dedi. Dereli, oyuncu olan arkadaşların yaz tatilinde her hafta sonu çalıştıklarını belirterek, "Çok büyük bir özveri söz konusu. Emeği geçen arkadaşlara şimdiden çok teşekkür ediyorum" dedi.

HEPİMİZ ENGELLİ ADAYIYIZ

Oyunda müdür rolünyle yer alan İBB ve CHP Sarıyer Meclis Üyesi Sevim Yalınkılıç, başarılı farkındalık projelerine imza attıklarını belirterek, engellilerin hayatın her alanında olması gerektiğine dikkat çekti. Hepimizin birer engelli adayı olduğunu unutmamamız gerektiğini söyleyen Yalınkılıç, "Bir yerde doğru işler yapılıyorsa her zaman desteklemeliyiz. Bu bizim hayat felsefemiz olmalı. Bu oyunda tamamen gönüllülük esasına dayalı. Bu ekibin parçası olmaktan dolayı çok mutluyum" ifadelerini kullandı.

Vatan Kurtaran Şaban oyununun yönetmenliğini üstlenen Can Törtop, oyunun iyi niyetli buluşmalar ile başlayıp bugünlere geldiğini söyledi. Törtop, engelli vatandaşlar ile yapılan tiyatrolardan büyük keyif aldığını belirterek, "Engeller, tiyatro oynamaya engel olmamalı. Biz elimizdeki imkanlar ile en güzel işi ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Herkesi oyuna bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Ünlü oyuncu Berke Hürcan da sosyal sorumluluk projelerine elinden geldiğince yardım ettiğini ve bundan büyük keyif duyduğunu söyledi. Hürcan, "Çalışmalarımız harika gidiyor. Bu ekibin içinde olmak bana mutluluk veriyor" dedi.

Haldun Taner'in 1964 yılında kaleme aldığı Vatan Kurtaran Şaban isimli kabarenin, Türk tiyatrosunda da önemli bir yeri bulunuyor. Oyunda tapu kadastro müdürüyken, kültür sanat müsteşarlığı görevine atanan Şaban'ın bu alanda yaptığı çarpık uygulamalar hicivli bir şekilde ele alınıyor.
 

Sibel GÜLERSÖYLER / ÖZEL HABER